Hostels, hotels en campings in Alice Springs, Australië

Alice Springs hotels

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Alice Springs ligt in de Outback van Australië, ook wel het Red Center genoemd. De stad wordt door de inwoners ook wel ‘The Alice’ of gewoonweg ‘Alice’ genoemd. Je kunt de stad in de staat Northern Territory vinden aan de Stuart Highway. Wie de bekende Uluru Ayers Rock of de MacDonnel Ranges wilt verkennen, kan het beste slapen in Alice Springs. Deze toeristische stad heeft tientallen goedkope hostels en campings, maar ook luxe hotels en resorts. Waar kun je goedkoop overnachten in Alice Springs? Wat is voor backpackers geschikt? Waar kun je gratis slapen in de omgeving van de stad in het rode centrum van Australië?

Alice Springs

Alice Springs ligt in de Australische staat Northern Territory. De stad bestond rond het jaar 1880 alleen uit een telegraafstation, om contact tussen de steden Adelaide en Darwin mogelijk te maken. Voor 1880 leefden de oorspronkelijke bevolking al jarenlang in het woeste gebied. Anno 2015 is Alice Springs een van de belangrijkste toeristische plekken van de Outback geworden. Vanuit deze stad heb je de mogelijkheid om een betaalde tour (excursie) te ondernemen, of met eigen vervoer het ‘rode centrum’ van de Australische woestijn te ontdekken. Het is dan ook geen wonder dat er in Alice tientallen hotels, hostels, campings en andere overnachtingsmogelijkheden gebouwd zijn met de jaren. In Alice Springs zelfs zijn er ook leuke bezienswaardigheden te vinden waar je vaak goedkoop of zelfs gratis van kunt genieten.

Wijken/Suburbs

Als je een goedkope overnachting zoekt in Alice Springs heb je de keuze uit tientallen aanbieders. De meeste hotels, hostels, resorts en inn’s, staat in het centrum van de stad, of in en rond de wijk Gillen. Deze liggen namelijk erg centraal bij de lokale supermarkten, het uitgaan en de winkels. In de omliggende wijken kun je natuurlijk ook volgende slaapmogelijkheden vinden. Zo is er een knusse bed & breakfast in de wijk Braitling en een zeer luxe resort aan de rand van de suburb Gillen. Alice Springs bestaat uit de volgende delen, op alfabetische volgorde:

Suburbs Alice Springs
Alice SpringsEast SideRoss
AraluenFlynnSadadeen
ArumberaGillenStuart
BraitlingIlparpaThe Gap
CicconeIrlpmeUndoolya
ConnelanLarapintaWhite Gums
Desert SpringsMount Johns

Slapen

Omdat Alice Springs met de jaren extreem toeristisch is geworden, zijn er talloze mogelijkheden om te overnachten. Sommige slaapopties zijn erg basis en zijn alleen maar goed om er te overnachten om daarna weer snel de omgeving te verkennen. Anderen zijn weer erg luxe en hebben bijvoorbeeld een eigen zwembad, sauna en enorme kamers. Als je net aankomt in de stad, of je bent van plan om er binnen enkele dagen een aantal nachten door te brengen, kun je het beste een internetcafé opzoeken om de last minute aanbieden te vergelijken. De duurste hotels worden namelijk vaak voor weinig geld aangeboden. De concurrentie is namelijk erg hoog in Alice.

Hostels

Zelfs in het centrum van de stad vind je een groot aanbod aan goedkope hostels. Deze zijn vooral ingericht voor backpackers en hebben vaak een grote gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Je deelt in de ‘dorm’ (gedeelde kamers) een badkamer met meerdere personen. In een single of double room heb je vaak wel een eigen badkamer, maar betaal je meer voor je overnachting. Voorbeelden van plekken met de goedkoopste overnachtingen in Alice zijn:

Annie’s Place

4 Traeger Avenue, telefoonnummer 8952 1255, website www.anniesplace.com.au
Een zeer populair hostel bij de backpackers. Aan de receptie worden ook tours verkocht en drank verkocht. Een dorm kost hier gemiddeld 18 AUD, een double tussen de 50 en 60 AUD. Annie’s Place staat bekend om het speciale menu in het restaurant waar je voor 5 AUD kunt eten.

Alice Lodge Backpackers

4 Mueller Street, telefoonnummer: 1800351925, website: www.alicelodge.com.au
Dit hostels ligt op 10 minuten loopafstand van het centrum van de stad. Je kunt kiezen uit dormkamers alleen voor vrouwen, dormkamers voor mannen en vrouwen gemengd, single kamers en double kamers. De gemiddelde prijs van een dorm ligt rond de 19 AUD. Voor een single of double ben je al snel 50 AUD kwijt.

Toddy’s

41 Gap Road, telefoonnummer 1800027027, website www.toddy’s.com.au
Een populair hostel met eigen bar, wasautomaten, aanbod van goedkope tours, fietsverhuur en een gemeenschappelijke keuken. Rond 2010 heeft het hostel het naastgelegen motel uitgekocht. Hierdoor zijn er ook kamers tussen de vier en acht personen te boeken in het hostel. Voor een dorm ben je tussen de 15 en 19 AUD kwijt, voor een double tussen de 50 en 75 AUD.

Alice’s Secret

6 Khalick Street, telefoonnummer 1800783633, website www.asecret.com.au
Een zeer kleurrijk hostel. Bijna iedere muur is in een andere kleur geschilderd. De sfeer doet volgens de reviews denken aan de jaren 50. Het kleine hostel beschikt over een klein zwembad, gemeenschappelijke keuken en gemeenschappelijke woonkamer met televisie. Voor een dorm ben je tussen de 18 en 21 AUD kwijt, voor een single 40 AUD en een double kost rond de 50 AUD.

Pioneer YHA Hostel

Parson St & Leichardt Terrace, telefoonnummer 89528855, website www.yha.com.au
Het YHA hostel is gevestigd in een oude bioscoop en theater. In het pand zit anno 2015 een groot zwembad waar ooit de bioscoop was. De kamers zijn erg minimaal, volgens de honderden reviews, maar je betaalt dan ook niet veel voor het YHA hostel. Voor een dorm ben je rond de 24 AUD kwijt, een double kost rond de 60 AUD.

Desert Rose Inn

15 Railway Terrace, telefoonnummer 89521411, website www.desertroseinn.com.au
De Desert Rose Inn liegt er zelf niet om, ook zij vinden zichzelf niet het meest mooie hostel van de stad. Ze bieden echter zeer goedkope kamers (last minute vaak nog goedkoper) aan. Het hostel heet een gemeenschappelijke keuken en een grote woonkamer. In de kamers staan geen stapelbedden, zoals bij de meeste hostels wel het geval is, maar normale bedden. Prijzen variëren sterk per seizoen en aanbieding.

Hotels, resorts en duurdere opties

In een hostel kun je in Alice Springs vaak voor rond de 20 Australische Dollar al terecht voor een overnachting. In een hotel, resort of motel ben je al snel rond de 100 AUD of meer kwijt. Je krijgt hier echter wel veel luxe voor terug. Mocht je lang met de auto, camper of campervan door de Outback hebben gereden, is dit soms wel eens lekker. Ook hebben de hotels vaak een zeer gunstige ligging in de stad. Je bent binnen enkele minuten in het centrum of bij een goede discotheek of kroeg. Voorbeelden hiervan zijn:

Aan deze ‘springs’ heeft Alice zijn naam te danken / Bron: Searobin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

  • White Gum Holiday Inn
  • Aurora Alice Springs
  • Oasis
  • Alice on Todd
  • Novotel Outback Alice Springs
  • Desert Palms Resort
  • Nthaba Cottage B&B
  • Alice Springs Resort
  • Crowne Plaza
  • Bond Springs Outback Retreat

Campings

De meeste campings liggen aan de rand van de stad Alice Springs. Voor mensen die met een camper of campervan door Australië touren, is dit een zeer geschikte optie. Vaak ook de goedkoopste manier van overnachten. Je kunt echter ook bij de meeste bovengenoemde hotels, resorts, hostels en andere overnachtingsmogelijkheden jouw auto, camper of campervan gratis (of tegen een geringe vergoeding) stallen. In en rondom Alice Springs zijn er twee grote campings te vinden:

Heavitree Gap Outback Lodge

1. Palm Circuit, telefoonnummer 1800896119, website www.auroraresorts.com.au
Onder de grote eucalyptusbomen kun je in de schaduw jouw auto, camper of campervan neerzetten. Naast kampeerplekken heb je ook de mogelijkheid om te overnachten in een normale kamer met bed. Er is een kleine pub (kroeg) aanwezig op het terrein. Voor een kampeerplek met stroom betaal je gemiddeld 20 AUD. Een plek zonder stroom kost zo’n 2 AUD minder.

BIG4 MacDonnell Range Holiday Park

Palm Place, telefoonnummer 1800808373, website www.macrange.com.au
Op dit park is er voor kinderen speciaal een grote speeltuin gebouwd. Ook kun je hier fietsen op de BMX baan en basketballen op een groot basketbalveld. Daarnaast is er een zwembad en een gebied waar je gratis kunt barbecueën. Voor 26 AUD kun je een plek boeken zonder stroomvoorziening, voor vier dollar meer heb je een kampeerplek met een stroomkastje. MacDonnell Range Holiday Park beschikt over een grote keuken, douches en wasmachines. Je kunt ook een cabin huren voor tussen de 85 en 160 AUD per nacht.

Gratis overnachten in de buurt van Alice

Heb je geen zin om geld te betalen voor een overnachting in de stad zelf? Dan kun je er voor kiezen om op een resting area of campside te gaan kamperen. Op 50 kilometer ten zuiden van de stad vind je een plek waar je gratis de nacht met jouw vervoersmiddel door kunt brengen. Je hebt hier een BBQ en een toilet staan. Deze plek is zeer populair bij backpackers. In de avond verzamelen de meeste mensen zich om een groot kampvuur.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.