Homeopathische geneesmiddelen bij fijt

Homeopathie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Fijt is een diepe, etterige ontsteking van een vingerkootje, waarbij vaak het beenvlies, de omhulling van bindweefsel om het bot, ook is aangetast. Doordat het onderhuidse weefsel in compartimenten is verdeeld, is de kans groot dat door zwelling de bloedvaatjes worden dichtgedrukt, wat tot afsterving van het weefsel kan leiden. Enkel homeopathische geneesmiddelen gebruiken is geen geschikte behandelmethode tegen fijt en homeopathie kan alleen worden ingezet naast een traditionele medische behandeling van een arts of deskundige.

Fijt

Fijt komt vooral voor bij mensen die veel met hun handen in het water komen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels. De bacteriën veroorzaken meestal een acute, hevige ontsteking van de nagelwal; de schimmels brengen hardnekkige aandoeningen met zich mee. Bij een acute ontsteking door bacteriën wordt de nagelriem dik, rood en pijnlijk. Vaak ontstaat er aan de zijkant van de nagel een zwelling die onder andere pus kan bevatten. Bij infecties door schimmels zijn de verschijnselen minder hevig, maar in de meeste gevallen wel chronisch van aard. De aantasting van de beschermende nagelriem kan misvorming en verkleuring van de nagel tot gevolg hebben. Tegen fijt kan men zich beschermen door huishoudhandschoenen te dragen als er veel met water wordt gewerkt.

Mogelijke oorzaken

De hoofdoorzaak van de aandoening fijt is meestal de bacterie genaamd Staphylococcus Aureus. De bacterie kan het lichaam binnentreden door een kleine verwonding van bijvoorbeeld een (glas)splinter of een doorn. In sommige, zeer zeldzame, gevallen is het herpesvirus de schuldige, dan wordt er gesproken over herpisch fijt. Ook bij kinderen komt deze aandoening voor door het herhaaldelijk zuigen op de duim. Mensen die veel met hun handen in het water werken hebben daarnaast een verhoogd risico op fijt.

Homeopathie bij fijt

De aandoening fijt is niet geschikt voor zelfmedicatie; raadpleeg dus altijd een arts of deskundige. Eventueel kunt u dan in samenspraak met de arts of deskundige gebruik gaan maken van homeopathische geneesmiddelen naast een traditionele medische behandeling.

Hoofdmiddel voor inwendig gebruik bij fijt

Het homeopathische geneesmiddel Silicea D6 in tabletvorm gaat ontstekingen tegen en versterkt het bindweefsel. Deze eigenschapen van Silicea D6 zorgen ervoor dat de symptomen van fijt kan verlichten. Deze vorm van homeopathie heeft een positief en stimulerend effect op de lymfeklieren, waardoor ontstekingen sneller genezen. Dit medicijn wordt ook ingezet bij onaangename lichaamsgeuren, zweertjes, zweten, faalangst en borstklierontsteking.

Homeopathische middelen bij uitwendig gebruikt

Naast het hoofdmiddel voor inwendig gebruik kan er ook gekozen worden om de nagelriemen te behandelen met middelen voor uitwendig gebruik. Deze sprays en zalfjes kunnen worden gekocht bij de drogist, apotheek, supermarkten en online winkels als bol.com en deonlinedrogist.nl.

Nagelriemen

De nagelriemen kunnen bij fijt dik, rood en pijnlijk worden. Om de aangedane nagelriemen te ontsmetten kan het homeopathische middel Calendulan wondspray worden gebruikt. Dit middel wordt toegepast voor het ontsmetten van lichte verwondingen als schaaf- en snijwonden en na het doorprikken van blaren. Calendulan wondspray bevat het Calendula officinalis extract dat wordt gemaakt van de bloemen van de goudsbloem.

Bij pijnlijke nagelriemen

Bij een dikke, rode en/of pijnlijke nagelriem dankzij een ontsteking kan het homeopathische middel Echinacea zalf van het merk VSM worden ingezet. Deze zalf kan direct op de aangedane nagelriem worden gesmeerd en werkt ontstekingsremmend. De Echinacea zalf versterkt daarnaast de afweerfuncties tegen bacteriële en virale ziekteverwekkers. De zalf heeft ook een wondhelende werking op de huid en wordt ook ingezet bij aambeien, blaasjes, krentenbaard, nagelproblemen en steenpuisten.

Tips om fijt te voorkomen en te behandelen

Fijt kan in veel gevallen worden voorkomen. Een aantal tips op een rij:

  • Verzorg een wondje aan de vinger altijd goed en doe er nooit te lacherig over.
  • Zelfs iets kleins als een glassplinter of een speldenprik kan de weg vrij maken voor bacteriën die fijt kunnen veroorzaken. Na een prik altijd het wondje even laten bloeden om de wond natuurlijk schoon te maken.
  • Ontsmet wondjes altijd met het homeopathische middel Hypercal-tinktuur (of het niet-homeopathisch middel jodium).
  • Bij ontsteking van een wond aan de vinger moet u de vinger twee tot drie keer per dag een uur lang in heet sodawater houden. Daarna kunt u de vinger beschermen tegen de kou.
  • Draag altijd goede huishoudhandschoenen als u veel met water moet werken.
  • Als er geen verbetering optreedt aan een ontstoken wond moet u altijd een arts raadplegen om onder andere fijt te voorkomen


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.