Hypnotherapie is een effectieve behandeling voor mensen die lijden aan een fobie, irrationele angst en bij paniekaanvallen. Bij een behandeling van hypnotherapie wordt een patiënt in trance of onder hypnose gebracht om op deze manier tot genezing te komen. Een geslaagde behandeling hangt af van uw eigen motivatie en van de kundigheid van de hypnotherapeut of hypnotiseur. In een trance wordt alles even losgelaten en wordt er getracht om de bestaande denkwijze van een patiënt te veranderen. Hoe werkt hypnotherapie precies en waarom is het effectief bij mensen die angstig of bang door het leven gaan?
Hypnotherapie
Met hypnotherapie wordt er geprobeerd om de gedachten en gedragingen die onwenselijk zijn te veranderen. Hierdoor zullen angsten, fobieën en aanvallen van paniek verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnen. De therapie wordt daarnaast ook gebruikt bij mensen die nare, traumatische, ervaringen niet los kunnen laten. Ook helpt het tegen de negatieve gedachten waar wij zelf (vaak) onbewust last van hebben. Een behandeling van een hypnotherapeut kan alleen succesvol zijn als u zelf als patiënt het nut er van inzit en de juiste motivatie hebt. Gaat u met de gedachte: “Ik wil niet in trance komen” of “Wat een zweverig gedoe” een behandeling in, dan zal het effect uitblijven en is het weggegooid geld. Hypnose is dus niet voor iedereen de beste optie. De behandeling kan worden ingezet als bijvoorbeeld de klassieke cognitieve gedragstherapie of exposuretherapie niet succesvol blijkt te zijn. Volgens de meeste hypnotherapeuten komt het gros van de mensen pas binnen na vele andere behandelingen uitgeprobeerd te hebben.
Hoe werkt een hypnose?
Kent u dat? Het gevoel al uw aandacht op één ding hebben en dat de hele wereld er niet toedoet? Sommige mensen kunnen opgaan in een goed boek, een leuke serie of van een wandeling in een rustig gebied. Dit gevoel kunt u ook krijgen door een hypnose te ondergaan van een erkende hypnotherapeut. Mensen beschrijven dit gevoel als totale rust en een focus op belangrijke zaken. Dankzij een succesvolle hypnose gaat u niet alleen beter denken, maar ook beter voelen. Tijdens een hypnose gaat u onder begeleiding, en in een ontspannen sfeer, naar de aard van de klachten en naar een oplossing.
Hypnose, stap voor stap
Een normale behandeling, nadat de intake is geweest, verloopt bij de meeste hypnotiseurs of hypnopraktijken hetzelfde. Een behandeling van hypnotherapie bij onder andere angsten, fobieën en paniekaanvallen bestaat uit vier fasen:
- De inductie: Het opwekken van de trance en een periode van rust
- De verdieping: Met behulp van erkende technieken wordt de patiënt in trance gebracht. De technieken hebben te maken met de ademhaling en het visualiseren onder begeleiding van de stem van de hypnotherapeut.
- Suggesties: Als de staat van trance eenmaal is bereikt dan geeft de hypnotiseur suggesties, die te maken hebben de aard van de klachten waar u voor bij de therapeut bent gekomen.
- Ontwaken: De patiënt zal uit de staat van trance moeten worden begeleidt en weer helemaal bewust moeten worden van het ‘hier en nu’.
Hypnotherapie bij angsten, fobieën en paniekaanvallen
Angsten en fobieën gaan vaak samen met veel spanning. Het lichaam raakt op een dag uitgeput door de negatieve gedachten en de staat van onrust waar het dikwijls in verkeerd. Door onder hypnose te gaan (zelf of samen met een erkende hypnotiseur) krijgt het lichaam de rust en uzelf de tijd om rationeel over de negatieve spanningen, angsten en gedachten na te denken. Ook nadat een sessie al enkele dagen tot maanden geleden heeft plaatsgevonden kan het effect bereikt worden door te denken: “Mijn lichaam kan het wel, volledige rust en focus bereiken”. Door terug te denken aan de rust kan het effect dagen tot enkele jaren voelbaar blijven. Dit is echter wel afhankelijk van uw eigen motivatie en de kundigheid van de persoon die u in trance brengt.
Bij wat voor klachten wordt hypnotherapie nog meer ingezet?
Naast de bovenstaande fobische klachten wordt hypnotherapie, de staat van trance en het zoeken binnen het onbewuste gebruikt bij mensen die last hebben van de volgende klachten en symptomen:
- Spanning
- Stress
- Onzekerheid
- Schuldgevoelens
- Het helperssyndroom
- Dwangmatige handeling
- Verwerking van traumatische ervaringen
- Psychosomatische klachten
- Verzachten van chronische pijnen
- Omgaan met verlies
- burn-out
- Midlifecrisis
- De overgang en bijbehorende klachten
Reacties zijn gesloten.