Homeopathie bij maagpijn

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Maagpijn en maagklachten zijn aandoeningen waar veel mensen in Nederland last van hebben. Deze vervelende klachten gaan vaak samen met een branderig en zeurderig gevoel in de maagstreek. Homeopathische middelen worden ingezet bij maag- en darmstoornissen door zwaar voedsel, bij kinderen, door nervositeit, om een opgeblazen gevoel tegen te gaan en de pijn aan de maagstreek die u krijgt bij een kater. Bij langdurige of buitengewoon pijnlijke maagpijn dient u altijd een arts te raadplegen. Homeopathie kan goed werken naast een traditionele medische behandeling.

Maag

De maag is een holle ruimte die linksboven in de buikholte ligt, tegen het middenrif aan. Aan de voorzijde wordt de maag deels bedekt dor de lever, aan de achterkant van de maag ligt de alvleesklier. De grootte hangt af van de vulling. Bij een gemiddelde vulling is de maag ongeveer 30 cm lang. De maagwand bestaat uit twee spierlagen (die zorgen voor het kneden en voortbewegen van het voedsel), een bindweefsellaag en het maagslijmvlies. In het slijmvlies monden maagklieren uit die maagsappen afscheiden (circa anderhalve liter per dag). In de maagsappen zit onder andere zoutzuur, slijm, het enzym pepsine en het hormon gastrine.

Maagklachten

Er zijn heel veel mensen die last hebben van maagklachten. Maagaandoeningen kunnen gepaard gaan met een zeurend of, in geval van maagzuurklachten, een brandend gevoel in de maagstreek. Deze klachten doen zich vaak voor bij een lege maag of wanneer men iets gegeten heeft. Maagpijn geeft veelal een prikkeling aan van de maagwand. Klachten als misselijkheid, zuurbranden en verlies van de eetlust kunnen dan ook optreden. Nervositeit kan een belangrijke oorzaak zijn van maagpijn en een teveel aan maagzuur. Ook alcohol, sommige reguliere geneesmiddelen, te veel of te zwaar eten en bepaalde voedingsmiddelen (koffie, heet gekruid eten) kunnen er voor zorgen dat maag tijdelijk geïrriteerd is.

Wat kunt u zelf doen bij maagpijn?

Bij maagklachten is het raadzaam om prikkelende voedingsstoffen te vermijden. Eet meerdere malen per dag kleine porties voedsel in plaats van drie keer per dag een hoofdmaaltijd. Van een halfvolle maag krijgt u minder snel klachten. Ga vlak na de maaltijd niet voorover buigen of liggen, want in die houdingen vloeit het voedsel gemakkelijker terug naar de slokdarm waardoor u klachten krijgt. Het nemen van rustige beweging na een maaltijd (denk hierbij aan een stukje rustig wandelen) helpt de spijsvertering op gang

Homeopathie bij maagpijn

Raadpleeg bij langdurige of buitengewoon pijnlijke maagpijn altijd een huisarts of een andere deskundige. Maagpijn is vaak iets onschuldigs, maar kan in sommige gevallen een aandoening betekenen waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk is. Homeopathie wordt bij maagpijn, maagklachten en bij maag- en darmstoornissen enkel voor inwendig gebruik ingezet.

Homeopathisch hoofdmiddel bij maag- en darmstoornissen

Als hoofdmiddel bij acute maag- en darmstoornissen veroorzaakt door vreemd of zwaar voedsel, wordt het homeopathische geneesmiddel genaamd Okugest ingezet. De tabletten kunnen van het merk VSM in zowel Nederland als België worden gekocht. De tabletten worden naast klachten aan de maag voor veel problemen met de spijsvertering ingezet. Okugest kan worden ingezet voor volwassen en kinderen vanaf 12 jaar. Per tablet van 250g bevat Okugest de volgende natuurlijke ingrediënten: Okoubaka aubrevillei D3 50 mg, Arsenicum album D12 25 mg, Carbo vegetabilis D6 25 mg, Croton tiglium D6 25 mg, Veratrum album D12 25 mg. Hulpstoffen: cellulose (E460), melksuiker en magnesiumstearaat (E572) en talk (E553b)

Homeopathisch middel voor kinderen

Voor kinderen is er speciaal het homeopathische middel Kindigest ontworpen. De tabletten die een zeer gunstige invloed hebben op de spijsvertering van kinderen tot en met 6 jaar, zijn niet schadelijk of verslavend voor uw kind. Kindigest van het merk VSM bevat per tablet van 100mg: Arsenicum album D6 20 mg, Croton tiglium D6 20 mg, Okoubaka aubrevillei D4 20 mg, Veratrum album D12 20 mg. Hulpstoffen: cellulose (E 460), magnesium stearaat (E 572) en talk (E 553b).

Maagpijn door nervositeit

Mensen die nerveus zijn kunnen last krijgen van maagpijn; vaak een zeurderige, krampachtige pijn. Bij zulke klachten kan het middel Asa foetida pentarkan worden gebruikt. Dit middel heeft ok een gunstige invloed bij een opgeblazen gevoel, oprispingen en voor mensen die last hebben van winderigheid. Asa foetida brengt nerveuze klachten tot rust en heeft een positief effect op het maag/darmkanaal. De druppels worden ingezet bij buikpijn, maagpijn, oprispingen, winderigheid en patiënten die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom.

Maagpijn door brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een vervelende en zeurderige klacht waar gemiddeld één op de vijf Nederlanders wekelijks last van heeft. De klacht kan worden bestreden met het homeopathische middel Bismutum pentarkan.

Maagpijn bij een kater

Mocht u de een teveel aan alcohol hebben genuttigd kan er wegens onder andere uitdroging, een kater ontstaan met bijbehorende maagklachten. Homeopathie in de vorm van Nux Vomica Pentarkan werkt in zulke gevallen verlichtend. Deze tabletten worden ook ingezet bij klachten die worden veroorzaakt door stress, jetlags, duizeligheid, prikkelbaarheid en rugklachten. Het middel bevat hoofdzakelijk Nux Vomica D6.

Krampende pijnen in maag en darmen

Bij krampende pijnen in de maag en darmen, kunt u Colocynthis pentarkan gebruiken. Dit middel heft de krampen die zijn ontstaan in het spijsverteringskanaal snel op.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.