Hoe vind je de goedkoopste lening? Enkele tips

de goedkoopste lening

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je van plan om binnenkort een lening af te sluiten voor de aankoop van je nieuwe auto, badkamer of renovatiewerken? Dan wil je waarschijnlijk ook de lening met de laagste rente op de markt vinden. Met deze vier tips ben je er zeker van dat je de goedkoopste lening voor jouw project zal vinden!

Tip 1: Vergelijk leningen

De eerste tip is meteen ook de belangrijkste: vergelijk de verschillende financiële instellingen op de markt. Elke kredietgever stelt immers andere rentevoeten en voorwaarden voor. Was je in het verleden al eens op zoek naar bijvoorbeeld een persoonlijke lening? Dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat de ene bank die lening aanbiedt tegen 5,10% terwijl de andere bank een tarief van 7,70% voorstel. Ook voor een hypotheek of andere leningen zijn die grote renteverschillen tussen banken geen uitzondering.

De rentevoet heeft een grote invloed op het totale bedrag en de maandelijkse kosten die je zal moeten terugbetalen. Daarom is het een goed idee om de verschillende kredietaanbieders en leningen te vergelijken. Enkel zo kan je de lening tegen de goedkoopste rentevoet en beste voorwaarden vinden. Je kan daarvoor bij verschillende banken online een simulatie doen, maar er bestaan ook heel veel gratis online vergelijkingsplatformen. In enkele minuten kan je zien bij welke banken je in aanmerking komt voor een lening en tegen welke rentevoet. Zo kan je snel de lening kiezen die het beste bij je past!

Woon je in België en ben je op zoek naar een lening? Klik hier om de tarieven te vergelijken.

Tip 2: Kijk naar het JKP

Als je leningen vergelijkt, moet je niet enkel de rentevoeten vergelijken. Belangrijker en vooral nauwkeurig is het vergelijken van de JKP’s van de verschillende leningen. Het JKP of jaarlijks kostenpercentage omvat alle kosten die verbonden zijn aan jouw lening, dus niet alleen de rente die je betaalt. Bij bijvoorbeeld een hypotheek betaal je immers naast de interesten ook nog advies- en bemiddelingskosten, NHG-kosten, taxatiekosten, kosten voor de inschrijving in het kadaster, kosten voor de overlijdensverzekering en kosten voor de opstalverzekering. Bij andere leningen zoals een persoonlijke lening verschilt de rentevoet vaak niet van het JKP, omdat er bij deze lening geen extra kosten komen kijken.

Als je banken op een goede manier wilt vergelijken, vergelijk je dus best het JKP. Het kan wel zijn dat de rente bij de ene bank lager is, maar dat het JKP hoger is dan bij een andere bank door alle bijkomende kosten. Door het JKP te vergelijken, kan je gemakkelijk zien wat de lening je écht kost op jaarbasis.

Tip 3: Beperk de looptijd

Als je een lening afsluit, kies je vaak zelf in hoeveel maanden je deze wilt aflossen. Welke looptijd je het best kiest, hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Je hebt misschien nog andere leningen lopen, moet huur betalen of weet dat je een bepaald bedrag moet overhouden om elke maand rond te komen. Met dat in het achterhoofd weet je welk bedrag je maandelijks zou kunnen missen voor je nieuwe lening. Kies je voor een lening met langere looptijd? Dan wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden en ligt je maandelijkse betaling ook lager. Het nadeel is dat je wel langer kapitaal en rente moet aflossen waardoor je lening op het einde duurder zal uitvallen dan als je voor een kortere looptijd had gekozen. Het goedkoopste is dus een lening met een zo kort mogelijke looptijd, maar het moet natuurlijk financieel haalbaar voor jou blijven.

Tip 4: Kies een lening specifiek voor je project

Er bestaan verschillende leningen om allerlei projecten of aankopen te financieren. Voor de aankoop van je woning sluit je een hypotheek af, terwijl je voor de aankoop van een nieuwe auto of keuken waarschijnlijk een persoonlijke lening afsluit. Ook populair is bijvoorbeeld een doorlopend krediet als je voor langere tijd geld nodig hebt.

Toch zijn er ook leningen met een bepaald doel die soms goedkoper zijn. Met een persoonlijke lening kan je bijvoorbeeld een keuken, auto of verbouwing financieren, maar afhankelijk van je aankoop kan je rente wel verschillen. Veel banken hanteren immers lagere rentevoeten voor persoonlijke leningen voor een auto (of ander voertuig) of een verbouwing. Om de goedkoopste lening te verkrijgen, ga je dus best op zoek naar een lening voor je specifiek doel.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.