Homeopathie bij keel- en amandelontsteking

Homeopathie amandel ontsteking keel

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De neusamandel (adenoïd) en de keelamandelen (tonsillen) bestaan uit een speciaal weefsel dat ook wel het lymfatisch weefsel wordt genoemd. U vindt op meerdere plekken in uw lichaam ophopingen van dit speciale weefsel. Ontstekingen aan dit weefsel wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriën die streptokokken heten. Soms zijn ook andere bacteriën verantwoordelijk voor amandelontstekingen. Homeopathische geneesmiddelen worden ingezet bij zowel keel- als amandelontstekingen.

Amandelontsteking, verwijderen amandelen?

Bij personen die regelmatig last hebben van ernstig ontstoken amandelen (tonsillitis) zal de huisarts misschien toch adviseren ze operatief te laten verwijderen. Vroeger werd daar nogal vlot toe besloten. Sinds enkele jaren overheerst onder artsen echter de mening dat keelamandelen alleen verwijderd moeten worden wanneer ze chronisch ontstoken zijn. Immers, als ze eenmaal ongezond zijn geworden, kunnen ze niet langer hun taak, het doden van ziektekiemen, verrichten. Amandelontstekingen zijn iets anders dan een keelontsteking. Keelontstekingen worden namelijk meestal veroorzaakt door een virus, niet een bacterie.

Zelf doen

Aan amandelontsteking kunt u zelf het nodige doen:

  • Blijf bij koorts in bed liggen
  • Gebruik gedurende de eerste 24 uur alleen vloeibaar voedsel
  • Na de eerste dag geen ‘prikkelend’ eten gebruiken
  • Geen zuivelproducten, vlees, eiwitten en suikers
  • Drink veel

De boosdoener?

Iedereen heeft van tijd tot tijd last van een ontstoken keel en/of amandelen. Dan worden de amandelen vaak als de grote boosdoeners gezien. Niets is echter minder waar. De keelamandelen veroorzaken ontstekingen niet, maar ze voorkomen dat u ernstiger infecties oploopt. De ziektekiemen die binnenkomen, worden als het ware tegengehouden door de amandelen. Deze irriteren of ontsteken dan weliswaar, maar de infectie krijgt daardoor geen kans om dieper in het lichaam, bijvoorbeeld naar de lagere luchtwegen, door te dringen. Om die redenen worden de amandelen niet snel meer verwijderd.

Homeopathie bij ontstoken amandelen

Let op: bij fikse keelontsteking met etterkopjes op de amandelen en hoge koorts is het verstandig om direct een arts te raadplegen. Er kan dan namelijk sprake zijn van roodvonk; dit kan bij volwassen complicaties als hart- en nierbeschadiging met zich meebrengen. Antibiotica kunnen dit voorkomen. Homeopathie wordt bij ontstoken amandelen enkel voor inwendig gebruik ingezet.

Hoofdmiddel bij keel- en amandelontstekingen

Tonsiotreen tabletten of zuigtabletten worden ingezet als homeopathisch hoofdmiddel bij ontstekingen aan de keel of amandelen. Deze (zuig)tabletten kunt u van het merk VSM in Nederland en België kopen. De tabletten zijn zonder recept te verkrijgen in supermarkten, apotheken en drogisten. Ze zorgen dat de pijn minder wordt en werken op de slijmvliezen en klieren die in de mond aanwezig zijn.

Preventie bij kinderen

Voor kinderen, om de weerstand te verhogen en te voorkomen dat ontstekingen chronisch worden kunt u het middel Caltrivat inzetten. Dit middel wordt ingezet bij terugkerende verkoudheid, bijholteontstekingen en amandelontstekingen bij kinderen. Het werkt preventief en is niet verslavend of schadelijk voor kinderen.

Opbouwen weerstand

Om de weerstand op te bouwen nadat u een amandelontsteking heeft gehad kunt u het homeopathische middel EBT gebruiken. Het middel werkt goed bij het herstellen van het lichaam en na een doorgemaakte ziekte, om de weerstand op te bouwen bij volwassenen.

Chronische ontstekingen

Als de amandelontsteking chronisch van aard is, dient er altijd een arts of deskundige worden ingeschakeld. In overleg kunt u het plantaardige middel Barium Carbonicum D6 inzetten. Dit middel is in Nederland minder goed verkrijgbaar, maar u kunt het vanuit Duitsland vrij bestellen en importeren.

Vuurrode keelamandelen

Bij een vuurrode keel en amandelen waarbij de symptomen koorts en zweten optreden kunt u het homeopathische middel Belladonna D6 gebruiken. Dit middel in druppelvorm wordt gebruik bij acute ontstekingen aan de keel en kunt u van het merk VSM kopen.

Donkerrode keel met pijn tijdens slikken

Wanneer de keel donkerrood is en de pijn naar de oren uitstraalt tijdens het slikken van speeksel, drank of voedsel, kan het middel Phytolacca D6 worden gebruikt. Dit middel wordt ook gebruikt als de borstvoeding niet op gang komt. Deze druppels kunt u van het merk VSM of A.Vogel kopen in Nederland en België.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.