Kat in bed en 9 andere redenen waarom je slecht slaapt

Opgeruimd huis

Haast iedereen weet dat koffie drinken, roken, stress en piekeren redenen zijn voor een slechte nachtrust. Naast de gebruikelijke redenen waardoor mensen wakker liggen in de nacht, zijn er ook andere, vaak verrassende, redenen waardoor men niet kan slapen. Zo kan de volle maan, het slapen op een verkeerd kussen, het eten van steak en het bed delen met een partner of huisdier invloed hebben op uw slaap. Tien alternatieve en soms verrassende zaken waardoor het slapen bij sommige mensen bemoeilijkt wordt.

u moet het bed delen met huisdier of partner

Veel mensen houden enorm veel van hun huisdier dat ze het beest in bed toelaten. Het huisdier, vaak een hond of kat, draait zich vaak om, maakt vreemde geluiden en kan behoorlijk stinken in de nacht. Hierdoor wordt het slapen niet makkelijk gemaakt. Ook het bed delen met een partner zorgt voor een verminderde nachtrust. Uit onderzoek van de BBC is gebleken dat stelletjes 50% vaker last hebben van slaapproblemen als ze het bed moeten delen met een ander.

de volle maan verstoort uw slaap

Volgens een studie gepubliceerd in Journal Current Biology heeft de stand van de maan effect op ons slaappatroon. De cyclus van de maan heeft een invloed op het slapen, ook al zien we de maan niet en zijn we er ons niet bewust van wat de stand van de maan is. Als er een volle maan is krijgen mensen minder slaap, slapen ze minder lang en hebben ze gemiddeld vijf minuten extra nodig om in slaap te vallen. Ook is de slaap niet vast.

de temperatuur op de slaapkamer is niet goed

Slapen in een te warme of te koude slaapkamer heeft een zeer negatief effect op het slaappatroon. De ideale temperatuur op een slaapkamer voor volwassenen is gemiddeld 18 graden volgens wetenschappers. Dit is echter een gemiddelde en kan per persoon verschillen, de ideale temperatuur ligt echter wel tussen de 17 en 20 graden. De ideale temperatuur op de slaapkamer voor de baby ligt tussen de 16 en 20 graden, waar u met een gemiddelde van 18 graden ook goed zit.

u bent bang in het donker

Bang en angstig zijn in het donker komt bij veel kinderen en volwassen voor, dit kan zowel bewust als onbewust zijn. Mensen die over het algemeen al slecht slapen hebben hier vaker last van. Uit een onderzoek, gedaan in Canada, is gebleken dat de helft van de mensen die al last hebben van een negatief slaappatroon last hebben van nachtelijke angsten, terwijl een kwart van de ‘betere slapers’ hier mee te maken heeft. Deze fobie kan, net zoals bij veel andere fobieën, worden verholpen door een verwijsbrief van de huisarts naar een gespecialiseerde therapeut.

u eet een groot stuk vlees als avondetenndeten

Een groot stuk vlees als avondeten kan ervoor zorgen dat u slechter slaapt. Het lichaam heeft namelijk moeite met het verteren van het vlees en is niet gewend om zo hard te werken terwijl het slaapt. Hierdoor komt u moeilijk in slaap en slaapt u ook minder diep. Als u een maaltijd met veel proteïne wilt nuttigen, kunt u dit het beste zo vroeg mogelijk in de avond doen.

u heeft het er van genomen in het weekend

Weekend betekent voor veel mensen twee dagen vrij. Op deze twee vrije dagen kunt u doen wat u wilt en het er even helemaal van nemen. U slaapt op zaterdagochtend en/of zondagochtend uit en staat dus op een later moment op vergeleken met de rest van de week. Deze verstoring van het ritme zorgt er uiteindelijk voor dat u zondagnacht op maandagochtend slecht in slaap kunt komen, vaak wakker wordt en uiteindelijk moe op het werk verschijnt. Probeer zoveel mogelijk het normale ritme aan te houden, hoe moeilijk dit in het weekend ook is.

het is te stil

Een stille en rustgevende slaapkamer is doorgaans goed voor de gezondheid en zeer positief voor een goede nachtrust. Een slaapkamer kan, gek genoeg, ook te stil zijn. Hierdoor zult u ieder zacht geluid horen en kunt u van de kleinste dingen wakker worden. Zorgen dat er ‘witte ruis’ wordt afgespeeld in de slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Dit zijn zachte geluiden die u continue hoort en waar u makkelijk aan kunt wennen. Deze geluiden zorgen er voor dat andere geluiden die niet continue zijn niet worden gehoord.

u bent te moe

Na een lange werkdag of werkweek bent u zo me dat u verwacht direct in slaap te vallen. Als u echter op bed ligt valt dit vies tegen. Er is een groot verschil tussen moe zijn en moe voelen. Probeer eerst goed te ontspannen voordat u gaat slapen en ga dan pas naar bed. De veelgemaakte fout is te vroeg naar bed gaan omdat men zich moe voelt na een lange dag.

u draagt geen sokken

U heeft de ideale slaapkamertemperatuur van 18 graden op de kamer en braaf alle tips opgevolgd om goed te kunnen slapen, maar het wil nog steeds niet lukken. Het niet dragen van sokken kan voor sommige mensen het probleem zijn. Als u sokken draagt zal het lichaam sneller opwarmen en komt u makkelijker in slaap. Een paar schone sokken heeft de voorkeur boven de sokken die u de gehele dag al heeft gedragen.

u ligt op een verkeerd kussen

Het aanschaffen van een goed hoofdkussen is essentieel zijn voor een goede nachtrust. Veel mensen liggen op een verkeerd hoofdkussen en kunnen daardoor minder makkelijk een goede houding vinden om te slapen. Klachten als nekpijn en rugpijn na een nacht slapen komen daarbij veelvuldig voor. Het juiste kussen is per persoon verschillend en kan soms maanden duren om te vinden.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.