Kinderspeelgoed voor de ontwikkeling van taalgebruik

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Kinderen kunnen spelenderwijs leren praten door het gebruik van educatief speelgoed. Dit kinderspeelgoed kan gewoon in de (online) winkels in Nederland en België worden gekocht. Een jongen van vijf heeft wel heel ander speelgoed nodig dan een meisje van zeven jaar oud. Wat voor speelgoed kunt u kopen om de taalontwikkeling van uw zoon of dochter te ondersteunen?

Hoe leert een kind eigenlijk praten?

Een kind leert zijn moedertaal van de mensen in zijn naaste omgeving. Wanneer de ouders of verzorgers een dialect hebben zal het kind ook dat overnemen. De verzorgers spelen een grote rol in wat het taalgebruik van een kind betreft. Vroeger werd gedacht dat de ontwikkeling van de taal vanzelf zou komen bij een kind. In het eerste levensjaar begint het kind te brabbelen. Een kind van rond de twee jaar spreekt al wat herkenbare woorden, het kind gaat steeds meer woorden leren. Mede dankzij het interactieve speelgoed, het samenspelen en voorlezen met de ouders of verzorgers, leert het kind woorden spreken. Kinderen in de leeftijd van rond de zes jaar hebben de taal grotendeels geleerd. Het tempo waarin kinderen de taal leren kan sterk verschillen van kind tot kind. Leren en spelen vinden kinderen over het algemeen leuk om te doen. Educatief speelgoed maakt dat mogelijk.

Kinderspeelgoed met geluid, kleuren en knopjes

Peuters vinden het leuk om allerlei dingen te gaan ontdekken. Op deze leeftijd vinden ze het vaak heerlijk om op allerlei knopjes te drukken. Dit doen zij omdat het leuk is om te zien wat er dan gebeurt. Het is goed om speelgoed te kopen voor een peuter met licht, geluid, kleuren en knopjes. De taalontwikkeling kunt u stimuleren door interactieve leesboekjes aan het kind te geven. Die kunnen ze telkens weer gaan ontdekken.

Speelgoed goed voor de taalontwikkeling

  • Blokken met letters: Kinderen kunnen woorden maken met hulp van de ouders. Ook worden zij geïntroduceerd met letters
  • Vormen puzzel met letters: Leuk voor de wat oudere peuters om hen te leren kennis maken met de taal
  • Verhaaltjes boek: Een boek voor de juiste leeftijd om uit voor te lezen
  • Baby touch tablet: Uw kind zal gaan proberen de zinnen na te zeggen.
  • Knuffel & leerbal: Met deze bal kan uw kind knuffelen, gooien en leren van de liedjes over de bal.
  • Magisch Muziekboek: Wanneer uw kind een van de knopjes indruk hoort het steeds een ander liedje.
  • Baby walker met een afneembaar activiteitenpaneel : wanneer uw kind een knop indrukt hoort het bijvoorbeeld “kom laten wij verstoppertje spelen”.

Speelgoed leerzaam voor de taalontwikkeling van vier tot zes jaar

Kinderen van vier tot zes jaar denken vooral vanuit hun eigen ervaringen.
En vanaf deze leeftijd van vier jaar vinden het vaak erg leuk om voorwerpen te sorteren bijvoorbeeld op grootte of kleur. Wanneer u samenspeelt met het kind en dingen benoemd zoals “dit is groter”, “deze blokken zijn kleiner”, dan stimuleert u de ontwikkeling van het kind. De kinderen krijgen naarmate ze ouder worden hun hand-oog coördinatie beter onder controle.

Om de ontwikkeling van het kind aan te moedigen kunt u het kind laten spelen met

  • Boeken met plaatjes, waarmee u samen met uw kleuter de taal kunt ontdekken
  • Junior babbelspel: Met dit spel leert uw kind sociale vaardigheden te leren. Het spel maakt allerlei onderwerpen bespreekbaar.
  • Rompompom letterkwartet: Met dit kwartet leren de kinderen de letters van de taal begrijpen. Zo komt er een vraag in voor waar “ hoor je de aa van aap?”.
  • De bedoeling van het kwartet is dat uw kind 4 woorden zoekt waarin de zelfde letter voorkomt.
  • Tongbrekers: met dit spel verbetert uw kind de uitspraakvaardigheden.

Kinderen van 6 tot 9 jaar

Op deze leeftijd neemt het concentratiegeheugen toe. De kinderen leren lezen op school en zoeken zelf informatie op in boeken. Voor kinderen die zelfstandig kunnen lezen is het dan ook verstandig om eenvoudige maar informatieve boekjes in huis te hebben. Wanneer u de boekjes zelf ook leest en er samen over praat is dat ook weer goed voor de taalontwikkeling.

Speelgoed voor de taalontwikkeling van uw kind vanaf 6 tot 9 jaar

  • Squla familiebordspel: Een vraag -en antwoordspel om samen met ouders/verzorgers te spelen.
  • EQ-babbelspel: Bij dit spel komen verschillende thema’s aanbod waaronder taalontwikkeling.
  • Tongbrekers: Met dit spel verbetert uw kind de uitspraakvaardigheden.
  • Praatplaatjes: Met dit spel kunt u met kinderen filosoferen. In dit spel komen vragen voor zoals: Met wie kun je vrienden zijn en is een baas altijd de baas. Door het filosoferen, groeit de woordenschat en de mondelinge taalvaardigheid van uw kind.

Kinderen van 10 tot 12 jaar

Het logisch nadenken van kinderen op deze leeftijd is nu goed ontwikkeld. Ook het lezen gaat steeds beter de kinderen zijn nu in staat om zelfstandig informatie op te doen via boeken of op computer. Oudere kinderen vinden het leuk om te debatteren wat overigens ook weer goed is voor de taalontwikkeling.

Speelgoed dat bij deze leeftijd past

  • Tongbreker: Met dit spel verbetert uw kind de uitspraakvaardigheden. Dit spel is geschikt voor kinderen van de hele basisschool. Er zijn verschillende spelniveaus.
  • Openhartig Kids: Is een spel met 100 vragen en opdrachten. Door de vragen te beantwoorden oefent het kind de taalvaardigheid.
  • Varkentjes wassen: is een leerzaam spel over spreekwoorden. Kinderen kunnen het tegen elkaar spelen. Een kind leest de vraag en het andere kind beantwoord deze.
  • Het grote basisschool spel voor groep 8: Is een kaartspel voor kinderen van groep 8. Het is een vraag en antwoord spel en bevat vragen over rekenen, taal, natuur, aardrijkskunde, en algemene vragen.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.