Lemax en kerstdorpen

kerstdorpen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Jaren geleden knutselden immigranten in Amerika kersthuisjes in zeer primitieve vorm in elkaar. Zij konden toen waarschijnlijk niet voorstellen dat er tegenwoordig zoveel complete kerstdorpen, kersthuisjes en kerstaccessoires te koop zouden zijn. Lemax is een van de bekendste en grootste makers van kerstdorpen, kersthuisjes, kerstlandschappen en vele andere artikelen die in een kerstdorp thuishoren. Hun productlijn bestaat tegenwoordig uit verschillende thema’s en hebben niet alleen met kerst te maken. De bekendste thema’s van Lemax zijn: Plymouth Corners, Vail, Village, Harvest Crossing, Santa’s Wonderland, Spooky Town en Carnival.

Geschiedenis van kersthuizen en Lemax

De geschiedenis van de kerstminiaturen komt oorspronkelijk bij de immigranten uit Duitsland en Tsjechië vandaan. Deze immigranten knutselden in Amerika rond de kerst kleine handgemaakte dorpjes in elkaar. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam de handel van deze kersthuisjes op gang vanuit Duitsland. Vanaf de jaren veertig werden ze ook in Amerika in massa geproduceerd. Een van de eerste bedrijven die porseleinen huisjes produceerde en op de markt bracht is het bedrijf Departement 56. Pas in 1976 verschijnt het eerste volledige dorp. Dit kerstdorp bestond uit zes huisjes gemaakt van porselein. Aan het eind van de twintigste eeuw komen er twee grote concurrenten voor Departement 56 bij, namelijk de bedrijven Dickensville en Lemax. Zij produceerden niet alleen huisjes, maar ook figuren, accessoires en landschapsarchitectuur. Zij brachten genoeg materiaal uit om als consument een volledig kerstdorp in te richten. Meer dan 5000 mensen produceren tegenwoordig meer dan 1 miljoen huisjes en 10 miljoen beeldjes per jaar in fabrieken die zijn gevestigd in Hongkong. Het Lemax hoofdkantoor is ook in deze provincie gevestigd. Sinds 2 januari 2006 is er een Europees kantoor van Lemax net buiten de stad Amsterdam.

Hoe worden Lemax producten gemaakt?

Huisjes van Lemax worden hoofdzakelijk gemaakt van het materiaal porselein en de figuren van polystone. Dit materiaal bestaat uit de gemalen stenen graniet, marmer en speksteen die later vermengd worden met vloeibare hars. Voordat een kersthuisje van Lemax wordt gemaakt komt er een team ontwerpers aan te pas. Zij maken een zogenaamd masterplan waarin ze uitwerken welk thema een dorp moeten krijgen, wat voor soort bewoners er in een dorp thuishoren en in wat voor omgeving ze komen te wonen. Dit masterplan wordt driedimensionaal gemaakt zodat de beeldhouwers er gemakkelijk modellen van kunnen maken. Zodra dit proces is voltooid wordt er een mal gemaakt van het product. Het porselein dat in de mal zit wordt voor langere tijd gebakken in een oven van 600 graden. Na het bakken worden alle openingen zoals deuren, ramen en openingen voor verlichting er met de hand uitgesneden. Elk item wordt met de hand geschilderd om daarna weer afgebakken te worden. Dit gebeurt om de kwaliteit van de kleuren te behouden. Pas als een medewerker van de Lemaxfabriek een aantal jaar ervaring heeft mag hij de accessoires schilderen. Met name de ogen van de kleine poppen zijn een vak apart. Pas wanneer alle losse onderdelen zijn geplaatst worden de huisjes met accessoires verpakt en verstuurd naar leveranciers over de hele wereld om uiteindelijk in uw kerstdorp terecht te komen.

Thema’s van Lemax

Het meest verkochte merk van Lemax is het thema Caddington Village. Dit is een oud Engels dorp met huisjes, winkeltjes en bomen in kerstsfeer. De andere thema’s van Lemax zijn

  • Plymouth Corners: een haventhema met winkels die de visvangst verkopen. De bewoners wonen in een echt vissersdorpje en de meeste figuren zijn werkzaam in de visindustrie.
  • Harvest Crossing: een landelijk thema waar veel ruimte is. De winkels verkopen voornamelijk agrarische producten en de figuren wonen op boerderijen. Daarnaast bestaat de lijn uit dieren, tractoren en andere thema’s die op een boerderij voorkomen.
  • Santa’s wonderland: het leven van de Kerstman en zijn elfen op de noordpool. Een populair thema voor de kerstdorpen.
  • Spooky town: een thema gebaseerd op Halloween. De lijn bestaat onder andere uit een spookhuis met geesten en zombies. Alle huisjes hebben een griezelig thema meegekregen en de meeste bewoners zijn verkleed als griezel.
  • Carnival: een thema met kermisattracties. U vindt in deze productlijn veel bewegende attracties met verlichting.
  • Losse accessoires: naast vaste thema’s biedt Lemax ook accessoires aan die bij ieder thema kunnen passen. Dit zijn onder andere; tafelstukken, koetsen, boten, landschapselementen, bomen, telefoonpalen en hekjes.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.