Holland’s Next Top Model (HNTM) 2014 TERUGBLIK

HNTM 2014

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Holland’s Next Top Model (HNTM) ging in 2014 haar zevende seizoen in. De eerste uitzending startte op maandag 1 september 2014 op de zender RTL 5 om 21:30. In dit televisieprogramma strijden een aantal vrouwen voor de felbegeerde titel: “Holland’s next top model”. De Nederlandse versie werd in 2014 gepresenteerd door Anouk Smulders en is gebaseerd op de Amerikaanse versie “America’s Next Top Model”. Voor het seizoen in 2014 zaten Anouk Smulders, May-Britt Mobach, Dirk Kikstra en oude bekende Fred van Leer in de jury. Wie werd in 2014 het nieuwste topmodel van Nederland worden? In deze terugblik lees je hoe het er aan toe ging in het programma in 2014!

HNTM – Holland’s Next Top Model

Holland’s Next Top Model wordt op twitter en in het programma regelmatig afgekort als HNTM en is de Nederlandse versie van het Amerikaanse “America’s Next Top Model”. De buitenlandse versie is mede bedacht door supermodel Tyra Banks, die ook de presentatie van het programma op zich heeft genomen. Deze zoektocht is gegoten in de vorm van een realityprogramma waar vrouwen, die een model in zichzelf zien of waar andere mensen een model in zien, zich op kunnen geven voor een auditie. Deze modellen krijgen in het programma meerdere opdrachten en de winnares maakt uiteindelijk kans op de titel ‘Holland’s Next Top Model” en een contract als model bij Touché Models t.w.v. 50.000, een Renault Twingo en de kans om een carrière op te bouwen als professioneel Nederlands topmodel. De seizoenen werden gewonnen door

  • Seizoen 1: Sanne Nijhof
  • Seizoen 2: Kim Feenstra
  • Seizoen 3: Cecile Sinclair
  • Seizoen 4: Ananda Marchildon
  • Seizoen 5: Tamara Slijkhuis
  • Seizoen 6: Nikki Steigenga

Het format HNTM

Een aantal vaste elementen in het programma zijn:

Auditie/Voorselectie
Bij deze selectie wordt er met name gelet op de looks en uitstraling van de talenten. De talenten worden door de jury vertelt of ze mogen blijven of weg mogen gaan. De voorselectie is bikkelhard en heeft regelmatig kritiek gehad uit meerdere hoeken. Na de voorselectie is bekend welke modellen een reis naar New York mee mogen maken.

Make-over
Voordat de modellen opdrachten uit mogen voeren voor de grotere bedrijven als fotoshoots e.d. krijgen ze eerst een hele make-over. Hier worden onder andere de haren geknipt, gekruld en gekleurd. Ze krijgen andere make-up op door professionals aangebracht en worden voorzien van advies voor in de toekomst.

Reis naar een internationale bestemming
Als er tussen de 5 á 10 kandidaten over zijn gebleven zullen deze op reis gaan naar een internationale bestemming waar zij meerdere opdrachten (challenges) moeten uitvoeren voor de grote bedrijven in dat land. In 2014 gaan alle meiden/modellen in spe direct door naar New York.

Eliminatie na vrijwel iedere aflevering
Het einde van het overgrote deel van de iedere aflevering wordt gekenmerkt door een jury rapport met daarbij een eliminatie. Er zijn afleveringen waar meerdere modellen tegelijk weggestemd zijn en ook afleveringen waar iedereen in Holland’s Next Top Model is gebleven.

