No Man’s Sky: Een avontuur in de ruimte op de PS4 en PC

No Mans Sky

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Op 10 augustus 2016 komt de game No Man’s Sky (NMS) uit op de PlayStation 4 en de PC. Het spel speelt zich af in de ruimte en op 18,446,744,073,709,551,616 planeten, waardoor het ook wel een oneindige game wordt genoemd. Volgens een programmeur van No Man’s Sky zal ongeveer 0,01% van de aanwezige planeten worden ontdekt door de spelers. Het ruimtespel wordt gemaakt door de onafhankelijke ‘Indie’ studio Hello games en valt onder de genres sciencefiction, survival en avontuur. De gameplay is opgebouwd uit de vier hoofdthema’s: ontdekken, overleven, bestrijden en ruilhandel. Wat kan je allemaal doen in No Man’s Sky? Wanneer komt de game uit en zijn er leuke pre-orderaanbiedingen voor dit langverwachte ruimtespel?

De studio Hello Games

De kleine gamemaker Hello Games is opgericht in februari 2008 door oud-medewerkers van grote bedrijven zoals Criterion Games en Elecronic Arts. In 2016 heeft het bedrijf totaal vijftien werknemers met als belangrijkste mensen Sean Murray en Grant Duncan. Ze zijn bekend geworden met het spel Joe Danger, een luchtig race- en stuntspel. In 2013 werd No Man’s Sky aangekondigd tijdens de VGX award show. De eerste beelden en gameplay werden direct positief door de pers ontvangen. Begin 2016 maakte Sean Murray bekend dat No Man’s Sky vanaf 22 juni 2016 in Europa te koop is.

No Man’s Sky (NMS) uitgesteld tot augustus 2016

Op 28 mei heeft de hoofdontwikkelaar Sean Murray via het blog van PlayStation laten weten dat de game uitgesteld wordt. De officiële releasedatum was oorspronkelijk 22 juni 2016, maar is verplaatst naar 9 augustus 2016 in Noord-Amerika, 10 augustus 2016 in Europa en op 11 augustus 2016 in het Verenigd Koninkrijk. Reden volgens Murray: “No Man’s Sky is de grootste uitdaging van mijn leven. Het universum van NMS is ongelofelijk groot. Het spel wordt gemaakt door een zeer klein getalenteerd team. We hebben maar één kans om alles perfect te doen. De ontwikkeling gaat zeker de goede kant op, maar sommige belangrijke punten in de game zijn nog niet volgens onze standaard.”

Wat doe je eigenlijk in No man’s Sky?

Na het vrijgeven van de eerste beelden, vroegen veel mensen zich af wat nou eigenlijk het doel is van het spel. Deze vraag werd op het bekende internetforum Reddit begin 2016 beantwoord. In de trailer zie je een karakter wandelen door verschillende soorten landschappen, die allemaal een sciencefictionthema hebben. Ook zie je een ruimteschip door de ruimte vliegen, waardoor je een prachtig beeld hebt van een planeet. Veel mensen dachten dan ook dat het een ‘walking simulator’ was. Een game waarin je niet een verhaallijn volgt, maar alleen rustig rondloopt. Er zit misschien wel een kern van waarheid in, maar de game is zoveel meer. En het is zeker niet allemaal op een rustig tempo. No Man’s Sky kan het beste worden beschreven als een open-wereld sciencefictionzandbak. Iedereen is vrij om te gaan en staan waar hij wil, zolang de balans op de planeten en de ruimte niet verstoord wordt. De maker van het spel heeft wel het doel: ‘bereik het centrum van het universum’ voorgesteld, maar dat is geen verplicht doel.

Gameplay

Omdat het spel volledig open is om in te bewegen, heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om de spelers de optie te geven om vrij te ontdekken, overleven, gevechten aan te gaan en te ruilen. Je hoeft niet alles te doen. De ene speler zal er bijvoorbeeld voor kiezen om zo snel mogelijk meerdere planeten te ontdekken met zijn ruimteschip. Een andere speler kiest er misschien wel voor om een paar planeten volledig te ontdekken, een band op te bouwen met de lokale bevolking en alle flora en fauna in kaart te brengen.

Ontdekken

Elke speler start op een eigen planeet gelegen aan de rand van het No Man’s Sky universum. Het onofficiële doel in het spel is het bereiken van het centrum van het universum, maar dit is geen vereiste. No Man’s Sky gaat voornamelijk om het ontdekken van nieuwe dingen. Je kunt denken aan nieuwe planeten, wezens, wapens, talen en flora. Met een ruimteschip kan je reizen tussen verschillende planeten. Iedere planeet is verschillend, waardoor je eindeloos nieuwe dingen kan gaan ontdekken.

Overleven

In het universum zijn veel planeten die nauwelijks bewoonbaar zijn. De planeet ligt bijvoorbeeld erg dicht bij de zon, waardoor de temperaturen haast niet te verdragen zijn. Ook kan een planeet ver van de zon liggen. Hier zal de temperatuur ver onder de nul graden Celsius liggen. Om te overleven op planeten moet je jouw uitrusting upgraden. Je hebt een goed ruimtepak nodig om de meest extreme weersomstandigheden te weerstaan en betere wapens om de Sentinels te bestrijden. Overleven is erg belangrijk om het universum verder te kunnen ontdekken. Mocht je dood gaan, dan is het geen groot probleem. Je bent echter wel informatie en spullen kwijt die nog niet zijn opgeslagen bij een ruimtestation.

Bestrijden (combat)

Het universum is gevaarlijk en je komt in veel vechtsituaties terecht. Meer dan je in de trailer kan zien. Alles wat onbekend is, kan een potentieel gevaar vormen. Je kunt hierbij denken aan gevaarlijke planten, ruimtewezens en dieren. Je kan jezelf verdedigen met een Multitool. Met dit hulpmiddel kan je jezelf verdedigen, hulpbronnen verzamelen en levensvormen in kaart brengen. Elke planeet heeft andere vormen van leven. Je kunt er zelf voor kiezen om het spel agressief te spelen, door bijvoorbeeld een dier te doden om de huid later te gebruiken. Of je kunt het spel vredig spelen, door bijvoorbeeld vrienden te worden met de lokale bevolking te zijn en een te profiteren van de band. Jouw keuzes bepalen het pad dat jij gaat bewandelen.

In No Man’s Sky is het mogelijk om jouw uitrusting, gereedschap en ruimteschip te upgraden. Als je het pad wil gaan bewandelen met veel gevechten, dan is het verstandig om je wapen en ruimteschip te upgraden. Dit kan door middel van blauwdrukken (blueprints). Deze kan je vinden op planeten in bijvoorbeeld ruïnes, grotten of onder water. Ook is het mogelijk om deze blauwdrukken te kopen in grote ruimtestations. Als je bevriend raakt met een ras buitenaardse bevolking, krijg je soms ook blauwdrukken als gift. Met deze blauwdrukken leer je nieuwe upgrades voor wapens, ruimteschepen en uitrusting te maken. Het is in No Man’s Sky dus erg belangrijk dat je er veel van weet te verzamelen.

Ruilhandel

Een vredige manier van leven in No Man’s Sky en toch genoeg units (zo heet het geld in No Man’s Sky) bij je hebben, kan bereikt worden met ruilhandel. Ruilhandel kan je bedrijven op planeten met de inheemse bevolking, tussen planeten en in ruimtestations. Je moet hierbij vaak wel vrienden worden met de lokale bevolking en de moeite doen om hun taal te leren. Een goede ruilroute kan er voor zorgen dat je een rijk man wordt. Je kan bijvoorbeeld dure materialen ruilen tussen planeten.

De Atlas

Alle informatie die door alle spelers wordt verzameld is beschikbaar in De Atlas. Dit is een soort groot logboek waar spelers informatie over wezens, planeten, flora, materialen en nog veel meer kunnen uploaden. Deze informatie is direct voor iedereen beschikbaar. Als je informatie wilt uploaden naar de Atlas kan dat op meerdere plekken, zoals een groot ruimtestation of een grote basis op een planeet. Je krijgt als beloning voor het uploaden geld (in het spel Units genoemd).

Sentinels en ‘wanted level’

Sentinels zijn robots die het universum proberen te beschermen om zo de balans te bewaren. Je kunt deze robots in het gehele universum vinden. Op sommige planeten zijn er meer aanwezig vergeleken met andere planeten. Het kan zelfs voorkomen dat er op een planeet geen Sentinels aanwezig zijn. De reactie van deze robots kan per planeet variëren. Pas dus goed op als je op een nieuwe planeet bent en let goed op de reactie van de Sentinels om je heen. Op de ene planeet mag je vrij hulpbronnen leeghalen, op een andere planeet wordt dit gezien als een overtreding.

Als je, volgens de Sentinels, de balans van het universum verstoort, krijg je te maken met een ‘wanted level’. Deze levels worden uitgedrukt in sterren. Bij één ster krijg je te maken met de kleine vliegende robots, die jou proberen uit te schakelen. Dit worden er steeds meer naar mate de tijd verstrekt. Bij twee of meerdere sterren krijg je te maken met reusachtige lopende Sentinels en bij meerdere sterren breekt de hel los. Zelfs in de ruimte zijn er Sentinels aanwezig om de balans van het universum te bewaken.

Procedurele generatie

Het gehele universum met alle planeten is niet door de makers vooraf gemaakt, maar wordt door middel van procedurele generatie gecreëerd. Dit is een techniek waar met hulp van bepaalde algoritmen dingen worden gemaakt. Alles wat je tegenkomt in het grote universum is daarom uniek. Met deze techniek worden in het spel de meest vreemde wezens en landschappen gecreëerd. Om meer over deze techniek te weten te komen, kan je bijvoorbeeld de Wikipedia pagina over dit thema lezen. Deze techniek werd in computerspellen al veel eerder toegepast. Met name bij de oudere games met weinig beschikbaar geheugen. Voorbeelden van games uit het verleden die gemaakt zijn met hulp van deze techniek zijn:

  • River Raid (1982)
  • Elite (1984)
  • Rescue on Fractalus! (1985)
  • The Senitnal (1986)
  • .kkrieger (2004)
  • Spore (2008)
  • Borderands (2009)

Leuke feiten

Over de ruimte in No Man’s Sky

  • Het universum in No Man’s Sky is eigenlijk niet eindeloos. Er zijn 18,446,744,073,709,551,616 planeten. Als je elke planeet voor een seconde zou bezoeken, dan ben je 585 miljard jaar bezig in het spel.
  • Het universum is niet willekeurig opgebouwd, maar zorgvuldig bepaald met wiskundige formules dankzij procedurele generatie.
  • Het universum wordt, gelukkig, niet opgeslagen op jouw pc of console, maar gegenereerd op het moment dat jij een bezoek brengt aan het bepaald deel.
  • De game valt niet onder het genre MMO (Massive Multyplayer Online), omdat iedere speler ver van elkaar af begint en de kans dat je elkaar tegenkomt of dezelfde planeet bezoekt bijzonder klein is. Er is dan ook geen interactie mogelijk tussen spelers. Mocht je iemand tegenkomen dan zie je dat wel, maar je kunt er niets mee doen.
  • Voordat het spel uitkomt hebben programmeurs robots het universum ingestuurd om te kijken of de planeten gevarieerd genoeg waren. Dit bleek zo te zijn.
  • Je volgt geen vaste verhaallijn en er is geen vast doel. Al is het bereiken van het centrum van het universum wel een mogelijkheid en kan het als doel worden gezien. Iedere speler is echter vrij om te bepalen wat hij of zij gaat doen.
  • Het spel kent geen laadtijd.
  • Als je de eerste bent die een planeet bezoekt of de eerste bent die een stuk natuur of nieuw diersoort ontdekt, mag je het een naam geven en uploaden naar de Atlas. Aan het geven van een naam zijn echter wel restricties verbonden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om ‘vieze’ woorden of scheldwoorden te gebruiken.
  • In de Atlas staat alles wat alle spelers van No Man’s Sky hebben ontdekt.
  • Je kunt nieuwe technologie ontdekken in oude artefacten en gecrashte ruimteschepen.
  • Je kan gebruik maken van een Jetpack om lastig te bereiken gebieden te ontdekken.

Over de planeten in No Man’s Sky

  • Hoe een planeet eruit ziet wordt bepaald door de positie die het heeft in de ruimte. Een planeet dichtbij een zon zal een heel ander landschap hebben dan koude planeten ver van de zon af.
  • De meeste planeten zijn onvruchtbaar. Een klein deel van de planeten zijn dichtbegroeid en zitten vol met dieren.
  • Sommige planeten zijn giftig en kunnen je binnen enkele minuten doden. Je moet een goed uitgerust ruimtepak hebben om hier te kunnen overleven.
  • Als je op een planeet in de verte een object ziet (bijvoorbeeld een berg), dan kan je ook daadwerkelijk naar deze plek toe.
  • Planeten zijn anders bij dag en nacht. In de nacht vind je bijvoorbeeld dieren die overdag verstopt zitten.

