Hostels, hotels en gratis campings in Cairns, Australië

Cairns

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Cairns is het hele jaar door een populaire toeristische bestemming in het noordoosten van Australië. De backpackers en toeristen verblijven in een van de honderden hotels, motels, resorts, hostels en campings, die de stad rijk is. Er is altijd een geschikte accommodatie te vinden die bij jouw budget past. Je kunt luxe overnachten in een resort, in een goedkoop hostel voor backpackers en zelf gratis op een camping/resting area in de buurt van de stad. Welke hotels, hostels en andere accommodaties kun je allemaal in Cairns vinden? Hoe kun je een goedkope overnachting vinden in Cairns in Queensland, Australië? Waar liggen de gratis campings en resting areas?

Cairns in Australië

Cairns is een plaats in het noorden van de staat Queensland. De stad is populair bij toeristen vanwege het tropische klimaat en de gunstige liggen ten opzichte van het Great Barrier Reef en de tropische nationale parken. De stad kun je gemakkelijk bereiken met het vliegtuig (Cairns International Airport, op 7 kilometer afstand van het centrum), bus, trein en eigen vervoer. Cairns ligt op 1700 kilometer rijden vanaf Brisbane, de hoofdstad van Queensland. In de stad zijn honderden soorten accommodaties gebouwd speciaal voor toeristen en backpackers. De stad is sinds de oprichting in 1876 uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van wereldformaat. Jaarlijks komen er miljoenen toeristen naar Cairns om de vele bezienswaardigheden in de stad en de omgeving ervan.

In welke wijken en suburbs kun je slapen?

Cairns is een zeer grote stad en bestaat uit meerdere wijken en suburbs. Over het algemeen kun je de duurste overnachtingen vinden in het centrum van de stad. De goedkopere hotels en hostels liggen iets meer in het binnenland. Je moet dan met de bus of taxi naar de toeristische trekpleisters in de stad reizen. De volgende wijken kun je in Cairns vinden:

Suburbs in Cairns en de ligging
Northern BeachesNorthNorth 2City SuburbsSouthside
Palm CoveSmithfieldPark RidgeAeroglenEarlville
Clifton BeachCaravonicaWhitfieldBungalowBayview Heights
Kewarra BeachKamerungaEdge HillManooraWhite Rock
Trinity BeachFreshwaterMoorooboolManundaForest Gardens
Trinity ParkStratfordParramatta ParkMount Sheridan
Yorkeys KnobRedlynchPortsmithBentley Park
Holloways BeachRedlynch ValleyWestcourtEdmonton
Machans BeachBrinsmeadWoreeGordonvale

Een goedkope overnachting in Cairns

In het laagseizoen (winter in Australië) zijn de prijzen voor accommodaties in de stad een stuk lager dan in het hoogseizoen. De hotelkamers worden dan tegen bodemprijzen aangeboden. In deze periode loont het zeker om te kijken naar last-minute aanbiedingen. Deze kun je in het hoogseizoen in mindere mate ook vinden, maar deze zijn lang niet zo goed als in het laagseizoen. Als je weinig geld uit wilt geven aan een overnachting in de stad is het verstandig om geen accommodatie aan het strand te zoeken. Een overnachting in een wijk meer in het binnenland is vaak een stuk goedkoper. De goedkoopste overnachtingen kun je vinden op meerdere campings in en rondom de stad.

Hostels

Hostels zijn met name populair bij backpackers en toeristen die reizen met een beperkt budget. Een overnachting in een dorm (kamer die je met meerdere personen deelt) kost in Cairns tussen de $10 en $40, afhankelijk van de faciliteiten en ligging van het hostel. In dit soort accommodaties heb je vaak een grote gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Hier verzamelen de backpackers zich om spelletjes te spelen, ideeën uit te wisselen over het reizen en geld besparen, of om gewoon een avond te feesten. De meeste hostels bieden ook, na het boeken, een gratis diner aan bij een restaurant in de stad. Verwacht echter geen hoogstaande maaltijd. Het gebied achter het Cairns Central Shopping Centre, tussen Terminus en Scott Streets is een populair gebied voor backpackers. Je kunt hier dan ok veel hostels en goedkope cafés vinden. De volgende hostels zijn volgens reviews en reisgidsen aan te raden in Cairns (gesorteerd van goedkoop naar duur, prijzen uit 2015):

 • Serpent, dorm vanaf 12 dollar per nacht
 • Cairns Girls Hostel, alleen vrouwen toegestaan
 • Bohemia central, in een oud hotel gebouwd
 • Cairns Central, ook familiekamers beschikbaar. Aangesloten bij YHA
 • Travellers Oasis, in een oud houten gebouw gebouwd
 • Tropic Days, gratis feesten met daarbij barbecueën
 • Floriana, met een zwembad

Hotels

Wil je toch iets meer luxe en wil je iets meer uitgeven voor een overnachting in Cairns? Dan is het de moeite waard om een hotel te boeken in het centrum van de stad of aan de kust. Qua prijs zijn de hotels erg verschillend. Het ene hotel is spotgoedkoop (onder de 100 dollar per nacht), waar je voor een gelijkwaardig hotel het dubbele kwijt bent. Vergelijk de hotels goed voordat je er eentje gaat boeken. De volgende hotels zijn volgens reisgidsen en reviews aan te raden in Cairns (cijfer 8.5 of hoger, gebaseerd op ervaringen van reizigers uit 2013, 2014 en 2015):

 • Discovery Resort
 • Balinese
 • Figtree Lodge
 • Skinny Dips
 • Bay Village
 • Bohemia Resort
 • Shooting Star
 • Southern Cross Apartments

Campings

In de stad Cairns en in de omgeving daarvan kun je meerdere campings vinden. De gemiddelde prijs voor een overnachting op de grond van een camping ligt tussen de $12 en $33. Dit is sterk afhankelijk van de ligging van de camping en de faciliteiten die aanwezig zijn. De volgende twee campings zijn volgens recensies (gemiddeld 8.5/10 of hoger) en ervaringen van reizigers aan te raden in Cairns:

 • Cairns Holliday Park: centraal gelegen, dicht bij het centrum van de stad, gratis WiFI
 • Cairns Coconut Caravan Resort, op 5 kilometer ten zuidwesten van de stad

Gratis campings en resting areas in Cairns

Op een uur rijden naar het zuiden van Cairns ligt Bramston Beach Campground. Hier heb je 40 plekken (zonder stroom) waar je gratis kunt kamperen. Je hebt hier een toiletgebouw, wasmachine (betaald) en meerdere barbecues staan. Daarnaast is het ook mogelijk om op een parkeerplaats langs de National Highway A1 je auto of camper(van) te parkeren en hier te overnachten. Dit is echter alleen toegestaan als er geen bord met ‘no camping’ staat. Deze parkeerplaatsen (resting areas) kun je op gemiddeld 50 kilometer van de stad in alle windrichtingen vinden.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.