Hoe vind je de juiste uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekering

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een uitvaartverzekering is misschien niet iets waar je veel zin in hebt om te regelen of waar je vaak bij stil staat. Toch vinden veel mensen het een opluchting als dit wel goed geregeld is. De beste uitvaartverzekering vinden is soms erg lastig. Welke verzekering voor jou het beste werkt is erg afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, type verzekering dat je wil hebben en een aantal persoonlijke gegevens, zoals leeftijd. Ook wil je natuurlijk wel rekening houden met je portemonnee. Je wil ook niet teveel en onnodig veel geld uitgeven, maar je wilt wel dat de nabestaanden geen (financiële) zorgen hebben als je komt te overlijden. In dit artikel bekijk ik diverse soorten uitvaartverzekeringen en krijg je een antwoord op de vraag: Hoe vind je de juiste uitvaartverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaarverzekering dekt (een deel van) de kosten die tijdens een begrafenis, crematie of andere vorm van uitvaart worden gemaakt. Tijdens een uitvaart komen er erg veel kosten om de hoek kijken. Kosten die je van tevoren bijna niet kan verzinnen of bedenken. Als je maandelijks een premie afdraagt, worden (een deel van) deze kosten gedekt. Nabestaanden hoeven dan niet bij te schieten of moeilijk te doen om het geld van je rekening af te halen. Na overlijden worden rekeningen namelijk vaak geblokkeerd. Een uitvaartverzekering wordt daarom gezien als beste manier om een uitvaart te bekostigen.

Soorten verzekeringen

In hoofdlijnen zijn er drie type verzekeringen waar je uit kan kiezen. Binnen deze types heb je weer meerdere subtypes, maar daar ga ik nu niet op in. De hoofdtypes zijn:

  • Sommenpolis: Er wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Dit geld kan vrij worden besteed.
  • Kapitaalverzekering: Er wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden dat alleen aan een uitvaart besteed kan worden.
  • Naturapakket/de combinatie-uitvaartpolis: een combinatie van vrij te besteden geld (aan bijvoorbeeld speciale wensen tijdens een uitvaart) en om kosten van de begrafenis of crematie te betalen.

Je kiest bij deze verzekeringen eigenlijk of je alleen de uitvaart wil bekostigen of dat je de nabestaanden vrijheid geeft om speciale wensen te betalen. In welke mate vind je het fijn dat de nabestaanden kunnen beslissen over het stukje vrij te besteden geld?

Je kan bij de meeste aanbieders ook persoonlijke wensen, zoals soorten bloemen, vastleggen.

Hoe vind je de verzekering die bij jou past?

Het belangrijkste is dat je jezelf goed informeert voordat je een beslissing neemt. Switchen of overstappen van uitvaartverzekering is namelijk niet iets wat vaak gebeurt (maar wel kan). Lees je goed in over de soorten verzekeringen en bedenk goed wat jou wensen zijn. Daarnaast kun je op internet meerdere vergelijkingen maken van uitvaartverzekeringen. Bij de meeste vergelijkers kun je jouw wensen goed invullen. Daarna rolt er automatisch een geschikte verzekering voor jou uit. Misschien is dat voor jou wel de Monuta uitvaartverzekering?

Waar let je op

Een opsomming van punten waar je op moet letten tijdens het vergelijken van de diverse soorten verzekeringen: 

  • Wat voor type verzekering zoek je?
  • Wat voor dekking wil je? Veel vrij te besteden geld of juist alleen de uitvaart bekostigd?
  • Wat is de looptijd van de verzekering? 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of levenslang?
  • Wil je een indexatie voor het verzekerd bedrag? Dan stijgt de verzekering mee met de inflatiestijging.
  • Wil je kinderen meeverzekerd hebben?
  • Kan de verzekering tussentijds worden aangepast?
  • Wat voor premie wil je maximaal betalen? Je kan het zo gek maken als je zelf wil.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.