Weekthema en een challenge
Bij de start van bijna iedere aflevering wordt er een thema van de week geïntroduceerd. De winnaar wordt door de jury uitgekozen en kunnen een prijs winnen. Dit kan bijvoorbeeld kleding, een etentje of een overnachting in een goed hotel zijn. Een aantal thema’s die in het verleden zijn gebruikt zijn:

  • Catwalk
  • Improvisatie acteren
  • les in Make-up
  • Les in solliciteren bij grote bedrijven

Jury en presentatie

De jury is voor het zevende seizoen van Holland’s Next Top Model iets gewijzigd ten opzichte van het vorige seizoen. De volgende mensen maken deel uit van de jury en presentatie van HNTM:

Anouk Smulders
Opgegroeid in de plaats Barneveld. Op jonge leeftijd werd ze gevraagd voor een cover van het Franse blad Elle. Na deze cover werd ze ook voor dezelfde versie in Duitsland gevraagd. Het duurde niet lang voordat ze een modellencontract had bij Christian Dior, daarna kwam haar carrière als model in een stroomversnelling. Dit topmodel presenteert het programma Holland’s Next Top Model en is er actief als jurylid.

May-Britt Mobach
Ze is de bedenker van de website en magazine Amayzine.com. Deze website staat volledig in teken van mode en beauty. Al vanaf jonge leeftijd ligt haar interesse in deze vakgebieden. Naast jurylid voor Holland’s Next Top Model 2014 is ze ook een graag geziene gast in het programma RTL Boulevard.

Dirk Kikstra
Dirk heeft een carrière opgebouwd als fotograaf. Hij is opgeleid door modefotograaf Richard Avedon en is nu zelf werkzaam voor de grootste modebladen over de wereld. Hij is doorgebroken door autoportretten te combineren met modellen. Tijdens HNTM 2014 zal hij van pas komen bij de fotoshoots en het bijbehorende jury rapport.

Fred van Leer
Een oude bekende van het programma. Fred van Leer duikt tegenwoordig op in diverse televisieprogramma’s. Oorspronkelijk is hij stylist van beroep. In Holland’s Next Top Model begeleidt hij de modellen en is hij aanwezig bij vrijwel iedere opdracht.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering werd bekend dat de modellen die de voorselectie hebben overleeft direct naar de internationale bestemming New York mogen. Freek Koster had de bepalende stem bij de voorselectie van de modellen. Freek Koster is de directeur van Touché Models en is een oude bekende van het programma. Hij heeft de juryleden in de finale van het vorige seizoen ook bijgestaan. Hij werkt met onder andere met Nederlands topmodel Yfke Sturm, die een plek in de top 10 Nederlandse supermodellen heeft

Stemmen op elkaar en extreme make-over

Tijdens de eerste bijeenkomst moesten de modellen bepalen wie er van hun direct mocht vertrekken. June kreeg alle stemmen op één na; die ging naar Nicky. De vier personen die opgingen voor de extreme makeover waren: Holly, June, Nicky en Debbie. Ze werden geknipt bij de salon “The Chair” in Amsterdam. De overige modellen sliepen in de meelfabriek in Leiden.

Eerste opdracht

Leader opnemen voor het programma. Een intro waarmee iedere aflevering mee zal starten. De opdracht is verloren door model Quinty Henskens. Zij mag haar spullen pakken en in aflevering 1 al naar huis. De rest van de modellen gaan naar New York.

Tweede aflevering

De tweede aflevering van Holland’s Next Top Model gemist? Een korte samenvatting. De opdracht van de week was het lopen op een catwalk. Dat dit erg moeilijk is werd door enkele dames bewezen. Er worden acht modellen uitgekozen om in een, kleine, modeshow mee te lopen van het modemerk Josh V, het merk van José Veldhuizen. Vier modellen blijven achter in het huis. Het lopen op de catwalk werd gewonnen door Aisha en zij mag als beloning de show sluiten. Holly was een goede tweede en mag de show openen. Er volgt een fotoshoot tussen het vuilnis en de modellen moeten voor de eerste keer voor de volledige jury verschijnen. Aniek en Roos staan het minst moo op de foto en uiteindelijk moet Aniek als tweede Holland’s Next Top Model verlaten.

