Hoe kom je in Townsville, Australië?

Townsville

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Townsville is een grote stad aan de Australische oostkust. Er leven er meer dan 150.000 mensen in de stad. Zij leven voornamelijk van het toerisme. De stad is namelijk een ideale start voor een tour of excursie naar het Great Barrier Reef of Magnetic Island. Je kunt naar Townsville reizen met een goedkope binnenlandse vlucht. De stad heeft namelijk een eigen vliegveld waar dagelijks meerdere maatschappijen op aanvliegen. Ook is het mogelijk om met het openbaar vervoer of eigen vervoer in de stad te geraken. Hoe kom je in Townsville? Welke budgetvluchten kun je naar de stad boeken? Vanaf welke steden in Australië kun je een vlucht boeken naar de Townsville (international) Airport, dat ook bekend staat als Garbutt Airport?

Waar ligt Townsville?

Townsville is een Australische stad in de staat Queensland. De stad ligt aan de oostkust van het land op 350 kilometer van Cairns en 1450 kilometer met de auto vanaf Brisbane. Met het vliegtuig is het ruim 2.5 uur vanaf het vliegveld in Sydney. De meeste toeristen komen echter met het eigen vervoer of openbaar vervoer in de stad terecht. De stad ligt dan ook gunstig op de populaire toeristische route langs de oostkust. Mensen gaan naar de stad toe om het Great Barrier Reef te ontdekken of om in een van de vele nationale parken in de omgeving te verblijven. Al zijn de tours die op het water plaatsvinden het populairste in de stad.

Vliegveld van Townsville

Townsville Airport is een groot regionaal vliegveld in de buurt van de gelijknamige stad. Het vliegveld staat bekend als Townsville International Airport of Garbutt Airport. Dit komt omdat het vliegveld dicht bij de wijk Garbutt in Townsville ligt. Er vliegen dagelijks kleine vliegmaatschappijen en grote maatschappijen aan op het vliegveld. In 2012 vlogen ruim 1.7 miljoen mensen aan op het vliegveld. Het stond dat jaar qua passagiers op de elfde plaats van drukste vliegvelden in Australië. Het vliegveld was tevens het eerste regionale vliegveld dat internationale vliegrechten verkreeg in het land.

Binnenlandse vlucht

Er komen er dagelijks goedkope budgetvluchten aan op het lokale vliegveld van Townsville. Deze vluchten vertrekken vanaf grote steden als Brisbane, Sydney en Melbourne, maar ook vanaf minder grote en bekende plaatsen als Hughenden, Julia Creek en Mount Isa. Ook zijn er speciale ‘Mining Charters’ te boeken, deze vliegen vanaf een mijn naar de stad toe. Deze worden echter voornamelijk afgehuurd door grote bedrijven die in de mijnindustrie zitten. Zo kunnen de medewerkers snel vervoerd worden naar de mijnen. Vanaf de volgende bestemmingen kun je een binnenlandse vlucht boeken naar Townsville.

MaatschappijVliegveld
AirnorthDarwin
Alliance AirlinesCloncurry. Alleen mining charter: Cannington Mine, Century Mine, Phosphate Hill Mine, Mount Isa
JetGo AustraliaAlleen mining charter: Brisbane, Osbourne Mine
Jetstar AirwaysBrisbane, Melbourne, Sydney
QantasBrisbane
QantasLink operated by Sunstate AirlinesCairns, Cloncurry, Gladstone, Mackay, Moranbah, Mount Isa, Rockhampton
Regional ExpressCairns, Hughenden, Julia Creek, Longreach, Mount Isa, Richmond, Winton. Alleen mining charter: Osbourne Mine, Mount Dore, Selwyn Mine
Virgin AustraliaBrisbane, Sydney

Buitenlandse vlucht

Er zijn er nog geen vluchten vanaf Townsville Airport naar het buitenland te vinden. De vliegmaatschappij Jetstar (budget) heeft wel aangegeven dat zij een vaste route vanaf Townsville naar Bali Denpasar gaan aanbieden. Zij zijn hierover in gesprek met de maatschappij Air Asia.

Openbaar vervoer naar Townsville

Trein

Op 500 meter ten zuiden van het centrum ligt het grote treinstation van Townsville. Hier kun je ook het informatiecentrum Queensland Rail Travel Centre vinden, waar je ook een treinticket kunt boeken. De goedkoopste trein genaamd Sunlander verbindt de stad met Brisbane, de hoofdstad van de staat Queensland. Ook kun je met andere treinen naar Cairns en Rockhampton reizen aan de oostkust. Als je het binnenland en de Australische Outback wilt verkennen kan dit met de trein Inlander. Deze gaat van Townsville naar Mt. Isa.

Bus

Omdat de oostkust zo populair is bij toeristen, is het mogelijk om bij vrijwel alle grote en kleine busmaatschappijen een bus ticket te boeken naar Townsville. Enkele bekende maatschappijen die vrijwel dagelijks met de bus in Townsville aankomen zijn:

  • Greyhound Australia
  • Premier Motor Service
  • Coastal Bus
  • Urban Bus
  • Sunbus (lokaal)

Eigen vervoer

Als je een auto in Australië hebt gekocht (populaire optie bij backpackers) of een vervoermiddel hebt gehuurd, is het makkelijk om in Townsville te komen. De snelweg ten noorden en ten zuiden van Townsville is volledig geasfalteerd. Je hebt dus geen 4×4 auto nodig, zoals in de Outback vaak wel het geval is. Als je vanuitus

Cairns komt kun je de A1 volgen naar de stad. Hetzelfde geldt voor mensen die vanuit Sydney of Brisbane reizen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Reacties zijn gesloten.