De robijn behoort dankzij zijn zeldzaamheid tot een van de kostbare edelstenen. De Grieken noemden de robijn dan ook de moeder van alle edelstenen. Dit om de schoonheid en zeldzaamheid van de steen. De robijn staat bekend om de geneeskrachtige werking bij verschillende kwalen. Onder andere bij oogontsteking, problemen met de spijsvertering en de bloedsomloop. In de geslepen vorm worden de robijnen verwerkt in kettingen, hangers, oorbellen en armbanden. Er worden ook siervoorwerpen van robijn gemaakt. Vroeger werd de robijn ook wel karbonkel genoemd. Alle roodkleurige stenen zoals de robijn, granaat en toermalijn werden zo genoemd.
Geschiedenis
De naam robijn is afgeleid van het Latijnse woord ’rubeus’ wat rood betekent. De Grieken noemden de robijn de moeder aller edelstenen. Dit om de schoonheid en zeldzaamheid van de steen. Aristoteles schreef over de robijn: Een is rood als zuiver bloed en wordt rubinus genoemd. Dat is de mooiste van allemaal. De Romeinen hadden over de ‘bloem onder de stenen ’wanneer zij over de robijn spraken. In de middeleeuwen werd de robijn gebruikt als steen tegen de pest. Wanneer de kleur van de robijn zich verdiepte, dan vluchtte de eigenaar naar een ander gebied. Dit deed hij om zich te beschermen tegen de pest. Wanneer de robijn lichter van kleur werd ging hij weer terug naar zijn woonplaats.
Geneeskrachtige werking
Versterkt de afweerkracht bij infectieziekten
Infectieziekten worden veroorzaakt door virussen, schimmels, bacteriën of parasieten. De ziekte is overdraagbaar van mens tot mens maar kan ook overgebracht worden door het eten van besmet voedsel en het drinken van een besmette vloeistof. Voor de werking kunt u de robijn een nacht in een klein laagje rode wijn leggen. Drink de volgende dag de wijn in kleine slokjes op.
Oogontsteking
Wanneer u een oogontsteking krijgt begint het meestal met jeuk rondom de oogleden en tranende ogen. Soms voelt het aan alsof er een vuiltje in de ogen zit. U kunt de oogontsteking doen verminderen door een robijn op het gesloten oog te leggen. De robijn mag ook gevat zijn in een sieraad.
Seksuele energie
Draag een robijn samen met een amethist als ketting of als hangers aan een ketting. Hierdoor stimuleert u de seksuele energie. Draag de edelstenen op de huid.
Bloedsomloop
Het hart heet een pompfunctie. Het zorgt ervoor dat het bloed door het hele lichaam gaat. Slagaders stromen van het hart naar de verschillende organen in het lichaam. Om een goede bloedsomloop te stimuleren kunt u een ketting of hanger van robijn op de huid dragen.
Spijsvertering
Tijdens het verteren van eten wordt het voedsel afgebroken in het lichaam en omgezet in bruikbare voedingsstoffen. Om de spijsvertering te stimuleren kunt u een ketting of een hanger van robijn op de huid dragen.
Verlegenheid
Iemand die verlegen is heeft vaak moeite om “vreemde” mensen aan te spreken. Sommige gaan blozen wanneer zij in een voor hun ongemakkelijke situatie komen. En gaan vaak de moeilijke situaties uit de weg. U kunt de verlegenheid doen verminderen door een ketting of een hanger van robijn op de huid te dragen.
Vergroot vreugde en verlicht verdriet
Wanneer u een ketting of hanger van robijn op de huid draagt kan deze uw vreugdegevoel vergroten of het verdriet verlichten.
De geneeskracht van edelstenen en mineralen is al vele eeuwen bekend. Schakel echter bij klachten altijd medische hulp in.
Karbonkel
Vroeger werd de robijn ook vaak karbonkel genoemd. Deze naam werd gebruikt voor alle stenen die van rozerood tot bloedrood waren. Zo werd in het verleden de granaat, robijn en toermalijn ook karbonkel genoemd. Dit kwam omdat men dacht dat deze stenen allemaal dezelfde soort stenen waren.
De kleur
De kleur van de robijn varieert van rozerood, bruinrood, rood en dieprood. De robijn komt aan de rode kleur doordat er sporen van chroom in de steen voorkomen. Wanneer de robijn zuiver is en een dieprode kleur heeft behoord deze tot de kostbare edelstenen. Robijnen die van 5 karaat of groter ,die zuiver zijn en ook nog de perfecte dieprode kleur hebben zijn erg zeldzaam.
Handelsvormen
Robijn wordt verwerkt in sieraden als oorbellen, kettingen, hangers en gezet in ringen. De steen wordt ook gebruikt voor opleggingen om de geneeskrachtige werking. Van robijn worden ook verschillende voorwerpen gemaakt die voor de sier neer gezet kunnen worden.
Vindplaatsen
De belangrijkste vindplaatsen van robijn zijn: Myanmar (Birma), Tanzania, en Madagaskar. De mooiste robijn komt uit Birma. Deze robijn heeft de rode kleur van duivenbloed.
Verzorging
Om de robijn te reinigen kunt u deze onder lauw stromend houden. U kunt de steen ook reinigen door de steen voor minstens 48 uur ondergedompeld in droog zout te laten liggen. Om de steen op te laden kunt u deze een nacht op de vensterbank achter het glas in het maanlicht neer leggen.