Mortal Kombat X: Release, pre-order en de vechters

Mortal Kombat

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Op 14 april 2015 kwam het vechtspel Mortal Kombat X uit. Dit spel wordt gemaakt door NetherRealm Studios voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Deze versie wordt aangepast door Showtime Studios om het speelbaar te maken voor de PlayStation 3, Xbox 360 en de Windows PC. In het vechtspel Mortal Kombat X kun je vechten in meerdere levels met, tijdens de release, 14 soorten vechters. Ieder personage heeft weer drie variaties met ieder een eigen kracht en fatality. Welke karakters kunnen worden geselecteerd? Wat zijn de fatalities eigenlijk?

Algemene gegevens van Mortal Kombat X

 • Naam: Mortal Kombat X
 • Ontwikkelaar: NetherRealm Studios en Showtime Studios
 • Uitgever: Warner Bros. Interactive Entertainment
 • Serie: Mortal Kombat
 • Platform: Microsoft Windows, PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), Xbox 360 en Xbox One
 • Releasedatum NL en BE: 14 april 2015
 • Genre: Vechten (fighting)
 • Speelmodi: singleplayer en multiplayer
 • Kopen: Optical Disk en als betaalde download

De makers van de game

Voor de versie op de consoles PlayStation 4 en de Xbox One is de gameontwikkelaar NetherRealm Studio’s ingeschakeld. Deze Amerikaanse ontwikkelaar is in 2010 opgericht ter vervanging van WB Games Chicago en het failliete Midway Games. Het bedrijf maakt games vanuit het kantoor in Chicago in de staat Illinois in de Verenigde Staten. Het eerste spel waar zij aan hebben geholpen is de negende Mortal Kombat game, die op 19 april 2011 uit is gekomen op de Xbox 360 en PlayStation 3. Anno 2015 is de oude rot in het vak Ed Boon de (creatieve) directeur van NetherRealm Studios. Games voor de consoles waar zij bij betrokken zijn geweest zijn onder andere: Mortal Kombat, Mortal Kombat Arcade Kollection, Injustice: Gods among Us en de Mortal Kombat X versie uit 2015. Ook is het bedrijf actief op het gebied van mobiele games voor Android en iOS besturingssystemen zoals Batman, Injustice en WWE Immortals. De versie voor de PS3, Xbox 360 en de Windows Pc en laptop wordt aangepast door het bedrijf Showtime Studios.

De serie Mortal Kombat vechtspellen

Mortal Kombat is een videogame franchise van de ontwikkelaars Midway games (1992 tot 2009) en NetherRealm Studio’s. In 2009 zijn de rechten door Warner Bros. Interactive Entertainment en alle ontwikkelaars van het Mortal Kombat team overgenomen. Het eerste deel van dit vechtspel werd in 1992 uitgebracht. Wegens de populariteit werden er zelfs kaartspellen, stripboeken en een tour met echte martial arts vechters georganiseerd. Samen met de game Street Fighter van uitgever en ontwikkelaar Capcom, zijn de Mortal Kombat serie games de populairste games binnen het genre ‘fighting’.

Mortal Kombat X

De “X” in de naam wordt niet uitgesproken als “10”, maar als “ex”. Dit vechtspel komt op 14 april uit voor Microsoft Windows, PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4), Xbox 360 en Xbox One. Net als de andere games in deze serie moeten twee spelers tegen elkaar vechten. Je kan tegen een andere echte speler vechten of tegen de computer in de singleplayer mode. Je moet tijdens het vechten gebruik maken van vechttechnieken, speciale moves en de controversiële fatalities. In het spel kunnen de vechters gebruik maken van de omgeving waarin het gevecht plaatsvindt. Zo kunnen ze diverse objecten gebruiken om tegen aan te springen en zichzelf te herpositioneren. Iedere vechter heeft eigen speciale moves en krachten. Zodra de energiebalk van een vechter helemaal leeg is, heeft de andere gewonnen.

Fatalities

De fatality is een vorm van gameplay dat in alle games uit deze serie terugkomt. Deze vechtbewegingen zijn vaak het onderwerp van gesprek bij de fans van dit spel. Als de commentator tijdens het gevecht iets in de trant van “Finish Him” of “Finish Her” zegt, kun je deze move inzetten. Het is een manier van het gevecht op zeer brute manier beëindigen. Om een fatality in te zetten moet je een bepaalde combinatie van knoppen indrukken. Ieder karakter in de Mortal Kombat X heeft een eigen manier van het gevecht afmaken.

