Homeopathische middelen bij herfstkwaaltjes

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het meteorologische seizoen herfst begint op het noordelijk halfrond op 1 september en loopt door tot 30 november. Omdat dit seizoen erg verschilt met de zomer, heeft ons lichaam moeite om zich aan te passen aan de nieuwe weersomstandigheden. Veel voorkomende herfstkwaaltjes zijn dan ook hoesten, verkoudheid, griep en te weinig weerstand. Ook beginnen veel mensen, na een zomerstop, weer met sporten met sportblessures als vervelend gevolg. Homeopathie wordt ingezet bij al deze typische herfstkwaaltjes. Welke homeopathische geneesmiddelen worden er precies gebruikt?

Veel voorkomende kwalen in de herfst én de oplossingen

  • Hoesten
  • Neusverkoudheid
  • Sportblessures
  • Te weinig weerstand

Hoesten

Hoesten is veel voorkomende kwaal in de herfst. De luchtwegen raken tijdens deze periode extra snel geïrriteerd. Hoesten is dan een logische, maar soms vervelende, reactie van ons lichaam. Er kan dan sprake zijn van een droge kriebelhoest, of een losse hoest waarbij vaak ook veel slijm wordt opgegeven.

Oorzaak
Slijm in de luchtpijp bij verkoudheid of griep. Ook kan deze kwaal ontstaan door teveel roken (tabak is niet goed voor het slijm in ons lichaam) en nervositeit.

Homeopathische oplossing

Tussistin siroop of siroop suikervrij, Tussistin tabletten of zuigtabletten en Tussikind. Homeopathische middelen van de productlijn Tussistin werken verlichtend bij de kwalen die met hoesten te maken hebben. De hoestprikken wordt vermindert en de vorming van slijm neemt af. Ook zal het aanwezig slijm sneller loskomen, waardoor je een vrijer gevoel in de keel krijgt. Daarnaast werkt Tussistin ook pijnstillend en remt het ontstekingen. Tussikind is speciaal ontwikkelt voor kinderen en bevat geen schadelijke bestandsdelen.

Neusverkoudheid

Een verstopte neus of een loopneus met waterige en heldere snot, komt in de herfstperiode veelvuldig voor. Als deze ontsteking doorzet, wordt de uitvloeiing uit de neus na enkele dagen dikker, taaier en kan het een groengele kleur krijgen. De verkoop van normale, niet-homeopathische, neusspray is in de herfst en winter het hoogst. Deze sprays zijn echter gevaarlijk als je deze langer dan een aantal dagen gebruikt. Homeopathie biedt dan een passende, minder schadelijke, oplossing.

Oorzaak

Een virale ontsteking van het neusslijmvlies. Ook komt verkoudheid en een ‘snotterig’ gevoel voor als symptoom bij een verkoudheid of griepje.

Homeopathische oplossing

Rinileen neusdruppels of de neusspray variant. Rinileen herstelt het functioneren van de slijmvliezen in de neus- en keelholte. Als er een zwelling is ontstaan van de slijmvliezen, zal deze kort na gebruik van dit homeopathische geneesmiddel afnemen. Hierdoor kan je snel vrijer ademhalen door de neus. Dit middel is, met een minder hoge dosering als bij volwassenen, voor kinderen ook zeer geschikt. Ingrediënten van dit middel zijn: Aqua, sodium chloride, alcohol, Allium cepa, Luffa operculata, Pulsatilla pratensis, Echinacea pallida, Potassium iodide en Silica

Sportblessures

In het najaar begint, bij de meeste sporten, het sportseizoen weer na een periode van zomerrust. Natuurlijk zijn er ook sportverenigingen die het gehele jaar door actief zijn. De belangrijke onderlinge competities hebben vaak wel een stop in de zomer. Aan het begin van het nieuwe seizoen ontstaan er sneller blessures, zoals spierijn, kneuzingen en/of blauwe plekken

Oorzaak

Koude en onvoorbereide spieren met overbelasting als gevolg

Homeopathische oplossing

Belliflor, Arniflor gelei en zalf, Arnica D6, Spiroflor/SRL gelei. Belliflor kan voor het sporten preventief, op de spieren die je het zal gaan belasten, worden aangebracht. Hierdoor worden klachten zoals spierpijn en stijfheid van de spieren na het sporten voorkomen. Arniflor en Arnica D6 werken juist weer goed als er een blessure is ontstaan, zoals kneuzingen en blauwe plekken. Spiroflor/SRL gelei zorg dat spierstijfheid en spierpijn sneller verdwijnt. Deze gelei heeft ook een zeer positieve werking als er pijn is ontstaan aan de gewrichten.

Te weinig weerstand

Omdat de seizoenen zomer en herfst qua weer erg van elkaar verschillen, en het in de herfst een stuk kouder en winderiger gaat worden, hebben veel mensen een te lage of een te weinig aan weerstand. Ook kiezen mensen (ook kinderen) vaak de verkeerde kleding en kleden ze zich nog te zomers, ook al vallen de temperaturen in de herfst tegen. Een verminderde natuurlijke weerstand tegen ziektekiemen is een gevolg. Hierdoor is men gevoeliger voor aandoeningen als hoest en (neus)verkoudheid. Hierbij kunnen er vervelende symptomen ontstaan.

Oorzaak

Te kort slapen, geen volwaardige voeding, stress, te weinig frisse lucht en/of een verkeerde kledingkeuze (te bloot).

Homeopathische oplossing

Echinaplant, EBT en Caltrivat. Ehinaplant en EBT verhogen de weerstand tegen ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Echinaplant kan ook preventief in worden genomen als je van tevoren al weet dat er een periode in herfst aan gaat komen waarbij je een verminderde weerstand hebt. EBT werkt goed nadat je ziek bent geweest (griep, verkoudheid), en zal het herstel bevorderen. Caltrivat is een homeopathisch geneesmiddel dat speciaal voor kinderen met te weinig weerstand is ontwikkelt.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.