Over ruimteschepen

  • Het is zeker de moeite waard om je schip te upgraden.
  • Je kan maar één schip tegelijk bezitten. Je moet dus goed bedenken wat je wil gaan doen. Als je van plan bent om in gevechten terecht te komen, is het verstandig om een schip met veel wapens te kopen. Als je planeten wilt gaan ontdekken, is het handig om een schip te hebben dat snel naar een andere planeet kan vliegen. Ben je van plan om spullen te gaan ruilen, is een schip met een hoge capaciteit ideaal.
  • Je kan een nieuw schip kopen in ruimtestations. Het aanbod varieert om de zoveel tijd.
  • Je zal nooit zonder ruimteschip zitten. Als je dood gaat en je hebt geen geld meer, dan kan je kiezen uit een aantal basis-ruimteschepen. Je kan dan niet heel ver het universum in om te ontdekken, maar wel een aantal dichtbij zijnde planeten bezoeken om aan hulpbronnen (resources) en geld te komen.
  • Om te vliegen in een ruimteschip heb je brandstof nodig. Je kan zolang als je wilt vliegen in de ruimte, maar om naar andere stelsels te ‘springen’, moet je beschikken over ‘hyperdrive fuel’.

Over combat

  • Je kan een ‘wanted level’ krijgen als je de balans van het universum niet respecteert. Als je op planeten bent, krijg je de Sentinels achter je aan. Als je in de ruimte bent, krijg je te maken met de ruimtepolitie (space police)
  • Niet op iedere planeet zijn Sentinels aanwezig. Deze wetteloze planeten zijn een gemakkelijke manier om hulpbronnen en geld te verzamelen.
  • Het is zeker niet rustig in de ruimte. Verschillende rassen buitenaardse wezens en facties zijn in constant gevecht om terrein te veroveren. Je kan je er mee bemoeien of juist niet. Dat is jouw eigen keuze.
  • Je kan een kant kiezen en een bepaald ras of factie gaan helpen.
  • De Multitool is een flexibel wapen en kan geüpgraded worden.
  • Als je doodgaat is het niet meteen definitief, maar je verliest wel een aantal dingen. Als je op een planeet doodgaat, kom je terug in jouw ruimteschip. Items en ontdekkingen die je nog niet aan de Atlas hebt doorgegeven, ben je helaas wel kwijt. Ga je dood in de ruimte, dan kom je terug in het dichtstbijzijnde ruimteschip zonder items en ontdekkingen die je nog niet hebt doorgegeven.

Over vreemde wezens

  • Ook de wezens zijn procedureel gegenereerd. Je komt dus talloze soorten wezens tegen van verschillende kleuren, vormen en soorten gedrag.
  • Het geluid dat de dieren maken wordt gegenereerd op basis van de vorm van de keel en het lichaam. Op elke planeet is het geluid verschillend.
  • Wezens op planeten kunnen je aanvallen. Je kan dan kiezen om terug aan te vallen of terug te trekken. Als je besluit om aan te vallen, heb je kans dat de Sentinels dit zien als ‘verstoren van de balans’.
  • Dieren volgen een dagelijkse routine. Ze zoeken water op om te drinken en slapen volgens een vast patroon. Sommige dieren kan je enkel in de nacht vinden.

Over de economie

  • De universele munteenheid in No Man’s Sky heten Units. Deze kan je op veel verschillende manieren verdienen. Bijvoorbeeld door hulpmiddelen en gewonnen hulpbronnen te verkopen, ruimtepiraten neer te schieten in de ruimte en ontdekkingen te uploaden in de Atlas.
  • De prijzen van spullen kunnen variëren. De ene route voor ruilhandel (trading route) is lucratiever dan de ander.
  • Je kan ruimteschepen met cargo aanvallen om zo materialen te verkrijgen. Een spannende manier om geld te verdienen, maar wel een gevaarlijke. De ruimtepolitie ligt altijd op de loer.
  • Materialen (resources) zijn niet alleen bedoeld om te ruilen. Je kan er ook jouw technologie mee upgraden.

Pre-order aanbiedingen

De volgende aanbiedingen zijn zowel op de PS4 als op de PC geldig.

Een geüpgradede Alpha Vector Ship

Een ruimteschip is jouw belangrijkste vervoermiddel tussen planeten. Als je het spel voor 10 augustus 2016 koopt, krijg je er een gaaf Alpha Vector Ship bij met de nodige upgrades. Je krijgt extra wapens (lasers) op het schip en een hyperdrive, waarmee je tussen zonnestelsels kan reizen.

Een geüpgradede Rezosu Z65 Multi-tool

Een multi-tool is het belangrijkste gereedschap in No Man’s Sky. Je kan er materialen mee delven, monsters mee verslaan en jezelf verdedigen waar nodig. De Rezosu Z65 Multi-tool heeft een speciale upgrade, waardoor je met een flinke voorsprong aan het spel begint.

Een voorsprong met een boost van 10.000 eenheden

Je begint het spel met 10.000 eenheden, ook wel Units genoemd. Deze units kan je gebruiken om snellere ruimteschepen, betere wapens of exotische materialen aan te schaffen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.