Luville kerstdorpen: geschiedenis en huisjes

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Luville kersthuisjes, gebouwen, landschappen en vele andere accessoires bestaan sinds 2006. Het Nederlandse bedrijf Edelman richtte het merk Luville op, zij richtten zich specifiek op de Europese markt. Dit kunt u terug zien in hun thema`s. De kersttaferelen dragen namen zoals: Birdbury, Careauville su Mer, Shneewald, Ville de Reidy, Molendam. Het laatste thema is een Hollandse serie die in 2007 geïntroduceerd werd met grachtenpandjes, Zaanse huisjes, klompendansers, draaiorgels en nog vele andere bekende Nederlandse bezienswaardigheden. Voor het ontwerpen van de Luville stijl en hun verpakkingen hebben zij hetzelfde reclame bureau als die van de Efteling geraadpleegd.

Geschiedenis

Miniatuurhuisjes zijn pas sinds een paar jaar te koop in de winkels maar kersthuisjes en kerstdorpen hebben al een lange geschiedenis. Het verhaal gaat dat immigranten uit Duitsland, Tsjechië en Slowakije (voormalig Tsjecho-Slowakije) die in de 19e eeuw in Amerika verbleven al dorpjes in elkaar knutselden van hout rond de kerst. Zij maakten figuurtjes en gebouwen uit hun eigen land. Het eerste bedrijf dat porseleinen huisjes produceerde heette Departement 56. Daarna kwam er concurrentie van Dickensville en Lemax. In 2006 start het Nederlandse bedrijf Edelman, na gestopt te zijn met het importeren van Lemax, met het merk Luville een collectie miniatuurhuisjes specifiek gericht op de Europese markt.

Hoe komen Luville kerstdorpen tot stand?

De huisjes en gebouwen van Luville worden hoofdzakelijk van porselein gemaakt, de figuurtjes en accessoires van polystone ( een materiaal dat bestaat uit gemalen stenen, graniet, marmer en speksteen die later vermengd worden met vloeibaar hars). Voordat de kerstdorpen tot stand kunnen komen gaat er veel werk aan vooraf.

  1. Ontwerpers maken een masterplan.
  2. Dit plan wordt driedimensionaal nagemaakt.
  3. Beeldhouwers maken daar modellen van.
  4. Er wordt van elk product een mal gemaakt.
  5. Het porselein dat in de mal zit wordt voor een langere tijd in een oven op 600 graden gebakken.
  6. Na het bakken worden er openingen voor deuren, ramen en verlichting met de hand uitgesneden.
  7. Elk stuk wordt met de hand beschilderd.
  8. De beschilderde onderwerpen gaan de oven weer in om afgebakken te worden. Dit wordt gedaan om de kleuren te behouden.
  9. Wanneer een medewerker jarenlang bij de fabriek werkt mag hij pas kleine details zoals ogen op de polystone figuurtjes schilderen.

Luville

De miniaturen van Luville zijn exclusief voor Edelman ontworpen en hebben een collectie met een Europese uitstraling, er zijn vijf thema`s verkrijgbaar met verschillende huizen en figuurtjes. Maar ook andere collecties zoals sneeuwballen en muziekdozen. Van het merk Luville kunt u ook starterkits kopen, maar natuurlijk kunt u ook een enkel huisje en losse figuurtjes kopen zodat u zelf uw kerstdorp kunt samenstellen.

Het assortiment van Luville

Het assortiment van Luville bevat onder andere: huisjes, gebouwen, kerken, kapel, schuur, boerderij, bomen en een kiosk. De volgende thema’s zijn in de collectie beschikbaar.

Bridbury

Een dorpje dat dateert rond 1850. Het is een dorpje met veel Victoriaanse invloeden. Bij dit assortiment behoort ook het Luville Bridbury Hospital, een gebouw dat vele details bevat als luikjes voor de ramen, glas in lood raampjes lantaarns boven de deur, een vlag en een uithangbord met een rood kruis en is versierd met vele kerstkransen

Chareauville sur Mer

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit uit een Frans vissersdorpje uit 1900. Een onderwerp uit dit dorp is Restaurant Deauville dit restaurant bestaat uit twee verdiepingen en heeft een overdekt buiten terras waarbij een figuurtje aan een van de tafeltjes zit. De buitenkant van het restaurant is mooi afgewerkt met wit plaveisel en bruine balken ook zijn in dit stuk lantaarns verwerkt en natuurlijk mag de kerstkrans niet ontbreken.

Schneewald

Dit is een Oostenrijks/Duits dorpje dat dateert uit de periode 1950 met als centraal thema de wintersport. Een bijzonder product uit deze lijn is de Luville Winter Animation, dit tafereel beeld een hut uit met zowel volwassen als kinderfiguurtjes. Achter de hut staan besneeuwde bomen voor de hut staat een dennenboom die versiert wordt, ook is er te zien hoe een meisje de laatste hand legt aan een sneeuwpop. Aan de voorkant van de hut hangt een elandgewei en buitenverlichting ook schijnt er licht door de raampjes en het deurtje.

Ville de Reidy

Een landelijk dorpje waarbij de Elzas rond 1950 als inspiratiebron gebruikt is. Enkele Luville figuurtjes zien er als volgt uit: Kara with sheep zoals de naam al zegt hier staat een meisje op een stukje besneeuwd gras een schaapje te aaien met op de achtergrond een bruin hekje. Farmer Children een tafereel waarbij u een boeren jongen en meisje ziet op stro omringd door een kip, poes en een lammetje.

Molendam

In 2007 werd de Molendam op de markt gebracht, een echt puur Hollands verhaal. De Molendam verhaalt de periode rond 1950. In dit Thema vindt u de grachtenpandjes, draaiorgels en nog meer Hollandse accessoires. Verder bestaat de collecties onder andere uit elementen als landschapselementen, straat materiaal, lantaarns en bomen. Een leuk product uit deze serie is de Luville Shed, een schuurtje van baksteen en dakpannen dat staat op een stuk grasland. Naast het schuurtje staan karrenwielen en aan de voorkant staat een wit hekje met daarachter een paard.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.