Krachttraining om af te vallen

krachttraining om af te vallen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je denkt aan afvallen denk je waarschijnlijk meteen aan ellenlange (saaie) cardiosessies. Urenlang op de crosstrainer, fiets of loopband. Maar niets is minder waar! Krachttraining is je beste vriend! Natuurlijk kan je cardio heel goed inzetten om nog meer af te vallen of het afvallen iets te versnellen maar doe zeker niet alleen aan cardio. Waarom krachttraining zo’n goede tool is om af te vallen lees je in deze blog.


Basisregel om af te vallen

Afvallen is in de basis dat jouw lichaam meer energie gebruikt dan dat er binnenkomt. Je eet dus net iets minder calorieën dan jouw lichaam nodig heeft. Ook kan je zorgen dat je meer calorieën verbrandt door te gaan sporten of meer te gaan bewegen. Door dit tekort worden de vetreserves in het lichaam aangesproken en wordt jouw vetmassa minder.

BMR en afvallen

BMR (Basal Metabolic Rate) is kort gezegd de energie die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren in rusttoestand. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw BMR. Deze kan je onderverdelen in factoren waar je zelf invloed op hebt en waar je geen invloed op hebt. Hieronder vind je een lijst met deze verschillende factoren.

Factoren waar je géén invloed op hebt

– Leeftijd
– Lengte

Factoren waar je wel invloed op hebt

– Gewicht
– Spiermassa

Krachttraining om af te vallen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan je het BMR (de energie die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren in rusttoestand) beïnvloeden door middel van krachttraining. Als je meer spiermassa in jouw lichaam hebt, zal jouw lichaam zelfs in rusttoestand meer energie verbranden. Dus ook wanneer je allang klaar bent met trainen. Jouw lichaam heeft deze energie nodig om de spiermassa te kunnen laten bestaan. Als je wilt afvallen is dit natuurlijk ideaal! Deze energie haalt jouw lichaam onder andere uit jouw vetreserves. In de webshop van de Decathlon vind je verschillende fitnesstoestellen en accessoires vinden zodat je thuis krachttraining kan doen. Klik op de afbeelding of button om deze artikelen (en meer) in de webshop te bekijken.

Cardio en voeding om af te vallen

Door het aanpassen van jouw voeding (minder calorieën binnenkrijgen dan jouw lichaam nodig heeft) kan je afvallen. Jouw lichaam haalt de energie dan namelijk uit de vetreserves. Ook tijdens cardio-activiteiten verbrand jouw lichaam meer energie waardoor je uiteindelijk een lager vetpercentage krijgt. Bij een lager gewicht is het wel zo dat ook jouw BMR lager wordt. Dat betekent dat jouw lichaam in rust minder calorieën nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Om af te vallen is het juist fijn als jouw lichaam ook in rust meer energie blijft verbranden. Daarom is het zo goed om juist tijdens het afvallen krachttraining zeker niet te vergeten.

Gezond afvallen

Als je dit verhaal hebt gelezen zou je kunnen denken dat je snel en goed afvalt als je heel weinig zou gaan eten en iedere dag heel veel krachttraining en cardio zou doen. Dit is alleen totaal geen gezonde en goede manier om af te vallen. Op deze manier zou je eerder een tekort aan voedingsstoffen krijgen, waardoor je last kan krijgen van vervelende en gevaarlijke klachten. En door te veel sporten krijgt jouw lichaam niet de rust die het nodig heeft.
Het is wel goed om regelmatig te sporten en jouw lichaam voldoende rust te gunnen en om de inname van calorieën op een gezonde manier te verlagen. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen van een professional.