Mogen katten chocolade eten?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Katten en chocolade, kan dat? Dat is een vraag die we regelmatig krijgen. Het antwoord is altijd: Nee. Dit kan niet en kan zelfs leiden tot chocoladevergiftiging. Hoewel een chocoladereep hen misschien niet aanspreekt, kan elke vorm van chocoladedrank op basis van melk zeker een risico vormen voor elke kat! Gelukkig voelen ze zich niet snel aangetrokken tot een chocoladereep, die je per ongeluk op tafel hebt laten liggen.

Chocolade en cacao voor katten

Chocolade en cacao bevatten een ingrediënt genaamd theobromine, dat van nature in het menselijk lichaam wordt gemetaboliseerd, maar niet bij katten of honden. Dit leidt tot een giftige opbouw van de stof, wat kan leiden tot een aantal zeer ernstige symptomen, met name leverfalen.

Katten mogen geen chocolade

Jouw kat hoeft niet veel chocolade te eten om daardoor problemen te krijgen, dus probeer het buiten het bereik en uit het zicht van alle huisdieren te houden. Het is onmogelijk om precies te berekenen hoeveel chocolade er nodig is om een ​​kat ziek te maken, omdat de stofwisseling van elk dier anders is, maar er zijn enkele factoren waarmee je rekening kan houden. Dit omvat de grootte en het gewicht van uw huisdier en het soort chocolade dat ze hebben gegeten. Pure, bittere chocolade heeft een veel hoger theobrominegehalte dan melk of witte chocolade.

Symptomen van chocoladevergiftiging bij katten

Als je vermoedt dat uw kat chocolade heeft gegeten, pas dan op voor een van de volgende symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Braken
  • Diarree
  • Verhoogde ademhaling
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde temperatuur
  • Aanvallen
  • Spierstijfheid

Als je een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, neem je zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Wat te doen als de kat chocolade heeft gegeten?

Het beste wat u kunt doen als u merkt dat uw kat chocolade heeft gegeten, is om ze goed in de gaten te houden. Als uw kat gewoonlijk naar buiten mag, houd hem dan minstens 24 uur binnen om ervoor te zorgen dat hij geen symptomen krijgt: zorg ervoor dat deuren en ramen gesloten blijven en kijk uit voor uw kat als u het huis komt en gaat .

Grijze kat eten

Als je de kat betrapt tijdens het eten van chocolade, breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Als het vroeg genoeg wordt opgemerkt, kan een dierenarts braken opwekken om te proberen het giftige element uit het systeem van het huisdier te verwijderen voordat het zich opbouwt. Het kan zijn dat je kat van nature overgeeft na het eten van chocolade, maar probeer thuis niet zelf het braken bij de poes of kat op te wekken tot je hier het uitdrukkelijke advies van een gekwalificeerde dierenarts van hebt


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.