Lange (knooppunten) fietsroutes in Nederland

lange fietsroutes in Nederland

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In Nederland zijn we verwend met alle knooppuntennetwerken. Zo kan je overal in Nederland nieuwe routes samenstellen en fietsen. Ook in het noorden van België vind je al verschillende knooppuntennetwerken. In de rest van Europa is het soms nog wel lastig om een nieuwe route te ontdekken zonder te verdwalen of opeens op een autoweg terecht te komen. Jammer want je wil eigenlijk ook tijdens vakanties in het buitenland lekker kunnen fietsen zonder de weg kwijt te raken en lang te moeten zoeken naar de juiste route. In deze blog vind je een aantal lange fietsroutes in Nederland.

LF-routes

LF-routes zijn lange afstand routes. Deze routes zijn vooral bedoeld voor fietsvakanties, voor trektochten of voor lange ritten. Over de hele route vind je bewegwijzering. De routes sluiten ook aan op de knooppunten. Hieronder vind je de verschillende routes. In totaal zijn er 13 LF-routes die je kunt fietsen. In 2021 worden ook de Hanzeroute en de Waterlinieroute verwacht. Er zijn ook twee verbindingsroutes die je kunt fietsen. Zo kun je verschillende LF routes aan elkaar koppelen.

Zuiderzeeroute

Afstand: 440 km
Plaatsen: Amsterdam – Afsluitdijk – Kampen – Amsterdam

De Zuiderzeeroute wordt door veel mensen ook wel het rondje IJsselmeer genoemd. Tijdens de fietstocht fiets je door polders, langs het water en langs waterbouwkundige werken.

Kustroute

Afstand: 610 km
Plaatsen: Cadzand-Bad – Bad Nieuwenschans

Deze route loopt helemaal langs de Nederlandse kust. Van Zeeland naar de Waddenkust.

Maasroute

Afstand: 480 km
Plaatsen: Maastricht – Hoek van Holland – Rotterdam

Je fietst hier langs de Maas. Van de plek waar de rivier het land in stroomt tot de plek waarin zij uitmondt in de Noordzee.

Hanzeroute

Afstand: 135 km
Plaatsen: Kampen – Millingen

Tijdens de Hanzeroute fiets je door de prachtige uiterwaarden en langs de IJssel. Vooral het uitzicht tijdens deze route is geweldig.

Stedenroute

Afstand: 200 km
Plaatsen: Amsterdam – Grens België

Grote Nederlandse en Vlaamse steden worden afgewisseld met rustige gebieden en typisch Nederlandse en Vlaamse landschappen.

Midden-Nederlandroute

Afstand: 300 km
Plaatsen: Den Haag – Enschede

Een overzicht van meerdere Nederlandse landschappen. Je fietst eigenlijk van links naar rechts dwars door het midden van Nederland.

Oeverlandroute

Afstand: 385 km
Plaatsen: Schoorl – Maastricht

Een route door typisch Nederlandse waterlandschappen. Rivieren, dijken en prachtige wolkenluchten.

Schelde-Rheinroute

Afstand: 285 km
Plaatsen: Vlissingen – Venlo

Tijdens deze fietstocht ontdek je de zuidelijke provincies van Nederland met al zijn tegenstellingen.

NAP-route

Afstand: 455 km
Plaatsen: Bad Nieuweschans – Breda

Tot hoe ver zou het water komen wanneer we geen dijken en duinen hadden? Daar kom je achter tijdens het fietsen van de NAP-route.

Saksenroute

Afstand: 290 km
Plaatsen: Lauwersoog – Enschede

Tijdens deze route volg je het spoor van een oud Germaans volk dat vanuit Noord-Europa Nederland binnen trok. Een route met aandacht voor geschiedenis.

Vechtdalroute

Afstand: 230 km
Plaatsen: Zwolle – Darfeld (Duitsland)

Je fietst hier voor een groot gedeelte door Overijssel langs de Vecht.

Ronde van Nederland

Afstand: 1300 km
Plaatsen: Arnhem – Arnhem

Wil je de verschillende landschappen zien waar ons kleine landje rijk aan is? Dan is deze route iets voor jou! Je fietst voor een groot deel een rondje in de buurt van de grenzen van ons land.

Rijnfietsroute

Afstand: 270 km
Plaatsen: Millingen – Hoek van Holland

De Rijnfietsroute is een onderdeel van de Internationale Rijnroute. Deze route is in totaal maar liefst 1230 km lang. Je fietst dan van de Noordzee naar de bron van de Rijn in Zwitserland.

Rondje Twente

Afstand: 200 km
Plaatsen: Ommen naar Ommen

Deze route loopt door Twente en over de Sallandse Heuvelrug.

GPX bestanden downloaden voor lange fietsroutes in Nederland

De lange fietsroutes in Nederland kan je op verschillende manieren volgen. Zo kan je de basiskaart fietsgids bestellen waar het gehele netwerk van LF-routes op staat. Ook kan je op de routeplanner website de fietsroute plannen, themafolders downloaden en dus een GPX bestand downloaden. Een GPX bestand kan je bekijken via een fietsnavigatiecomputer.