Hoe word je een freelance webdeveloper? 5 tips!

Freelance web developer

Werken waar en wanneer het jou uitkomt? Dat klinkt misschien als een droom, maar het kan tegenwoordig zeker. Er zijn nog nooit zoveel mensen als freelancers en zelfstandige in Nederland en België werkzaam. Volgens het CBS groeit dit aantal nog steeds gestaag. Freelance webdeveloper is een beroep dat  populair is onder de zelfstandigen zonder personeel. Binnen dit beroep heb je de vrijheid om te werken wanneer je wilt, hoeveel je per uur vraagt en waar je werkt. Natuurlijk zal je wel je uren ergens moeten maken in de week en is het zeker niet alleen maar lang leve de lol. Je bent ook niet binnen een paar dagen een goede freelance webdeveloper. Hier gaat zeker wel een tijd overheen. In dit artikel bekijken we hoe je zelf dit beroep kan gaan uitoefenen!

Leer zoveel mogelijk technologieën en talen

Je gaat als freelance webdeveloper vaak aan de slag voor meerdere werkgevers. Verschillende projecten, betekent ook dat je kennis moet hebben in meerdere programmeertalen. Hoe meer technologie en programmeertalen je beheerst, des te vaker je kan reageren op opdrachten. Ook is de kans hoger dat een opdrachtgever je ook voor een andere opdracht inhuurt, die andere programmeerkennis vereist, als je een opdracht succesvol afrondt. De opdrachtgever hoeft dan niet opnieuw op zoek naar een nieuw persoon als jij ook de kennis hebt die nodig is voor de andere opdracht! Natuurlijk kun je je op gegeven moment zeker gaan specialiseren op bepaalde gebieden! Hier is ook zeker veel vraag naar. Je kan denken aan bijvoorbeeld het maken van software op maat.

Regel alles goed voor jezelf

Buiten dat je gewoon goed moet worden in jouw werkgebied, moet je ook alles voor jezelf goed geregeld hebben. Schrijf jezelf in voor de Kamer van Koophandel, regel de verzekeringen en verdiep je in basis boekhouden (of huur een boekhouder in). Daarnaast zorg je voor een goede werkomgeving, laptop/pc waar je goed je werk mee uit kan voeren en koop je de juiste software en licenties om aan de slag te gaan. Een goed begin is écht het halve werk.

Werk zoeken en profielen aanmaken

Je zult merken dat je niet de enige bent die freelance webdeveloper wil gaan worden. Er is dan ook veel concurrentie op dit gebied. Zorg dat je zelf goed vindbaar bent. Maak een website voor jouw bedrijf waar je jezelf op kan presenteren. Maak een profiel aan op LinkedIn en start met netwerken. Je zou ook een blog kunnen starten waarin je jouw expertise laat zien. Schrijf bijvoorbeeld eens per week / twee weken een artikel waarin jij jouw kennis kwijt kan.

Maak een goed plan voor jezelf

Wie een onderneming start, maakt vaak een ondernemingsplan. Tegenwoordig zien we dit niet heel vaak terug bij ZZP’ers, omdat dit niet verplicht is. Toch is het de moeite waard om verschillende onderdelen van een ondernemingsplan uit te werken. Bepaal voor jezelf hoeveel uur je gaat besteden aan een eigen bedrijf, hoeveel uur je maximaal aan één opdrachtgever besteed en wie jouw doelgroep is? Je gaat natuurlijk heel anders te werk als je lokale bedrijven zonder online zichtbaarheid wilt bereiken, dan je webdeveloper-opdrachten voor bestaande online ondernemingen aan gaat nemen.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste trends

Als webdeveloper moet je bij blijven. Blijf leren over je vak. Kijk of je in de tijd dat je geen opdrachten hebt aanvullende certificeringen kan behalen. Abonneer op nieuwsbrieven en publicaties binnen jouw werkgebied om altijd om de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen!

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.