Homeopathische middelen bij haaruitval

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een gezond mens verliest op een normale dag tussen de 50 en 100 haren. Pas als het om aanzienlijk meer gaat, mag men spreken van ongewone haaruitval. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen verspreide haaruitval en haaruitval met duidelijke afgegrensde plekken. Soms komt het ook voor dat de kale plekken duidelijke afgegrensd zijn; op die plekken komt dan helemaal geen haar meer voor. Homeopathische middelen kunnen ingezet worden voor inwendig gebruik bij uitval met droog haar en uitval met een slechte haarstructuur, bros haar, klitten en dode punten. Homeopathie is er niet voor uitwendig gebruik bij deze kwaal.

Haaruitval

De gezondheid en glans van het haar worden bepaald door twee factoren. In de eerste plaats door de aanvoer van de juiste bouwstenen voor de groei, onder andere door voedsel. Een gezonde leefwijze is daarom zeer belangrijk voor de groei en conditie van je haar. Wie gezond en gevarieerd eet zal minder haarproblemen hebben. In de tweede plaats is een goede verzorgen van het haar essentieel. Als je het haar slecht verzorgt, bijvoorbeeld door het frequent te verven en te permanenten, kan het afbreken of splijten. Ons haar is voornamelijk opgebouwd uit eiwitten. Het opnemen van onvoldoende eiwitten in de voeding kan leiden tot een tijdelijke verandering van kleur en uiterlijk van het haar. Vitamine A en B zijn hier van belang. Daarnaast zijn er speciale shampoos tegen haaruitval, die het probleem niet helemaal kunnen oplossen maar die wel een positieve invloed hebben op de hoofdhuid.

Soorten van haaruitval

Er zijn drie meest voorkomende vormen van haaruitval:

Genetisch bepaalde haaruitval

Deze vorm wordt ook wel aangeduid als androgenetische alopecie, maar wordt in de volksmond vaak erfelijk bepaalde haaruitval genoemd. De oorzaak van deze vorm is het hormoon DHT (Dihydrotestosteron). Als er hiervan teveel op de hoofdhuid van aanwezig is wordt de groeifase van het haar verkort. Androgenetische haaruitval begint meestal met de vorming van inhammen of een kale plek boven op het hoofd.

Cirkelvormige haaruitval

Deze vorm wordt ook wel aangeduid als alopecia areata of pleksgewijze kaalheid. Bij deze vorm van kaalheid kunnen plots ronde plekken op je hoofd kaal worden. Binnen deze plekken zullen alle haren uitvallen, terwijl er rondom deze plekken nog steeds haargroei plaats vindt. Er kan ook sprake zijn van meerdere kale rondjes op het hoofd. Pleksgewijze kaalheid kan bij zowel mannen als vrouwen en kinderen voorkomen.

Diffuse haaruitval

De vorm wordt ook wel aangeduid als diffuse alopecie en betekend een afname van haardichtheid over het gehele hoofd. Deze vorm van haaruitval komt vaker voor bij vrouwen als bij mannen en kan ontstaan door stress, gebrek aan eiwitten, gebrek aan vitamine en een te sterk of te zwak functionerende schildklier. Met de inzet van de juiste behandeling kan deze vorm van haaruitval binnen een paar maanden worden verholpen.

Homeopathische middelen bij haaruitval

Wanneer kaalheid niet wordt veroorzaakt door een ziekte of een kwaal, maar als men gewoon kaal wordt, zijn de behandelingsmogelijkheden beperkt. Veel mannen worden uiteindelijk (gedeeltelijk) kaal; het tijdstip en verloop ervan is meestal een erfelijke kwestie. Bij veel vrouwen wordt in bepaalde perioden ook dunner worden van de haardos waargenomen, bijvoorbeeld na de bevalling. Dit laatst is van tijdelijke aard; hier is geen behandeling nodig. Homeopathie wordt bij deze kwaal enkel ingezet voor inwendig gebruik:

Bij haaruitval met droog haar en roos

Als er sprake is van haaruitval waarbij men tevens last heeft van droog haar en roos, dan kan er gekozen worden om Graphitis Pentarkan te slikken. Deze tabletten bevorderen het herstel van huid, haar en de slijmvliezen. Het homeopathische middel wordt voornamelijk gebruikt bij klachten waarbij sprake is van droogte als eczeem, eelt, haaruitval, huiduitslag, kloofjes, likdoorn en roos.

Bij haaruitval met bros haar, klitten en dode punten

Bij haaruitval met een slechte haarstructuur, bros haar, klitten en dode punten is het homeopathische middel Silicea Pentarkan uitermate geschikt. Deze pillen hebben een zeer positief effect op het bindweefsel. Doordat de huid, bloedvaten en het weefsel beter worden voorzien van bouwstoffen zal het haar steviger worden. Daarnaast werkt het ook voor brosse en droge nagels en overmatige littekenvorming.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.