Als je wil gaan beginnen met paverpollen, heb je naast paverpol producten, ook een klein beetje gereedschap en materialen nodig. In dit artikel bekijken we diverse gereedschappen die je gebruikt om mooie paverpol beeldjes te maken. Zo heb je in ieder geval elektriciteitsdraad, aluminiumfolie, schilderstape, centimeter en nog een aantal andere essentiële dingen nodig. Dit zijn vaak spullen die je al in huis hebt of in de garage hebt liggen!
Handig om te weten: Je hoeft echt niet álle benodigdheden uit het artikel te kopen. Kijk goed wat je nodig hebt voor het beeld dat je in gedachten hebt.
Elektriciteitsdraad om een draadfiguur te maken
Om een geraamte te maken voor een beeldje, gebruik je vrijwel altijd elektriciteitsdraad. Je kan hier ook ijzerdraad voor gebruiken. Echter werkt elektriciteitsdraad een stuk prettiger. Bij voorkeur gebruik je draad dat 3mm dik is met een koperen kern. Dit is te verkrijgen bij de bouwmarkten. Wij kopen regelmatig online een grote doos met zwarte elektriciteitskabel in de aanbieding, zodat we nooit zonder zitten. Daarnaast zijn een kniptang, een centimer of rolmaat en een schaartje geen overbodige luxe natuurlijk!
Handig om te weten: Wanneer je een groter beeld maakt, is het belangrijk dat je het voldoende ondersteunt. Dit kan bijvoorbeeld met metaaldraad, lasdraad of een groter sokkeltje.
Aluminiumfolie en schilderstape
Om de basis van je paverpolfiguur of beeldje vorm te geven gebruik je aluminiumfolie en schilderstape. Het voordeel van aluminiumfolie is dat je het goed kan kneden en vormgeven totdat je het gewenste resultaat bereikt. Daarna kan je – afhankelijk van het beeldje – het afplakken met schilderstape. Vaak heb je deze twee benodigdheden al in huis! Anders kun je aluminiumfolie kopen bij bijvoorbeeld Action of supermarkt. Schilderstape bij de verfwinkel of bouwmarkt, vaak ook bij de Action.
Wist je dat: Bijna alle paverpolfiguren die je ziet, zijn gevormd met aluminiumfolie. Dit komt omdat deze folie geen vocht opneemt. Het is dus – vanwege deze eigenschap – goed geschikt om zowel een binnen- als buitenbeeld van te maken.
Sokkeltjes
Voordat je het beeldje maakt, bepaal je of het een zittend of staand beeldje wordt. Bij het zittende beeldje heb je een basis nodig, zoals een houten blokje, stukje steen of ander voorwerp waar je beeldje op kan zitten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een palisander-paaltje. Een staand beeldje zet je op een sokkeltje. Dit kan een metalen pin zijn. Je bevestigt het draadfiguur dan met schilderstape aan de sokkel.
Tip: Palisade paaltjes worden vaak gebruikt als opsluitband in de tuin. Bij tuinrenovaties worden deze paaltjes vaak weggegooid. Wij zijn regelmatig deze paaltjes in de vuilcontainer tegengekomen. Daarnaast worden de dubbele paaltjes bij diverse tuincentra en bouwmarkten aangeboden.
Styropor balletjes en manikin
Voor sommige beeldjes heb je ronde vormen nodig (of halfronde vormen). Je kan dan in de winkel styropor (piepschuimen) ballen kopen. Je kan deze ballen ook door de midden snijden. De halve basis kan je dan leuk gebruiken als bijvoorbeeld een rokje. Daarna kan je de bal bekleden met stof of een wrapper. Natuurlijk kan je het met nog meer bekleden. Hierover lees je later in volgende artikelen nog veel meer over, waaronder leuke tips! De houten manikin kan je gebruiken om de menselijke maten op te meten.
Schort, handschoenen en roerhoutjes
Om een beetje schoon te blijven tijdens het paverpollen, kun je overwegen om een schort aan te doen. De handschoenen zijn eigenlijk niet nodig, aangezien je paverpol heel makkelijk van je handen kan verwijderen met warm water. Het kan geen kwaad voor je handen. Er zitten geen schadelijke stoffen of chemicaliën in Paverpol! Met de roerhoutjes roer je de Paverpol voor gebruik goed door.
Tip: Wanneer je pech hebt (bijvoorbeeld bij een hele oude voorraad Paverpol), kan het zijn dat je de Paverpol niet goed gemengd krijgt. Op de bodem zit dan een hele dikke laag die je niet gemengd krijgt met het vloeibare gedeelte. Dan kun je het beste de pot weer retour sturen! Je krijgt het dan echt niet goed gemengd.
Diverse verfkwasten
Bij het maken en afwerken van een beeldje, maak je vaak gebruik van kwasten of sponsen. Je kan het beeldje bij de afwerking bijvoorbeeld brushen, tamponneren of op een andere manier afwerken. Werk je bijvoorbeeld met Paverplast, dan smeer je dit ook in met een kwast. Ga je een beeldje bekleden met wrappers, dan gebruik je hier ook een kwastje voor. Het kan dus geen kwaad om diverse kwastjes, in diverse maten, in huis te hebben.
Stoffen
Een traditioneel Paverpol beeldje maak je met behulp van stof. Dit zijn dan natuurlijke materialen, die je doopt in de Paverpol vloeistof. Daarna knijp je het uit, zodat het niet meer druipt. Dan drapeer je de textiel op het geraamte dat je hebt gemaakt met de bovenstaande materialen. Let op je natuurlijk materialen, zoals katoen, piepschuim, glas, aardewerk, beton, plantaardige materialen (droogbloemen, pluimen), zelfhardende klei (natuurlijk geen synthetische kleisoorten), hout, ongeverfd leer, papier, touw, wol en zijde. Je kan hier goed een oud T-shirt voor gebruiken of kant-en-klare stofjes online bestellen. Een bezoekje aan de lokale Kringloop kan ook een hoop opbrengen.