Homeopathie en stoppen met roken

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Roken verkort de levensduur en iemand die rookt heeft een verhoogde kans op meerdere soorten kanker. De schadelijkste stoffen in een sigaret zijn onder andere teer, nicotine en koolmonoxide. Roken tijdens de zwangerschap valt ten zeerste af te raden. Homeopathie kan steun geven bij de eerste weken om het verlangen naar tabak de baas te worden en om te ontspannen.

Nicotine en koolmonoxide

Nicotine heeft een samentrekkende invloed op de spierwand waardoor de vaatwand zich kan vernauwen. Bovendien moet het hart tijdens het inhaleren van nicotine uit sigarettenrook ongeveer twintig keer per minuut extra pompen en stijgt de bloeddruk. Nicotine is in geconcentreerde vorm zeer gevaarlijk: wanneer we de hoeveelheid nicotine uit één sigaar in uw ader zullen spuiten, is dat voldoende om u te doden. Koolmonoxide (een vergif) kan de bloedvatwand beschadigen.

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is ten zeerste af te raden. Het beste is om ruim voor de zwangerschap samen met de partner te stoppen met roken. Op die manier zijn de ontwenningsverschijnselen achter de rug als u zwanger wordt. Bedank dat uw baby bij drie sigaretten per dag al het risico loopt op een te laag geboortegewicht. Bij tien sigaretten of meer per dag bestaat een verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen. Het is ook mogelijk dat roken tijdens de zwangerschap leidt tot motorische, intellectuele of gedragsafwijkingen bij het kind

Stoppen met roken

Bij ieder persoon is een andere manier geschikt om te stoppen met roken. Onderzoek heeft wel aangetoond dat in één keer (cold turkey) stoppen de beste manier is. Een aantal tips op een rij:

 • Vertel aan iedereen dat u bent gestopt
 • Minder niet met het roken van sigaretten, maar stop direct. U kunt eventueel gebruik maken van hulpmiddelen als pleisters of kauwgom
 • Vermijdt situaties waar veel gerookt wordt (kroeg, rookruimte op werk etc.)
 • Gooi de eerste dag alle tabakswaren en spullen die u aan roken doen denken weg.

Steun en voeding

Voor wie steun zoekt: samen met iemand anders stoppen kan een goede ruggensteun zijn. Er bestaan ook groepstherapieën, georganiseerd door de kruisverenigingen, voor hen die willen stoppen met roken. Koffie, alcohol en zware maaltijden versterken de trek in tabak. Drink dus de eerste tijd vooral veel mineraalwater en vruchtensappen en eet licht verteerbaar voedsel. Zorg voor voldoende ontspanning en nachtrust, maar ga ook bewust beweging. Begin desnoods met het maken van een dagelijkse wandeling of fiets naar uw werk. U zult merken dat uw conditie verbetert en dat stimuleert u om door te zetten.

Homeopathie en stoppen met roken

Er zijn enkele homeopathische middelen die kunnen helpen tegen de lichamelijke bijwerkingen in de eerste weken dat u stopt met roken. Bedank echter dat alleen een middel innemen niet voldoende is, het komt vooral aan op uw eigen wilskracht.

Hoofdmiddel bij de eerste stopweken

Het homeopathische hoofdmiddel dat gebruikt wordt om in de eerste weken het verlangen naar tabak de baas te worden is Tabacum D6. Deze homeopathische druppels worden bereidt uit gedroogde bladeren van de havannatabak. Naast het gebruik in de eerste stopweken wordt het ook ingezet tegen zwangerschapsbraken. Dit middel is enkel bedoeld voor inwendig gebruik bij volwassenen.

Mild rustgevend middel

Wanneer u door de ontwenning last heeft van nervositeit, onrust en prikkelbaarheid kunt u Nervival of Plantival inzetten. Beide homeopathische tabletten kunt u van het merk VSM kopen bij de drogist of apotheek. Ze hebben allebei een milde rustgevende werking en zorgen ervoor dat u zich minder opgejaagd voelt tijdens de stopperiode.

Voordelen van stoppen

Een extra motivatie voor de stoppers:

 • Minder last van rokersklachten, als een rokershoest
 • Conditie gaat vooruit
 • Niet meer s ‘nachts het bed uit om te roken
 • Beter ruiken
 • Eten smaakt beter
 • Geen piepende ademhaling meer
 • Een mooiere huidskleur
 • Minder last van koude handen en voeten
 • Weg met gele tanden of vingers
 • Frissere adem
 • Makkelijker ademen

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.