De speelbare karakters

Het spel speelt zich 25 jaar in de toekomst af. Hierdoor zijn de bekende vechters uit de Mortal Kombat serie een stuk ouder geworden en zijn een aantal nieuwe karakters familie van de oude bekenden. Een karakter wordt in de game ook wel ‘character’ genoemd. Als je een karakter uitkiest om mee te gaan vechten, is het mogelijk om deze in 3 variaties (variations) te gebruiken. Iedere variatie heeft eigen unieke aanvallen, speciale moves en wapens, exclusief per variatie. Begin 2015 zijn er 14 personages speelbaar:

 • Cassie Cage, een nieuwe vechter in de game. Zij is de dochter van Johnny Cage en Sonya Blade.
 • D’Vorah, een onbekende uit de serie en een nieuw karakter in Mortal Kombat X.
 • Ermac, een ninja met de kracht telekinesie.
 • Ferra/Torr, een nieuw karakter uit de serie. Bestaat eigenlijk uit twee karakters, een dwergenvrouw en een gemaskerde bruut.
 • Goro (alleen pre-order), zat voor het eerst in de originele game uit 1992 als onspeelbaar ‘baas-karakter’. Hij is deels mens en deels draak. Hij vecht met vier armen.
 • Kano, een dief en specialist in het doden van mensen. Zat ook al in de eerste game uit 1992.
 • Kitana, ook bekend als Princess Kitana of Lady Kitana. Een van de belangrijkste karakters uit de franchise. Zij wordt vaak afgebeeld met een grote waaier, waar zij ook vaak mee kan vechten.
 • Kotal Kahn, dit nieuwe karakter is geïnspireerd door de god van het bloed van de Azteken.
 • Kung Lao, een voormalig monnik en voormalig lid van de Witte Lotus, een religieuze en politieke beweging in China.
 • Quan Chi, een krachtige magiër die al eerder speelbaar was in Mortal Kombat games
 • Raiden, staat ook bekend als Rayden of Lord Raiden. Hij heeft bovennatuurlijke krachten zoals teleporteren en controle over bliksem.
 • Reptile, een reptielenmens. Dit karakter is al 12 keer verschenen in Mortal Kombat videospellen.
 • Scorpion, een ninja die wraak zoekt op zijn moordenaar. Hij is niet dood, maar toch niet levend. Een terugkerend karakter in de serie.
 • Sub-Zero, het enige karakter dat in alle spellen van de serie aanwezig was. Hij is een zeer bedreven vechter en een van de favoriete karakters van de fans.

Stages

Iedere stage of omgeving waarin je kunt gaan vechten heeft unieke mogelijkheden. De volgende level kunnen worden gebruikt om in te vechten met een van de bovenstaande karakters:

 • Kove
 • Jungle
 • Outworld Marketplace
 • Snow Forest
 • Destroyed City
 • Refugee Camp

Systeemeisen Windows PC

Op 4 februari 2015 heeft de uitgever Warner Bross de minimum en aanbevolen systeemeisen vrijgegeven voor de spelers op het Windows besturingssysteem

OnderdeelMinimale systeemeisenAanbevolen systeemeisen
OSVista, Win 7, Win 864-bit: Win 7, Win 8
ProcessorIntel Core i5-750, 2.67 GHz of AMD Phenom II X4 965, 3.4 GHzIntel Core i7-3770, 3.4 GHz of AMD FX-8350, 4.0 GHz
Werkgeheugen3GB RAM8 GB RAM
VideokaartNVIDIA GeForce GTX 460 of AMD Radeon HD 5850NVIDIA GeForce GTX 660 of AMD Radeon HD 7950
DirectXVersie 11Versie 11
NetwerkBreedband internetverbindingBreedband internetverbinding
Harde schijf25 GB beschikbaar40 GB beschikbaar

Wanneer komt de game en kan ik Mortal Kombat X reserveren?

Het spel is op 14 april 2015 uitgekomen voor op meerdere platformen. Wie voor 14-04-2015 het spel van tevoren had gereserveerd, kreeg er een leuke pre-order aanbieding bij. Bij alle versies van het spel krijg je het speelbare karakter Goro er gratis bij. Tijdens de release kun je kiezen uit meerdere edities. De meest volledige zijn de Mortal Kombat X: Kollector’s Edition by Coarse en de normale Kollector’s Edition. Ook komt er een Premium Edition op de markt. Adviesprijzen in Nederland en België liggen na de release voor de normale game zonder extra’s tussen de €54,99 voor de PC-game en €69,99 voor de Xbox One en PS4-versie.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.