Op deze plekken kon je vroeger zeker een gokkast vinden

Oude fruitmachine

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Tegenwoordig wordt er vooral online op gokkasten gespeeld, maar vroeger waren ze op veel plekken te vinden. Wat waren de beste plaatsen voor Nederlanders om de fruitautomaten te bespelen? Toen je nog gewoon naar de snackbar of het café kon, zonder dat corona in de weg zat natuurlijk. Helaas zijn deze plaatsen tegenwoordig wat minder toegankelijk en zijn de cafés zelfs helemaal gesloten.
We beschrijven een paar plekken waar mensen vroeger veel op fruitkasten speelden. Ontdek in dit artikel waar ze stonden, hoe mensen er kwamen en of er nog steeds op deze kasten gespeeld wordt.

De geschiedenis van de fruitautomaten

De eerste gokkasten ontstonden aan het eind van de 19e eeuw in Amerika. In New York werd de voorganger van de voor ons bekende fruitautomaten bedacht door het bedrijf Stittman en Pitt. De ontwikkeling zette in de jaren die volgden door en op meerdere plaatsen in de Verenigde Staten werden machines ontwikkeld. In 1934 werd de eerste elektrische gokmachine gemaakt, die paardenraces simuleerde. In de jaren 60 werden er echter pas echt op grote schaal fruitautomaten gefabriceerd.
Midden in de jaren 70 kwamen ook de video-gokkasten op. Deze braken ook door in de Verenigde Staten en verspreidden zich later over de rest van de wereld. Uiteraard werd gokstad Las Vegas gebruikt om de machines als eerst te testen. Daarna werden de machines ook in andere delen van de wereld, waaronder Nederland, zeer populair.

Vegas

Waar speelden mensen vroeger op gokkasten?

Je moet tegenwoordig even goed zoeken als je nog op een fysieke gokkast wilt spelen. Vroeger stond er voor je gevoel bijna overal een fruitautomaat, maar tegenwoordig wordt er steeds minder op fysieke gokkasten gespeeld. Deze zijn vervangen door de ver doorontwikkelde online fruitmachines. Net zoals vele spellen naar online verplaatst zijn, is dat ook met gokkasten het geval. Zie het als het tafelvoetbal van vroeger, dat (grotendeels) vervangen is door computerspel FIFA, dat tegenwoordig ook online gespeeld wordt.
De bekendste plaatsen waar men vroeger een gokje waagde, waren met name de publieke plaatsen. Voordat de regels strenger werden, bijvoorbeeld dat er geen machine meer mocht staan op plaatsen waar veel jongeren kwamen, stonden de machines op deze bekende plaatsen:

In een café of kantine

De bekendste plek waar volop gegokt werd, is natuurlijk het café. Zeker in oude bruine cafés of in de sportkantine mocht een gokkast absoluut niet ontbreken. Helaas voor de liefhebbers, is het tegenwoordig een stuk lastiger om de machines te vinden en zijn ze alleen in de echt oude bruine cafés nog vindbaar. Als die straks weer open gaan, zullen ze vast weer bespeeld worden.
In sportkantines zie je de fruitautomaten eigenlijk niet of nauwelijks meer terug. Waar sporters en hun fans vroeger nog wel eens een muntje in de automaat wilden gooien, gebeurt dat tegenwoordig niet meer.

De snackbar

Eén van de meest bekende plaatsen waar fruitmachines te vinden waren was de snackbar. Volgens sommige verhalen haalden eigenaars van een snackbar op een gegeven moment zelfs de helft van hun omzet uit de verdiensten met gokautomaten. Zoveel mensen gooiden, tijdens het wachten op hun friet en snacks, wat munten in de fruitautomaat die in de plaatselijke cafetaria stond. Voor gokverslaafden was het een ware crime, want ze konden nergens komen zonder dat ze een machine tegenkwamen.

Bij de Chinees op de hoek

Een beetje hetzelfde verhaal als bij de snackbar. Had je lekker Chinees besteld en stond je te wachten totdat je bami, nasi, foe yong hai of tjap tjoy klaar was, dan gooide menig man (of vrouw) graag wat munten in de gokautomaat. Ook voor de plaatselijke Chinees was dit, naast het eten, een prima manier om wat extra geld te verdienen.

Bar

Meestal werd de winst verdeeld tussen de eigenaar van het restaurant en de eigenaar van de machine. Een win-win situatie voor beide bedrijven dus.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.