OV-chipkaart en ouderen

Ouderen en openbaar vervoer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het openbaar vervoer wordt sinds het invoeren van de OV-chipkaart steeds minder gebruikt door ouderen. De OV-chipkaart is niet voor iedereen een eenvoudig betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Vooral senioren en toeristen hebben er nogal moeite mee. Omdat veel ouderen niet actief zijn op internet stuiten zij nog wel eens op problemen wanneer zij met het openbaar vervoer willen gaan reizen. Vooral het in-en uitchecken veroorzaakt onduidelijkheid. Op ”vreemde” stations is het niet altijd duidelijk waar er in- of uitgecheckt kan worden. Senioren die gebruik willen maken van de ouderenkorting kunnen deze korting alleen krijgen wanneer zij een gepersonaliseerde OV-chipkaart hebben. Daardoor zijn ouderen, die om privacyredenen geen gepersonaliseerde chipkaart willen, gedwongen om het volle pond te betalen.

Wat is een OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Een anonieme OV-chipkaart kunt u het beste kopen wanneer u niet vaak met het openbaar vervoer reist. U kunt de kaart dan delen met uw gezinsleden of vrienden. De adviesprijs voor deze kaart is €7,50. De kaart is verkrijgbaar bij:

 • verkoopautomaten op stations
 • diverse tabak speciaalzaken(Primera, Bruna)
 • diverse supermarkten

Ga voorzichtig om met uw anonieme OV-chipkaart. De kaart staat niet op naam geregistreerd, de kaart kan door iedereen worden gebruikt.

Wat is een persoonlijke OV-chipkaart?

Een persoonlijke OV-chipkaart is een kaart die op naam van een enkel persoon is geregistreerd. Bij een persoonlijke kaart kunt u er voor kiezen om deze automatisch op te laten laden wanneer het saldo lager is dan €5,00. De persoonlijke chipkaart kunt u aanvragen op ov-chipkaart.nl. Met uw persoonlijke kaart kunt u ook leeftijdskorting krijgen. U kunt de kaart laten blokkeren in geval van diefstal en u kunt online de kosten van al uw reizen inzien.
Het instaptarief is lager dan bij de anonieme kaart. U moet namelijk genoeg saldo hebben om het instaptarief te kunnen betalen. Wanneer u minder op uw kaart heeft staan kunt u dat zien op de OV-chipkaartlezer op uw vertrekpunt.

OV-chipkaart opladen

Wanneer u de kaart wilt gaan gebruiken moet u er eerst voor zorgen dat deze is opgeladen. Het opladen kunt u op verschillende manieren doen.

Handmatig opladen

Dit kan bijvoorbeeld bij een NS automaat. Via de volgende eenvoudige stappen kunt u de kaart opladen:

 1. Kies op het touchscreen (aanraakscherm) voor de optie OV-chipkaart.
 2. Houd uw OV-kaart voor de lezer aan de rechterkant van het apparaat.
 3. U ziet uw huidige saldo.
 4. Kies de optie saldo opladen.
 5. Kies het bedrag wat u extra bij uw kaart wilt zetten.
 6. Kies de betaalmethode. Contant geld inwerpen is slechts bij enkele apparaten nog mogelijk.
 7. Houd de OV-chipkaart na betaling nogmaals voor de kaartlezer

Automatisch opladen

Het automatisch opladen kunt u doen via www.ovchipkaart.nl. U moet dan een account aanmaken waarbij u kunt aangeven dat er maandelijks een bedrag op de kaart moet worden gestort. U geeft hiervoor een doorlopende machtiging, voor het opladen via IDEAL betaling, van €0,01 euro cent. Automatisch opladen zorgt ervoor dat wanneer uw saldo lager is dan €5,00 er automatisch 10, 20 of 50 euro wordt overgeschreven op uw OV-chipkaart. Het bedrag kunt u natuurlijk zelf bepalen.

Het instaptarief

Het instaptarief is een geldbedrag dat direct na het inchecken bij het openbaar vervoer van het saldo van u OV-chipkaart wordt afgeschreven. Wanneer u hebt ingecheckt wordt er een bepaald deel van uw saldo tijdelijk afgeschreven. Als u uitcheckt aan het einde van uw reis wordt het instaptarief met de eigenlijke ritprijs verrekend. Bij de NS moet u een minimaal saldo van € 20,00 op uw kaart hebben staan voordat u in kunt checken.

In- en uitchecken

Het inchecken is verplicht wanneer u met het openbaar vervoer reist. Om in te checken houdt u de kaart voor de OV-chipkaart lezer. Dit apparaat staat op NS stations bij het perron of bij de entree. Als u met de bus reist vindt u de chiplezer bij de in- en uitgangen van de bus. U houdt de kaart voor de lezer tot u een piep hoort en een bericht op u scherm ziet staan met de mededeling hoeveel saldo u nog heeft.

Uitchecken

Aan het einde van de reis moet u weer uitchecken met uw OV-chipkaart. In de bus kunt u uitchecken bij het apparaat bij de uitgangen. Op stations staan deze palen bij de entree en op de perrons zelf. Uitchecken werkt hetzelfde als inchecken. Als het apparaat een piep geef kunt u op het scherm lezen wat er mis is. Geeft het apparaat niets aan dan kunt u het beter bij een ander apparaat proberen. Verlaat de trein of bus nooit zonder uit te checken.

Vergeten uit te checken

Wanneer u vergeet uit te checken dan verliest u het instaptarief. Dit geldbedrag kan variëren tussen €4,00 en de €20,00. Mocht u plots herinneren dat u vergeten bent uit te checken en u bent nog dicht bij het station kunt u binnen het uur nog teruggaan om alsnog uit te checken. Bij de verschillende bedrijven kunt u claim- en restitutieformulieren via het internet invullen. Bij de NS moet u echter een andere procedure volgen. U kunt bijvoorbeeld bellen naar de klantenservice. Zij kijken dan of u in aanmerking komt voor geldteruggave. Wanneer u een NS account heeft kunt u via mijn reishistorie uw geld terugvragen.

Tips voor ouderen die met het openbaar vervoer reizen

 • Houdt u OV-chipkaart altijd bij de hand.
 • Doe de kaart niet in uw portemonnee. Als u moet zoeken naar de kaart kan er geld uitvallen en moeten andere reizigers lang wachten. Ook kunnen zakkenrollers de plek van uw portemonnee te gemakkelijk zien.
 • Bent u in het bezit van een mobiele telefoon? Neem deze dan opgeladen mee, zodat u altijd iemand kunt bellen om raad.
 • Wanneer u per ongeluk in de verkeerde trein gestapt bent kunt u het beste op het eerstvolgende volgende station uitstappen. Treinen rijden over het algemeen uiterlijk eens per half uur. Zo komt u snel weer bij de beginhalte aan.
 • Zorg altijd dat u een flesje water bij u heeft om uw medicatie mee in te nemen. Reizen met het openbaar vervoer kan altijd vertragingen opleveren.
 • Wanneer u een reis maakt waarbij u vaak over moet overstappen is het handig om een schema uit te printen via de NS routeplanner. Dit schema kan ook bij een servicepunt van de NS op grote stations worden uitgeprint.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.