Derde aflevering

Aflevering 3 van Holland’s Next Top Model is uitgezonden op maandag 15 september en kan gratis worden bekeken op de officiële website van RTL XL. In deze aflevering werden de meisjes op een marinebasis getest om te kijken hoe ver de modellen konden gaan. Op een paniekaanval van kandidaat Lincey na en veel geschreeuw en gelach werd Lincey als winnares uitgekozen. Na de training met het leger was het tijd om met z’n allen te huilen. Iedereen vertelde een verhaal waarin bleek dat sommige modellen toch een heftig leven achter de rug hebben. Daarna volgde er een fotoshoot met een Renault Twingo (hoofdsponsor van HNTM). Uiteindelijk staan Sagal en Roos het minst mooi op de foto. Ze mogen niet mee naar New York.

Vierde aflevering

Aflevering 4 van Holland’s Next Top Model is uitgezonden op maanden 22 september en kan gratis worden bekeken op de officiële website van RTL XL. In deze aflevering vlogen alle overgebleven modellen naar de stad New York in Amerika. In hun appartement staan slechts 8 bedden en uiteindelijk moet model Nicky in de woonkamer slapen op wat kussens. Ze krijgen tips van een oud-deelneemster van HNTM op het terras, dat gelegen is op het dak van hun hotel. In groepjes van drie personen moeten ze met slechts 20 dollar op zak, twee plekken (Trump Models en de plek waar ontwerpster Nicole Miller zit) zien te vinden in New York. De groep met Aisha en June erin doet er aanzienlijk langer over dan de rest.

Fotoshoot op Times Square

Tijdens de fotoshoot, die van belang is voor de stemronde, moesten de modellen zich laten fotograferen door Dirk Kikstra op het wereldberoemde Times Square. Op dit plein gelegen in New York moest ieder model zelf figuranten uit het publiek zoeken om de foto mee op te leuken. Zo worden er zakenmannen en bouwvakkers uit het publiek geplukt door de modellen van HNTM. Uiteindelijk vindt de jury dat Holly en Allison het slechtst op de foto staan. Uiteindelijk draait Anouk (presentatrice) de foto om en blijkt dat Allison direct naar huis mag vliegen.

Vijfde aflevering

In aflevering 5 zien we de modellen in New York. Ze krijgen les ‘catwalk lopen’ van coach Mac Folkes in Central Park. June wordt direct bestempelt als ‘dom’ en een ‘probleem’ door Mac Folkes. Het beste loopt model Aisha. De modellen moeten twee castings bijwonen, een voor de campagne van Yentl Oil en de andere voor een show van Jay Godfrey. De eerste wordt gewonnen door Liz en de tweede door Aisha. De meiden mogen daarna een sexy fotoshoot met brandweermannen uit New York doen. De slechtste foto’s staan op naam van Holly en Lincey. Ze worden allebei naar huis gestuurd.

Zesde aflevering

Er zijn nog maar zes modellen in spe over in Hollands Next Top Model 2014 in aflevering 6. In New York, Amerika moeten ze een promotiefilmpje van zichzelf maken met de iPad. Ze hebben de keuze uit meerdere locaties in de stad als het park en het Meatpacking district. Het beste filmpje wordt gemaakt door Nicky. Zij mag als prijs een professioneel filmpje opnemen. Later op de dag mag ieder model, in het bijzijn van iedereen, bellen naar het thuisfront. De nodige tranen vloeien. De ‘shoot’ opdracht van de week is voor de sieradenlijn ZinZi. De modellen moeten in een ring in de lucht zitten, daarachter is de skyline van New York te zien. Kim Feenstra (zij naast winnares van een eerder editie van HNTM het gezicht van het sieradenmerk ZinZi) geeft de modellen aanwijzingen. De slechtste foto’s zijn volgens de jury van Aisha, Liz en June. Uiteindelijk wordt de foto van ex-playboymodel June omgedraaid. Ze mag direct van New York naar Amsterdam vliegen.

Fifa 15: alles over het voetbalspel FIFA 15
De voetbalgame FIFA 15 is uitgekomen op 23 september 2014 in Amerika en op 25 september in Europa. Het is een populair voetbalspel dat al jaren wordt uitgebracht door EA Sports, een divisie van EA Games. In FIFA 15 is het onderdeel Ultimate Team het meest populair onder de spelers. De speler moet kaarten kopen met daarop spelers en munten (coins) verzamelen of kopen. FIFA 15 kan ook gewoon tegen de computer worden gespeeld of tegen elkaar als vriendschappelijke wedstrijd.

