Periodiek aankopen van crypto: Een slimme zet?

crypto exchange

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je overweegt te investeren in cryptovaluta, is periodiek aankopen een strategie die je zeker moet overwegen. Deze methode, ook bekend als kostenmiddeling of Dollar-Cost Averaging (DCA), biedt een gestructureerde manier om in crypto te investeren. Het vermindert het risico van marktschommelingen en vereist geen voortdurende marktanalyse. Steeds meer exchanges bieden deze optie aan, en dat is niet zonder reden. Ik leg je graag uit wat periodiek aankopen inhoudt en hoe het werkt, aan de hand van duidelijke voorbeelden.

Wat houdt periodiek aankopen in?

Bij periodiek aankopen investeer je op regelmatige basis een vast bedrag in cryptovaluta. Stel dat je elke maand €200 investeert, ongeacht de actuele prijs van de crypto. Als de prijs laag is, koop je meer eenheden; is de prijs hoog, dan koop je er minder. Deze aanpak leidt tot een gemiddelde aankoopprijs over een langere periode, wat het risico van marktvolatiliteit vermindert.

Voorbeeld van periodiek aankopen

Neem een hypothetisch voorbeeld: Je investeert drie maanden lang elke maand €100 in een cryptovaluta. De prijs varieert elke maand. Na drie maanden heb je 7 eenheden gekocht voor €300, met een gemiddelde prijs van ongeveer €42,86 per eenheid. Dit is lager dan de hoogste prijs van €100 en hoger dan de laagste prijs van €25.

Voordelen van periodiek aankopen

 • Risicobeperking: vermindert het risico van verkeerde timing in een volatiele markt.
 • Vermijden van markt-timing: geen noodzaak om het ‘perfecte’ moment te voorspellen.
 • Emotionele stabiliteit: minder emotionele beslissingen.
 • Gemiddelde aankoopprijs: vaak gunstiger dan proberen de markt te timen.
 • Consistentie: bevordert een regelmatige en gedisciplineerde investeringsaanpak.
 • Toegankelijkheid: geschikt voor zowel beginners als ervaren beleggers.

Nadelen van periodiek aankopen

 • Gemiste groeikansen in snel stijgende markten.
 • Hogere cumulatieve transactiekosten door regelmatige aankopen.
 • Beperkte impact bij zeer kleine investeringen.
 • Geen garantie op winst; markten kunnen altijd dalen.
 • Vereist lange termijn betrokkenheid.

Achtergrond en een stukje geschiedenis

Deze strategie heeft zijn oorsprong in de vroege 20e eeuw. Benjamin Graham, vaak gezien als de vader van waardebeleggen, benadrukte in zijn boek “The Intelligent Investor” de voordelen van DCA. Door de jaren heen is DCA populairder geworden, vooral onder kleinschalige beleggers en in pensioenplanning.

Met de opkomst van digitale technologieën is DCA toegankelijker geworden, vooral in de wereld van digitale valuta. Het is niet alleen populair bij individuele beleggers, maar ook een cruciaal onderdeel van vele institutionele beleggingsportefeuilles. Door zijn veelzijdigheid en effectiviteit blijft periodiek aankopen een belangrijke strategie in de wereld van beleggen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.