Mount Isa (Australië): Bezienswaardigheden in de stad zelf

Mt. Isa, Australië

Veel bewoners van Australië grappen vaak dat er maar één reden is om naar de afgelegen stad Mount Isa te gaan: het museum genaamd Outback at Isa. De stad in de Outback van Queensland heeft echter veel meer te bieden. Er zijn veel leuke bezienswaardigheden voor kinderen en volwassen in de woestijnstad te vinden. Zo kun je een oude mijn gaan verkennen in de Hard Times Mine of fossielen gaan spotten in het Riversleigh Fossil Centre. Dit zijn allemaal goedkope uitstapjes in de Outback. Welke bezienswaardigheden in Mount Isa zijn de moeite waard? Hoeveel betaal je gemiddeld voor de entree

Mount Isa

Mount Isa ligt in het noorden van de Australische staat Queensland (QLD). In reisgidsen wordt de stad ook wel Mt Isa genoemd. De lokale bevolking spreekt liever over ‘The Isa’. De stad ligt erg afgelegen, ver weg van alle grote steden, en om deze te bereiken moet je lang in het vliegtuig, bus, trein of auto zitten. Als je eenmaal in de stad in de Outback bent aangekomen, kun je genieten van het echte woeste Outbackleven. In Mt Isa wonen, anno 2015, meer dan 20.000 mensen die voornamelijk in de industriesector of toerismesector werkzaam zijn. Als je in de stad rondloopt kun je niet om de grote fabrieken en industrie heen. In deze fabrieken wordt voornamelijk koper, zink en lood verwerkt, dat in de mijnen in de buurt wordt gewonnen. Omdat er in het verleden veel werknemers werden gezocht in Mount Isa dankzij de vondst van waardevolle stenen en metalen in de grond, zijn er meer dan 50 verschillende etnische groepen met eigen cultuur in de stad te vinden. Dit zie je goed terug in met name de architectuur en de eetgelegenheden.

Reizen en slapen

Als je hebt besloten om naar Mount Isa te gaan om het leven in de Outback van dichtbij mee te maken, of omdat je er toevallig met een rondreis in Australië langskomt, kun je er op meerdere manieren komen. Je kunt een goedkope binnenlandse vlucht naar Mt Isa boeken, met de trein vanaf Townsville reizen of met de bus vanaf meerdere steden in de Oostkust, of vanuit Alice Springs, reizen. In de stad zelf zijn er tientallen mogelijkheden om te overnachten. Mount Isa heeft goedkope hotels, hostels en campings, maar ook wat luxere accommodaties.

Bezienswaardigheden in de stad

De stad is niet groot en de meeste populaire attracties en bezienswaardigheden liggen dan ook op loopafstand van elkaar af. Voor uitstapjes in de omgeving is het wel verstandig om een tour of excursie te boeken. Dit zijn dan ook tochten van één hele lange dag of meerdere dagen. De volgende bezienswaardigheden kun je vinden in de stad Mount Isa zelf:

Outback at Isa

De belangrijkste en meest populaire attractive in de stad. Dit museum in de Outback heeft in Australië meerdere grote prijzen gewonnen. In dit museum kun je leren over de geschiedenis van het leven in de woestijn, het leven in de staat Queensland en hoe het leven er voor de eerste mijnwerkers en goudzoekers eruit zag in het verleden. Het grote museum, dat aan te raden is voor zowel kinderen als volwassenen, kun je vinden op 19. Marian Street. Informatie kan worden ingewonnen op de officiële website van Outback at Isa (www.outbackatise.com.au). In het museum wordt ook informatie gegeven aan toeristen over de omgeving van de stad. Het is een soort lokale VVV.

Hard Times Mine

Altijd al eens willen meemaken hoe het is om in een mijn te zijn? Tijdens een tour van 2.5 uur maak je een wandeling, met gids, door een mijn heen. Je leert hier over het leven als mijnwerker en wat voor materiaal er allemaal gebruikt wordt in een mijn. De gids is altijd iemand die zelf jarenlang in meerdere mijnen in de omgeving heeft gewerkt, maar nu de pensioenleeftijd heeft bereikt. De tour is niet geschikt voor kinderen onder de 7 jaar.

Riversleigh Fossil Centre

In de stad zelf kun je het grote centrum voor fossielen vinden. Je leert hier alles over fossielen die in de omgeving van de stad zijn gevonden. Je krijgt hier een goed beeld van de verschillende soorten dieren die door de jaren heen in Australië hebben geleefd. Bijna alle fossielen komen uit de Riversleigh Fossil Fields, als excursiereis te boeken, op 100 kilometer van Mount Isa zelf. In het centrum voor fossielen kun je ook het Outback Park en Isa Experience Gallary vinden. Tip: Koop in Outback at Isa een “Discovery Tour Pass” kopen om zo bijna alle attracties in de stad met hoge kortingen te bezoeken.

Arilla Paper

In dit museum met werkplaats maak je kennis met de bijzondere papierkunsten van de Aboriginals (de oorspronkelijke bevolking van Australië). Deze papiervouwkunst kun je zelf ook leren door een workshop te boeken. In het gebouw is ook een winkel en een galerij.

City Lookout

Als je in de stad de straat Hillary Street volgt, kom je vanzelf op de City Lookout uit. Op deze heuvel heb je een prachtig overzicht over de stad Mount Isa en de mijnen in de omgeving. Reisgidsen en verslagen van backpackers raden aan om hier met zonsopgang of zonsondergang heen te gaan.

Flying doctors en School of the Air

Omdat niet ieder klein dorpje een dokter of ziekenhuis kan hebben, is er een service genaamd Flying Doctors ontstaan. Deze artsen helpen mensen in de Outback met medische problemen. Je kan een kijkje nemen in het gebouw waar zij wonen, als ze niet uitgezonden worden voor medische noodgevallen. In dit gebouw zit ook de School of the Air. Hier geven docenten via de radio les aan kinderen die geen school in de buurt hebben.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie