IJzer als supplement voor triatleten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

IJzer is een stof die in geringe hoeveelheid in je lichaam aanwezig is, hierdoor kan de balans ervan eenvoudig verstoord raken. IJzer is vooral belangrijk voor het zuurstofvervoer en de stofwisseling. Wanneer een ijzergebrek optreed bij triatleten dan kan dit extreme vermoeidheid veroorzaken en dit zorgt voor slechtere prestaties op trainingen en wedstrijden. Als het ijzergebrek te veel wordt, leidt dit tot bloedarmoede. Er is een directe link gevonden met het innemen van ijzersupplementen en prestatieverbetering. Logischerwijze wel bij triatleten die een te kleine hoeveelheid ijzer in het lichaam hadden.

Lichaam scheidt ijzer af door zweet

Ijzergebrek bij triatleten wordt onder andere veroorzaakt door zweten. Gedurende de training of wedstrijd scheidt het lichaam ijzerdeeltjes af via zweet en hierdoor kan een gebrek ontstaan. Wanneer je denkt dat je hier last van hebt, is het verstandig een bloedtest te laten doen. Deze zal uitwijzen of je wel of geen tekort aan ijzer in je lichaam hebt en mocht dit wel het geval zijn, kan je hier ook op inspelen door meer ijzer in te nemen. Vrouw hebben vaak eerder een ijzergebrek dan mannen door menstruatie en daarom moet een vrouw meer producten met ijzer eten dan een man.

Ijzersupplement van de arts

In kip, rundvlees en tonijn zit veel ijzer en door hier genoeg van te eten, houd je je ijzer peil op niveau. Als triatleet heb je misschien aan de normale dosis niet genoeg en dan kun je een ijzersupplement gaan innemen. Deze supplementen zijn een toevoeging op de normale voeding en zijn geen vervanging ervan. Door ijzer supplementen kun je dus alles weer op peil krijgen. Deze tabletten zijn wel alleen onder toezicht van een arts te verkrijgen, omdat een te hoog ijzergehalte giftig kan zijn in het lichaam. Daarom moet je dus altijd naar een arts gaan wanneer je een ijzergebrek denkt te hebben en niet zomaar wat innemen zonder medisch advies.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.