Een appeltaart zonder ei en zonder boter. Kan dat? Dit recept voor een veganistische appeltaart is vrij van dierlijke producten. Maak zelf ook eens een vegan-appeltaart met behulp van dit recept. Met dit recept maakt u op een speelse wijze kennis met het veganisme en houdt u er ook een overheerlijke Hollandse appeltaart aan over. U zult geen verschil proeven met de appeltaart met daarin dierlijke producten. Waarom eten veganisten eigenlijk geen eieren en boter? Deze appeltaart is ook bij uitstek geschikt om met kinderen te maken. Zo leert u kind ook wat veganisme inhoudt en hoe hij of zij een taart bakt.
Veganisme
Veganisme is een soort levenswijze. Iemand die veganistisch is zal alles wat te maken heeft met dierlijke producten niet tot zich nemen. In 1944 is het omschreven als een levensstijl waarbij de mens zou moeten leven zonder het uitbuiten van de dieren. In 2011 waren er 700.000 vegetariërs in Nederland en 20.000 veganisten. Dit aantal is in de loop der jaren gegroeid, omdat deze levensstijl steeds populairder aan het worden is. Ook wordt veganisme veelvuldig gebruikt door mensen die af willen vallen. Al is deze appeltaart daar iets minder voor geschikt.
Is veganisme ongezond?
Een veganistische levensstijl kan heel gezond zijn, maar als u de verkeerde keuzes maakt kan het erg ongezond uitpakken. Het grootste voordeel van plantaardig eten is dat u geen verzadigde dierlijke vetten binnen krijgt. Als u teveel van deze vetten binnenkrijgt geeft dit een verhoogde kans op ziekten als suikerziekte en een verhoogd cholesterolgehalte. Daarnaast zijn deze vetten ook nog eens slecht voor het hart. Als veganist moet u er wel op letten dat u alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die normaal in dierlijke producten zit. Het gaat hier voornamelijk om ijzer, calcium, jodium, vitamine b12 en vitamine D. Belangrijk is om als veganist dagelijks een vitaminepil met B12 te nemen, omdat dit lastig blijft om te vervangen. Als u deze tips opvolgt is de veganistische levensstijl bijzonder gezond en ideaal om af te vallen in combinatie met sporten.
Het recept
Het recept voor deze veganistische appeltaart is ontworpen voor een springvorm van 24cm. U kunt de hoeveelheden van het recept aanpassen voor grotere of kleinere appeltaarten. De voorbereiding van de appeltaart neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Het maken van de taart, inclusief de tijd in de koelkast, duurt gemiddeld een uur. Het bakken en afkoelen neemt twee uur in beslag. Uit de appeltaart haalt u 12 flinke punten. Succes!
“Geen zuivel meer eten? Dat is toch ongezond!”
Er zijn tegenwoordig 100% plantaardige vervangers op de markt waarmee u zuivel prima kunt vervangen. Wist u dat de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse melkkoe 5 jaar is? Een koe die door een hobbyboer wordt gehouden leeft gemiddeld 15 jaar.
Benodigdheden voor de appeltaart van 24cm doorsnede
Voor deze appeltaart heeft u geen dure of luxe apparaten nodig. De volgende artikelen komen goed van pas bij het maken van de taart:
- Oven
- 2 grote beslagkommen (of grote pannen)
- Deegroller
- Keukenweegschaal
- Ronde taartvorm van 24cm
- Plasticfolie
Ingrediënten
Om deze vegan-appeltaart te maken heeft u de volgende producten nodig
- 370 gram bloem
- 225 gram Alpro Soya bak en braad (100% natuurlijk)
- 4 theelepels bakpoeder
- 200 gram lichte bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 4 eetlepels sojamelk (plus een beetje extra om de taart te bestrijken voor dat hij de oven ingaat)
- 6 appels, in het voorbeeld jonagold, maar elstar en goudreinet zijn ook geschikt.
- 1 middelgrote citroen
- 15 gram suiker
- 1,5 eetlepel kaneel
- 70 gram rozijnen
- 1 eetlepel custardpoeder of maïzena
“Custard kan sporen bevatten van ei en noten.”
Iedere veganist maakt zijn eigen keuze wat dit betreft. Dit betekent dat er in de fabriek waar het product wordt gemaakt ook eieren gebruikt worden. Deze zitten niet in het product, maar dit kunnen ze niet garanderen. U kunt eventueel Maïzena gebruiken in deze appeltaart.
