Homeopathie bij dikke-darmkrampen

Homeopathie

De darmen in ons lichaam zijn erg gevoelig voor ontstekingen, daardoor hebben wij vaak te maken met een pijnlijke stoelgang, krampende pijnen en winderigheid. Dikke-darmkram is een vervelende en vaak ook pijnlijke aandoening, die met hulp van homeopathie verlicht kan worden. Homeopathische geneesmiddelen worden onder andere ingezet bij darmkrampen bij volwassenen, baby’s en kinderen.

Werking van de darmen en ontlasting

De dikke darm vorm tezamen met de endeldarm het laatste gedeelte van de ingewanden. De dikke
darm is ongeveer 1.5 meter lang en heeft een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. Aan onverteerbare voedselresten worden hier water en minerale zouten onttrokken, die in de bloedbaan worden opgenomen. Wat er uiteindelijk overblijft wordt door het lichaam als een pakket samengeperst en via de endeldarm en de anus afgevoerd.

Prikkelbare darm

Dit deel van de ingewanden is erg gevoelig voor ontstekingen. Een veelvoorkomende aandoening is de zogenaamde prikkelbare dikke darm (spastisch colon). De peristaltiek van de darm (de regelmatige golfbeweging waarmee de darminhoud wordt voortgestuwd) is dan onregelmatig geworden. Daardoor kan diarree of verstopping ontstaan, soms ook wisselen deze twee uiterste situaties elkaar af. De stoelgang is meestal enigszins pijnlijk. Daarnaast komen krampende pijnen, winderigheid, een opgeblazen gevoel en misselijkheid voor.

Wat kunt u zelf doen?

Dikke-darmkramp wordt meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel of nervositeit. Probeer te ontdekken welke voedingsmiddelen de darm prikkelen, zodat deze voortaan kunnen worden vermeden. Vaak kan het overgaan op vezelrijke voeding goede resultaten geven. Bij hardnekkige verschijnselen is het aan te raden een arts of deskundige te raadplegen.

Appendicitis

Het eerste gedeelte van de dikke darm, de blindedarm, heeft een langwerpig (wormvormig) aanhangsel, de appendix; de infectie ervan noemen we blindedarmontsteking (ook wel appendicitis genoemd). Het voornaamste symptoom is hevige buikpijn, die vaag zeurend rond de navel begint, maar die al snel pijnlijker wordt en zich op één plaats vastzet (meestal is dit rechtsonder in de buik). Het drukken op die plek verergert de pijn. Soms komen er koorts, diarree en misselijkheid bij. Bij het vermoeden van een blindedarmontsteking dient u onmiddellijk een arts of deskundige te raadplegen.

Homeopathie bij (dikke)darmkrampen

Homeopathische geneesmiddelen worden voor inwendig gebruikt ingezet bij krampen aan de darmen zowel bij kinderen, baby’s als volwassenen. Bij twijfel over het ontstaan van de krampen of als de krampen langer dan een drietal dagen aanhouden (bij baby’s een halve dag!) dient u direct een huisarts te raadplegen. De volgende homeopathische middelen zijn beschikbaar tegen en bij darmkrampen:

Hoofdmiddel

Als homeopathisch hoofdmiddel bij krampachtige samentrekkingen in de dikke darm wordt Colocynthis Pentarkan ingezet. Dit middel kunt u in Duitsland bestellen en zal nooit duurder dan tien euro voor 50ml zijn. Deze druppels werken voornamelijk positief op krampen in het spijsverteringskanaal. Maagpijn en koliekpijn zullen ook sneller verdwijnen. Per 100g bevatten deze homeopathische druppels: Colocynthis D3 10 g, Atropinum suiphuricum fl3 10 g, Dioscorea villosa D2 10 g, Momordica balsamica D2 10 g, Stannum metallicum D6 1 g, ethanol/aqua ad 100 g en heeft het een alcoholgehalte 65%.

Kindermiddel

Bij darmkrampen bij baby’s kunt u Cinababy gebruiken. Dit middel werkt niet verslavend en is onschadelijk voor uw baby. Deze druppels van het merk VSM worden ingezet bij kinderen van nul tot drie jaar en bevatten er 100 gram: Chamomilla D6 10 g, Cina maritima D6 10 g, Colocynthis D6 10 g, Lac vaccinum defloratum D6 10 g, Magnesium muriaticum D6 10 g. Hulpstoffen: water, glycerol (E422) en xylitol.

Dikke-darmkramp, braken en diarree

Als de dikke-darmkrampen samengaan met andere acute maag- en darmstoornissen, zoals braken en diarree, kunt u Okugest gebruiken. Okugest heeft een rustgevende werking op het spijsverteringskanaal. Deze tabletten zijn bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Nervositeit, spanningen en winderigheid

Nervositeit of spanningen gaan vaak samen met oprispingen en winderigheid. Als dit bij u het geval is kunt (ook preventief, om winderigheid te voorkomen) Asa foetida Pentarkan inzetten. Deze vorm van homeopathie is helaas in Nederland en België niet meer te verkrijgen, maar alleen in landen als Duitsland en Engeland te bestellen. De druppels werken positief op het zenuwstelsel en hebben een kalmerend effect op het spijsverteringskanaal. Het wordt ingezet bij buikpijn, maagpijn, oprispingen, prikkelbare darmsyndroom en winderigheid.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.