Zevende aflevering

De modellen strijden in deze aflevering om een plek in de finale van Holland’s Next Top Model. Aflevering 7 is op 13 oktober 2014 uitgezonden en is de laatste normale aflevering van de reeks. De modellen krijgen advies van styliste Anita Patrickson, die van mening is dat de modellen saai gekleed zijn. Ze mogen in de winkel van Anita een outfit uitzoeken wat zij vinden passen bij zichzelf. Later moeten ze zich nog een keer omkleden in de bekende American Apparel winkel. Sanne komt in badpak aanzetten en wint 1000 dollar shopgeld en ze mag nog een model uitkiezen die dezelfde prijs ontvangt: Aisha (tot frustratie van onder andere Nicky)

Naakt op het strand

De modellen maken zich op voor de laatste echte fotoshoot van het programma. Ze gaan naar Long Beach toe in de staat New York om een topless shoot te doen. Dit valt niet bij alle modellen even goed. Zo schaamt Nicky zich met name voor haar de kleine borsten. Met slechts een kort broekje en een kralenketting moeten de modellen op de foto. Ieder model doet mee en niemand haakt uiteindelijk af tijdens de shoot. De slechtste foto’s zijn van Liz en Aisha. Liz moet uiteindelijk, net voor de finale, het programma verlaten.

De finale van 27 oktober 2014

Tijdens de finale van Holland’s Next Top Model valt model Aisha snel af. Ze is op de vierde plek geëindigd. Debbie legt beslag op de derde plek. Sanne wordt tweede en de winnares van Hollands Next Top Model 2014 is Nicky Opheij geworden!

De modellen van 2014

In 2014 zullen in totaal 13 modellen strijden om de titel Holland’s Next Top Model. Zodra de modellen bekend zijn kunt u deze terugvinden in het onderstaande schema.

ModelBijzonderhedenLengteMake-OverAfgevallen in aflevering
Sagal SuleimanOudste deelneemster, 24 jaar, stofwisselingsziekte1.74m3
Allison Augustus16 jaar1.80mHaar een stuk korter. Wordt ook wel de Halle Berry coupe genoemd.4
Aniek Arisse17 jaar1,74m2
Debbie Dhillon19 jaar1,74mHaar een heel stuk korter met een pony. Ze vindt het zelf erg leuk.Finale
Holly Mae BroodDochter van Herman Brood, 20 jaar1.72mCoupe met laagjes. Zelf vindt ze zichzelf op een jonge Tina Turner lijken5
Lincey Hegener17 jaar1.76mHaar een stuk korter, tot aan haar kin.5
Sanne de RooWildcard winnares1.80mFinale
Roos Samwel16 jaar, last van heimwee1.72mHaar een stuk donkerder3
Quinty HenskensZit op de middelbare school, 16 jaar1.79m1
Nicky Opheij19 jaar1.81mRood haar en pony. Ze wilde zelf geen rood haar. Ze vindt het totaal niet mooi.WINNARES
Liz Lucasse22 jaar1.72mLang haar behouden, nieuw kleurtje en uitgroei weggehaald.7
Aisha Kazumba20 jaar, verloofd1.81mHet klein beetje haar dat ze had moest er volledig af.Finale
June WaltonFotoshoot voor het mannenblad Playboy gehad, 21 jaar1.78mHad lang haar, bij de makeover kort haar; of zoals ze het zelf omschrijft: mega-kort. Kreeg naar eigen zeggen een ‘hartaanval’ toen ze het voor het eerst zag. Moet het nog verwerken.6

Uitzending gemist

Alle uitzendingen van het nieuwe vijfde seizoen van Holland’s Next Top Model 2014 kunt u terugkijken op de website van RTL4. Er zijn meerdere websites waar u de afleveringen terug kunt kijken, maar dit zijn vaak websites die u of doorverwijzen naar RLT4 uitzending gemist of u enkel reclame tonen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.