Deeg maken
Volg de volgende stappen om het deeg te maken. Het deeg kan iets plakkerig zijn, maar dit kan geen kwaad voor het eindresultaat. Is het deeg uiteindelijk te droog dan kunt u extra sojamelk toevoegen.
- Pak een mengkom of beslagkom en doe daar de bloem, vanillesuiker, lichte bruine basterdsuiker, bakpoeder en zout in. Meng met de hand dit mengsel, zodat het een geheel wordt.
- Voeg de Alpro Soya bak en braad met de sojamelk toe aan het mengsel en kneed het deeg tot een groot geheel.
- Pak plasticfolie en verpak het deeg goed. Leg het voor minstens een half uur in de koelkast.
- U heeft nu deeg gemaakt zonder eieren en zonder boter
“Een biologisch of vrije uitloop ei is toch heel erg diervriendelijk?”
Een ei wordt gelegd door een hen, de vrouwtjeskip. Normaal gesproken legt een kip gemiddeld 12 eieren per jaar. Een ei uit de supermarkt wordt door een kip gelegd die er per jaar gemiddeld 300 legt: de superkip. Een biologische kip legt er ongeveer 275.
Taartvulling maken
De taartvulling kunt u zelf eventueel aanpassen. Zo kunt u op de bodem spijs toevoegen voor een heerlijke smeuïge smaak (koop wel de vegan vorm, of maakt zelf amandelspijs met ei vervanger) of in het appelmengsel bosbessen of blauwe bessen toevoegen voor een extra bite. Om de vulling te maken:
- Schil alle zes grote appels in blokjes
- Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit in een bakje. Haal de pitjes eruit en doe het sap bij de appelstukjes
- Voeg suiker, rozijnen, kaneel en custardpoeder (of maïzena) toe en meng het geheel met een lepel
- Zet het mengsel in de koelkast voor minstens een kwartier
- Verwarm ondertussen de over voor op 180 graden Celsius.
“Maar voor boter hoeft er toch geen dier dood gemaakt te worden?”
Een veel gemaakte fout. Een veganist eet helemaal geen producten die door dieren zijn gemaakt. Hier vallen bijvoorbeeld ook honing en melk onder. Dierlijke bijproducten worden vermeden, evenals e-nummers waar luizen inzitten (zoals in rode marsepein)
Taart samenstellen
Volg de volgende stappen om de taart in elkaar te zetten:
- Rol het deeg met extra bloem uit met de deegroller
- Bekleed de taartvorm met bakpapier
- Vet de randen in met Alpro Soya bakken en braden boter
- Rol driekwart van het deeg uit en bekleed de bodem (als u dit in niet in het geheel kunt doen, dan is het niet erg om het met de hand aan te drukken of te verspreiden)
- Doe het mengsel van appel, rozijnen en kaneel in de taartvorm
- Snijd van de restjes deeg stroken van 1.5cm breed en leg deze kruislings over de taart heen.
- Smeer sojamelk met een kwastje of lepel op de bovenkant van de taart
- Zet de taart voor een uur in de oven
- Laat de appeltaart minimaal een uur afkoelen
Alpro soya bakken en braden boter?
Deze vloeibare boter heeft een zachte en lichte smaak en valt haast niet te onderscheiden van de normale bak en braad producten waar koemelk in verwerkt zit. Ook deze boter zorgt voor een goudbruin korstje en kan gebruikt worden in deze appeltaart.
Slagroom op de appeltaart
Als de appeltaart een uur in de oven heeft gestaan en een uur heeft afgekoeld, is de taart klaar om gesneden te worden. Het zou zonde zijn om er nu slagroom op te doen aangezien dit niet veganistisch is. U kunt in de supermarkt veganistische slagroom van het merk Alpro Soya kopen. Zelf veganistische slagroom maken is ook een optie. Dit kunt u op de volgende manier doen:
Voor flink wat slagroom heeft u nodig:
- 4 eetlepels sojamelk
- 2-4 eetlepels zoetmiddel
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 theelepel maïzena
- 125 milliliter zonnebloemolie
Doe de sojamelk, vanille, maïzena en het zoetmiddel in een grote beslagkom. Terwijl u met de hand mixt of met de staafmixer langzaam mixt voegt u druppel voor druppel de zonnebloemolie toe. Zet het geheel een uur in de koelkast en mix het daarna nog een keer goed.