Meal preppen

food

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het preppen van eten en het eten uit bakjes is iets wat ik al jaren langs zie komen op mijn Instagram tijdlijn. Tot twee maanden geleden had ik het nog nooit uitgeprobeerd. Het preppen van mijn eten bleek voor mij een perfecte manier om een gezond eetpatroon makkelijk vol te houden! In deze blog leg ik uit wat meal preppen precies is, waarom het zo goed werkt en geef ik tips voor het voorbereiden van jouw maaltijden.

Wat is meal preppen?

Food preppen of meal preppen is eigenlijk niets anders dan het voorbereiden van maaltijden. Klinkt eenvoudig, is het ook. Je kan voor verschillende dagen je eten voorbereiden. Kook je het eten gelijk? Dan kan je het beste voor drie dagen je eten voorbereiden. Snijd je alle groenten in stukjes en kook of roerbak je de groenten op de dag zelf of de avond van tevoren? Dan kan je wel voor 5 dagen voorbereiden. Bewaar de bakjes in de vriezer of in de koelkast.

Meal preppen, voorkom trek in ongezond eten.

Er zijn verschillende redenen waarom het voorbereiden van maaltijden zo goed werkt om een gezond eetpatroon vast te houden en eventueel af te vallen.
De belangrijke reden is dat je voorkomt dat je trek krijgt in ongezond eten. Als je het ontbijt, de lunch, het avondeten en eventuele snacks klaar hebt liggen kan je steeds op de juiste tijden wat eten. Je hoeft niet terwijl je al trek hebt boodschappen te gaan doen. Je raakt minder in de verleiding om een ongezonde snack of traktatie te nemen omdat je simpelweg geen “honger” hebt. Als collega’s tussen de middag een patatje of andere ongezonde lunch gaan halen heb jij altijd je bakje met een gezonde (en lekkere) lunch klaar staan. Hierdoor ben je veel eerder geneigd om je gezonde lunch te verkiezen boven een ongezonde lunch.

Bereik je calorie- en macrodoelen

Door te meal preppen is het makkelijker om je te houden aan het aantal calorieën en macro’s die je binnen wilt krijgen op een dag. Je kan met behulp van een App zoals MyFitnessPal al je maaltijden en snacks invoeren en precies berekenen hoeveel calorieën je binnen wilt krijgen en welke verhoudingen van macro’s (vetten, eiwitten en koolhydraten). Aan de hand van deze maaltijden en snacks maak je een boodschappenlijst. Je hoeft niet op de dag zelf nog te gaan berekenen wat je wel en niet kunt eten om je doelen te bereiken. Dit is dus ideaal om af te vallen, aan te komen of een gezond gewicht te behouden met een gezond eetpatroon.

Welke bakjes gebruik ik?

Eigenlijk kan je alle soorten bakjes gebruiken die je maar wilt. Bestaan jouw maaltijden uit verschillende onderdelen, denk aan rijst en groenten? Dan kan je er ook voor kiezen om bakjes aan te schaffen met verschillende compartimenten. Je kan er dan ook voor kiezen om extra fruit en rauwkost toe te voegen aan de compartimenten. Ook kan je meerdere grote bakjes gebruiken voor de maaltijden en de kleinere bakjes voor snacks zoals een handje noten of gesneden groente en fruit.

bakjes meal preppen

Hoe prep ik mijn maaltijden?

Als ik ga meal preppen bereid ik meestal alleen mijn lunch goed voor. Voor het ontbijt weeg ik alleen mijn havermout af, de havermout kook ik met amandelmelk, kaneel en eventueel een handje blauwe bessen of frambozen. Omdat wij tijdens het reizen alle tijd hebben om rustig het avondeten klaar te maken hoef ik niets voor te bereiden. Heb je minder tijd omdat je na het werken eerst gaat sporten of snel wat wil eten voordat je naar de sportschool gaat? Dan kan je eventueel de groenten van tevoren snijden en deze met de overige ingrediënten klaarzetten.
Ik heb twee keer mijn gekookte maaltijden drie tot vier dagen van tevoren klaar gemaakt. Ik merkte dat ik de koude maaltijden niet altijd even lekker vond om te eten. Tijdens het reizen hebben wij natuurlijk geen magnetron in het busje om de maaltijden op te warmen. In de zomer kan je wel lekkere koude (pasta) salades maken om als lunch te kunnen eten.

Mijn veganistische meal prep voor deze week

Vorige week heb ik een hele lekkere en makkelijke manier gevonden om mijn lunch voor te bereiden. Deze manier kost minder tijd om voor te bereiden en je hoeft geen geschikte recepten te zoeken. Ik heb allemaal verschillende lekkere (wok) groenten gekocht en die gesneden en verdeeld over verschillende bakjes. Iedere dag heb ik de groenten in de hapjespan gegooid en gebakken met ketjap manis en sojabrokken (voor de eiwitten). Na het bakken heb ik er edelgist overheen gestrooid, edelgist heeft een beetje een kazige smaak. Eventueel zou je dit ook kunnen doen als je eten mee wilt nemen naar je werk. Roerbak de groenten dan de avond van tevoren of in de ochtend terwijl je bezig bent met het ontbijt of het avondeten.

meal prep