Portretfotografie is wellicht een van de meest populaire vormen van fotografie. Van jong af aan komen we al in aanraking met portretten. Zo worden er op basisscholen al schoolfoto’s gemaakt, van zowel de groep als van het kind alleen. Het laatste is een goed voorbeeld van een portret. Het is een fotografievorm dat zich richt op de mens. Je hebt enorm veel verschillende vormen van portretfotografie. Dit kan een pasfoto zijn voor op een officieel document, maar ook een selfie of een foto van een model in een studio. Binnen straatfotografie maken fotografen ook veel foto’s van mensen, soms ook in een portretvorm.
Wat is portretfotografie?
Portretfotografie is een fotografievorm / genre dat zich richt op portretten. Meestal wordt hier een foto, afbeelding of schilderij van een mens mee bedoelt. Deze vorm heb je zowel geposeerd als niet geposeerd. Veel mensen gebruiken dit soort foto’s als profielfoto op sociale media, als foto op een cv of als foto op LinkedIn. Als mensen een fotograaf inhuren, gaat het dikwijls om een portretfoto. Dit soort foto’s zijn erg handig om te hebben en ook leuk om cadeau te geven aan bijvoorbeeld ouders of opa en oma. Je laat de foto dan bijvoorbeeld op een canvas afdrukken. Een foto van een los persoon noem je een portret. Staan er twee personen op, dan heet het een dubbelportret. Alles met meer dan twee personen wordt een groepsportret genoemd. Schilders die portretten maken worden portretschilders genoemd. De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci is hier een goed voorbeeld van.
Spontaan of geposeerd
Grofweg zijn er twee soorten portretfoto’s van mensen: spontaan en geposeerd. Bij een spontane foto is de geportretteerde er niet van bewust dat er foto wordt gemaakt, of enorm ontspannen en daardoor zichzelf / spontaan op de foto. De geposeerde foto wordt een stuk meer geregisseerd, bij zowel het model en andere factoren (zie kopje Vijf factoren voor een goede portretfoto). Hieronder een voorbeeld:
Meerdere soorten portretfotografie
Sommige fotografen beweren dat er drie soorten portretfotografie zijn, anderen kunnen er wel twintig opnoemen. Hieronder zie je enkele voorbeelden van portretfoto’s.
Goed om te weten: Je ziet portretfotografie en de technieken die er gebruikt worden terug in vrijwel alle vormen van fotografie.
Vijf factoren voor een goede portretfoto
Een goede portretfoto bestaat uit meerdere elementen. De belangrijkste zijn:
- Locatie
- Belichting
- Emotie en karakter van de persoon / personen
- Compositie
- Instellingen van de camera
Natuurlijk is het vooral erg belangrijk dat de geportretteerde zich herkent in de foto.
Welke lenzen zijn geschikt voor portretfoto’s?
Waar we bij wildfotografie al snel een goede telelens aanraden, kunnen we voor portretfotografie niet eenvoudig één groep lenzen aanwijzen. Veel fotografen houden van een beetje flexibiliteit als het gaat om portretten schieten. Zij kiezen dan eerder een zoomlens. Wij zien vaak lenzen met een brandpuntafstand van 50 tot 135 millimeter voorbij komen als het gaat om portretlenzen. Kies zelf of je een prime (vaste) lens of een telelens prettig vind. Beiden hebben eigen voordelen en nadelen, waar we in een latere blog uitgebreid op in zullen gaan.