Maandag: feiten, bijzondere maandagen en spreekwoorden

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Maandag wordt internationaal erkent als de eerste dag van de week, al is niet iedereen het hier mee eens. Deze dag roept bij veel mensen negatieve gevoelens op, omdat het voor velen de eerste werkdag van een volle werkweek is. Er zijn in de loop der jaren veel spreekwoorden, grappige quotes, gezegden en liedjes geschreven over de dag die naar de maan is vernoemd. Ook zijn er een hoop bijzondere feestdagen die op een maandag vallen of in het verleden op deze dag hebben plaatsgevonden.

Maandag

De maandag is de dag tussen zondag en dinsdag. Het is volgens de christelijke, islamitische en Hebreeuwse kalender de tweede dag van de week. Volgens het internationale standaard genaamd ISO 8601 (dit standaard draagt de titel: Data elements and interchange formats — Information interchange — Representation of dates and times) is het echter de eerste dag van de week en vele landen en culturen houden deze standaard dan ook aan. Volgens de gregoriaanse kalender is de maandag een van de zeven dagen die in een week voorkomen. De naam maandag is vernoemd naar de maan, omdat deze bij de Romeinen al ‘dies Lunae’ heette, wat vrij vertaald ‘dag van de maan’ betekent.

Maandag en religie

In het judaïsme en de islam wordt de maandag gezien als een zeer gunstige dag om te vasten. Daarnaast wordt de Tora op maandagen (maar ook donderdagen en zaterdagen) publiekelijk voorgelezen. Ook is de maandag in veel oosterse kloosters een dag om te vasten, omdat het een dag der engelen is. Deze monnikken eten ook geen vlees, melkproducten, vis, wijn en olie. De aanhangers van “The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints” (Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen) heeft iedere maandag een familieavond waarbij er met de gezinsleden of andere mensen die als familie wordt beschouwd activiteiten worden ondernomen. Veel bedrijven van mensen die deze kerk aanhangen sluiten op maandag eerder, zodat zij en ook hun klanten meer tijd door kunnen brengen met de familie.

Maandag, een hele sombere dag voor velen

Veel mensen in Nederland werken van maandag tot en met vrijdag en beginnen dan met het vieren van weekend. De maandag is de gevreesde eerste werkdag na het vrije weekend. Op deze dag moet men nog de gehele week werken en is het weekend het verste weg van alle doordeweekse dagen. Het is geen wonder dat de meest depressieve dag op een maandag valt (blue Monday). Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat er de meeste zelfmoorden worden gepleegd op de maandag. Op maandagen zijn er in Engeland en Wales gemiddeld 12 mensen die zelfmoord plegen waar het aantal op andere dagen rond de 10 ligt.

Speciale maandagen

Een aantal bijzondere (feest)dagen vallen altijd op een maandag of hebben in het verleden plaatsgevonden op een maandag.

Verloren maandag

Deze maandag wordt ook wel verzworen maandag genoemd en is een traditie die hoofdzakelijk in België wordt nageleefd. Deze maandag valt over het algemeen op de maandag direct na Driekoningen. Er worden traditiegetrouw worstenbroden en appelbollen gemaakt en gegeten. Verloren maandag is het meest populair in Vlaanderen.

Carnavalsmaandag

Deze bekende maandag wordt ook wel Rosenmontag genoemd in het Duits en is de maandag die valt in de carnavalsperiode. Er is een speciale parade die de maandagstoet heet.

Paasmaandag

Paasmaandag valt na paaszondag en staat ook wel bekend als tweede paasdag.

Pinkstermaandag

Pinkstermaandag valt na pinksterzondag en heet ook wel tweede pinksterdag.

Zwarte maandag

In de geschiedenis zijn er meerdere zwarte maandagen te vinden. De bekendste valt op 19 oktober 1987: De grootste val van de Dow Jones tot dan aan toe. Op 29 september 2008 hadden wij in Nederland ook een grote daler van de beurs, de AEX zakte namelijk met bijna 9%. Deze dag viel toevallig ook op een maandag.

Roze maandag

Op de bekende kermis in Tilburg is er op de maandag traditiegetrouw een roze maandag. Deze dag staat in teken van homo’s tot transgenders, maar er komen ook hetero’s verkleed naar de kermis toe.

Blue Monday

De meest deprimerende dag van het jaar valt op de laatste maandag van een volle week in de maand januari. De goede voornemens zijn niet geslaagd, er is geen mooi weer en de zomervakantie lijkt nog jaren weg.

Spreekwoorden, grappige quotes en gezegden over maandag

 • Een blauwe maandag (erg kort)
 • Volendams spreekwoord: Dut is op maandag van kerremus maakt. (dit is wel slecht gemaakt)
 • Voor ambtenaren is maandag de zwaarste dag van de week, want dan moeten ze twee blaadjes van de kalender scheuren.
 • Er is geen maandag of hij maakt wel plaats voor een dinsdag. (Anton Chechov, Russisch schrijver 1860-1904)
 • The only thing that could possibly ruin a beautiful Summer day is it also being Monday.
 • Seeing you on Tuesday is always a welcome relief that you didn’t give in to your suicidal thoughts on Monday.
 • Thank God It’s Monday!’ said no one ever…

Liedjes met in de titel maandag

De volgende bekende songs bevatten het woord maandag of het Engelse Monday in de titel:

 • De Mes – Maandag
 • Rasskulz & Innecent – Maandag
 • Bangles – Manic Monday
 • The boomtown Rats – I Don’t Like Mondays
 • New Order – Blue Monday
 • The Mamas & The Papas – Monday Monday
 • Duran Duran – New Moon On Monday
 • Cream – Stormy Monday
 • Melanie Fiona – Monday Morning
 • Carpenters – Rainy Days And Mondays
 • 4 strings – Monday
 • Flunk – Blue Monday
 • Aura Dione – I Will Love You Monday (365)

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.