Homeopathie bij verstuiking: tabletten, crème en zalf

Aircondition

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een verstuiking of verzwikking is een vervelende blessure waar u, in de meeste gevallen, een aantal dagen last van zult hebben. Verstuikingen kunnen op veel gebieden ontstaan. Ze komen echter het meest voor bij de enkels, knieën en pols. Homeopathische middelen zoals SRL gelei, Spiroflor, Hypericum Perforatum complex en Arnica zijn geschikt als behandeling van verstuikingen. Wat voor vormen van homeopathie wordt er gebruikt? Wanneer kiest u voor een natuurlijk geneesmiddel en wanneer moet u een (huis)arts of deskundige raadplegen?

Verstuiking

Een verstuiking is een overmatige uitrekking van de gewrichtsbanden en gewrichtskapsel. Dit komt meestal voor bij de gewrichten van de enkel, knie of pols. De weefsels en bloedvaten scheuren dan. Verder is er meestal sprake van pijn, zwelling en een vermindering van de beweegbaarheid van het gewricht. Verstuikingen en verzwikkingen zijn de meest voorkomende blessures door sport in Nederland en België. In veel gevallen worden deze termen door elkaar gebruikt en zijn ze ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Hoeveel last u krijgt van de blessure en de ernst van de kwetsuur is afhankelijk van het gebied dat u verstuikt of verzwikt heeft. Bij ieder gebied zijn er namelijk verschillende soorten weefsel bij betrokken.

Drie graden van verstuikingen

Verstuikingen worden ingedeeld in 3 graden die de ernst van de blessure aanduiden

  • Bij een eerstegraads verstuiking worden de banden alleen overrekt
  • Bij een tweedegraads verstuiking zijn er enkele vezels gescheurd
  • Bij een derdegraads verstuiking is er een ernstige scheuring van de gewrichtsbanden, met bloeding

Wat kunt u zelf doen?

Het is in alle gevallen goed om het getroffen lichaamsdeel te koelen met koud water of een ijszak op een handdoek, om de zwelling zo klein mogelijk te houden Dit 15 minuten volhouden om de zwelling te minimaliseren. Bij een verstuikte enkel zo snel mogelijk de schoen en eventueel sok verwijderen in verband met zwelling. Daarna een drukverband (laten) aanleggen. Geef het gewricht daarna veel rust en probeer het zo hoog mogelijk neer te leggen.

Homeopathie of huisarts?

Verdere behandeling is sterk afhankelijk van de plaats en ernst van de opgelopen blessure. Raadpleeg daarom altijd zo snel mogelijk een arts of deskundige om de ernst van de blessure te laten beoordeling. Als u een arts heeft geraadpleegd, kunt u kiezen om homeopathie in te zetten. Bij een verstuiking, kneuzing of verrekking bereikt u de beste resultaten door een combinatie van een inwendig en een uitwendig middel te kiezen.

Homeopathie voor inwendig gebruik

Hoofdmiddel bij verstuiking

Als hoofdmiddel bij verstuiking wordt het homeopathische middel Ruta Graveolens D6 ingezet. Dit middel werkt positief op de beschadigde gewrichtsbanden. Dit middel is in Nederland en België, anno 2015, moeilijk te verkrijgen. Het kan worden besteld via webwinkels in Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Eerste hulp

Als homeopathisch eerste hulp middel bij dergelijke blessures, wordt het middel Arnica D6 in druppel- of tabletvorm gebruikt. Dit middel beperkt de zwelling en zorgt er ook voor dat een bloeduitstorting wordt voorkomen of, als deze al aanwezig is, vermindert.

Zenuwrijk weefsel

Als u een verstuiking heeft opgelopen aan een gebied waar veel zenuwrijke weefsel bevinden kunt u Hypericum Perforatum complex gebruiken. Een voorbeeld van een dergelijk gebied zijn de vingers. Het homeopathische middel verlicht de pijn en zorgt dat de bloeduitstorting vermindert.

Nabehandeling

Als er na genezing nog een zwak gevoel blijft ontstaan kunt u Cacium Carbonucum Hahnemanni D6 in tabletvorm gebruiken. Dit homeopathische geneesmiddel sterkt het weefsel aan en zorgt dat het zwakke gevoel in het aangedane gebied sneller verdwijnt. Dit middel kan worden besteld via online winkels; het is anno 2015 namelijk niet te koop in de Nederlandse of Belgische winkels. Overleg voor het bestellen met een huisarts of deskundige of dit middel voor u geschikt is.

Homeopathie voor uitwendig gebruik

Eerste dagen

Nadat u een verstuiking of verzwikking heeft opgelopen heeft u hier de eerste drie tot vier dagen erg veel last van. Als de huid onbeschadigd is en u heeft een huisarts of deskundige om raad gevraagd, kunt u daarna het gebied insmeren met Arniflor zalf of gelei. Dit homeopathische middel werkt genezend en verlicht de pijn.

Na het aanbrengen van een kompres

Direct nadat u een kompres heeft aangebracht op het gebied dat verstuikt of verwikt is, kunt u Arniflor tinctuur insmeren op de huid. De huid moet wel onbeschadigd zijn. Overleg met een huisarts is raadzaam na het oplopen van de kwetsuur.

Als nabehandeling

Als u een huisarts of deskundige heeft geraadpleegd na het oplopen van de blessure, en de eerste drie dagen zijn verstreken, kunt u als nabehandeling het homeopathische middel SRL Gelei of Spiroflor gebruiken. SRL gelei verzacht de pijn en bevordert het natuurlijk herstel van de blessure. Smeer het pijnlijke gebied drie maal daags in met de gelei. Voorwaarde: de huid moet onbeschadigd zijn.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.