Philippe Geubels: cabaret, televisieshows en biografie

Geubels

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Philippe Geubels is een Belgische cabaretier die ook in Nederland bekend is geworden. Hij heeft anno 2015, drie grote cabaretvoorstellingen gemaakt: Droog, En hoe nu verder? en Made in Belgium. De laatste show heeft hij speciaal voor het Nederlandse publiek gemaakt. Naast zijn voorstellingen kun je de Belg Philippe Geubels ook kennen van het televisieprogramma ‘De slimste mens ter wereld’, waar hij als jurylid de quiz voorziet van ‘droog’ commentaar. Wie is Philippe Geubels? Welke shows en televisieprogramma’s heeft hij gemaakt en waarom is deze komiek zo populair in Nederland en België?

Wie is Philippe Geubels?

Philippe is geboren in het Belgische Dendermonde op 15 april 1981. Op middelbare scholen kon hij slecht aarden, maar na de middelbare school heeft deze Belg uiteindelijk wel een diploma behaalt aan de hotelschool. Tijdens zijn studie aan de hotelschool heeft hij gewerkt als bakker, slager en verkoper. Na het behalen van zijn diploma bleek geschikt werk vinden toch lastig. Om van zijn fobie pleinvrees af te komen besluit hij te solliciteren bij de plaatselijke supermarkt Colruyt in het plaatsje Kontich. De ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens zijn baan als vakkenvuller komen dikwijls terug in zijn cabaretshows en televisieprogramma’s. Nadat hij een film van een show van de Nederlandse komiek Hans Teeuwen had gezien, was hij dolenthousiast over cabaret. Hij besluit een cursus te volgen en mee te doen met de Lunatic Comedy award. Deze competitie voor komieken wint hij uiteindelijk. Daarna ging het hard met zijn carrière. Hij maakt de televisieprogramma’s M!LF, Dr Livingstone en Geubels en de Belgen. Daarnaast brengt hij cabaretshows uit in Nederland en België onder de namen: Droog (2009), En hoe moet het nu verder? (2011) en Made in Belgium (2013). Veel mensen kennen Philippe Geubels van het televisieprogramma ‘De slimste mens ter wereld’, waar hij als jurylid de show van de nodige humor voorziet. Zijn uitspraken en grappen komen vaak in het onderdeel ‘De TV draait door’ van het Nederlandse programma ‘De wereld draait door’ met Mathijs van Nieuwkerk.

De cabaretier Philippe Geubels en terugkerende thema’s

Na het zien van een DVD van de komiek Hans Teeuwen weet Philippe het zeker; hij wilt ook cabaretier worden. Hij besluit zich voor een cursus comedy in de te schrijven. Naar eigen zeggen leert hij tijdens die cursus juist alles wat hij niet moet doen als cabaretier. Hij besluit snel zijn eigen weg te volgen. Na de successen bij meerdere talentenjachten maakt hij meerdere televisieprogramma’s voor de Belgische televisies. Kenmerkend voor Philippe Geubels is zijn zeer langzame en nasale spraak. Hierdoor komt hij erg droog over en wekt hij de lachers op de hand, ook al zegt hij niet iets grappigs. ‘Droog’ is tevens de naam van zijn eerste cabaretshow. In zijn shows en televisieprogramma’s komt zijn baan als vakkenvuller, de relatie met zijn vrouw of vrouwen in het algemeen, zijn fobieën en de manier waarop Belgen leven, vaak terug als thema.

Philippe Geubels op televisie

Naast zijn cabaretshows is Philippe Geubels ook bekend van meerdere televisieprogramma’s.

M!lf

In 2009 maakt Philippe, samen met Jan van Looveren, het televisieprogramma M!LF. Deze afkorting staat voor Man! Liberation Front, en niet voor de andere afkorting die te maken heeft met een knappe moeder. In het programma gaan de twee presentatoren op zoek naar de ‘echte man’. Dit doen zij met hulp van de nodige humor en filmpjes.

Dr. Livingstone

In het reisprogramma dat hij in april 2011 maakt reist hij van Caïro naar Ujiji, een klein dorpje in West-Tanzania. Hier treft hij Martin Heylen.

Geubels en de Belgen

Dit televisieprogramma op de Belgische zender VIER presenteert hij in zijn eentje. Hij heeft tientallen Belgen geïnterviewd over thema’s zoals: werk, vakantie, eten, seks en relaties. Hij heeft hiervoor alle lagen van de Belgische bevolking – van bankdirecteur tot vrachtwagenchauffeur – geïnterviewd. Tussen de filmpjes door voorziet Philippe Geubels het publiek van anekdotes.

De slimste mens ter wereld in België

In het zevende seizoen van de quiz wordt Philippe na één deelname alweer uitgeschakeld. Het blijkt niet zijn ‘ding’ te zijn. Omdat de makers van het De slimste mens ter wereld de humor van Geubels wel kan waarderen, wordt hij uitgenodigd om in de jury van de show te komen. Dit blijkt een groot succes zijn te zijn. De grappen en opmerkingen die hij maakt worden overal in Nederland en België herhaalt en ook op YouTube zijn de filmpjes hiervan een grote hit.

Uitzonderlijk vervoer

Ook NPO 3 en BNN willen profiteren van het grote succes van de Belgische komiek. Zij hebben een programma gemaakt waar Geubels de hoofdrol in speelt. Vanaf 22 februari 2015 is de show iedere zondag te zien op NPO 3. Hij rijdt Nederlandse cabaretiers naar het theater toe als chauffeur. Onderweg gaat hij het gesprek aan met meerdere komieken. Het gelijknamige programma was in België een grote hit. Alleen presenteerde Kamagurka de show en was Philippe Geubels er een keer aanwezig als gast.

De cabaretshows

Droog (2009)

In de cabaretvoorstelling ‘Droog’ maken we kennis met Philippe. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn bijbaantjes als vakkenvuller, verkoper en slager, en over de fobieën en angsten waar hij veel mee te maken heeft gehad. Droog was de eerste avondvullende show van Geubels en een groot succes in Belgische theaters en op DVD in de Nederlandse huiskamer.

En hoe moet het nu verder? (2011)

In de tweede grote show van Philippe Geubels is het niet meer nodig om kennis te maken met de bekende Belg. Hij is inmiddels mateloos populair bij het grote publiek dankzij zijn optredens in de quiz ‘De slimste mens ter wereld’ en zijn eerste cabaretshow ‘Droog’. In ‘En hoe moet het nu verder?’ gaat hij op zoek naar de zin in het leven. Philippe probeert de vragen: ‘Wie ben ik?”, “Wat de ik hier?” en “Hoe moet het nu verder?”, te beantwoorden.

Made in Belgium (2013)

In 2013 komt de show ‘Made in Belgium’ uit. Philippe is voor het eerste te zien in Nederlandse theaters. In een interview bij het Nederlandse programma ‘De wereld draait door’, met presentator Mathijs van Nieuwkerk, geeft hij toe dat hij zijn populariteit waarschijnlijk heeft te danken aan het feit dat zijn grappen zo vaak in het programma ‘De wereld draait door’ worden uitgezonden. In de cabaretvoorstelling, die hij speciaal voor Nederland heeft gemaakt, komen alle thema’s uit de voorgaande shows aan het bod. Oude grappen worden gerecycled en aangevuld met nieuw materiaal.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.