Speelgoed om de zintuigen van het kind te ontwikkelen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de winkels is er meer dan genoeg speelgoed te koop. Belangrijk is dat een kind speelgoed heeft waarbij de vijf zintuigen gestimuleerd worden. Dit hoeft niet altijd duur te zijn. U kunt met weinig materiaal ook zelf speelgoed maken wat de zintuigen stimuleert. Elektrisch speelgoed is leuk om te hebben maar daarnaast is het goed voor een kind als het speelgoed heeft wat vastgehouden kan worden. Een klein kind wil vaak ontdekken wat je met het speelgoed allemaal kan doen. Bijvoorbeeld mee gooien, in de mond stoppen en knijpen.

De zintuigen

De vijf zintuigen zijn: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Dankzij onze zintuigen komen wij in contact met ons zelf en de buitenwereld. Bij een jong kind worden alle indrukken die zij binnenkrijgen nog niet gefilterd. Zij weten nog niet wat belangrijk is en wat niet. Wij willen vaak dat kinderen die onbevangenheid blijven houden en letten dan ook op de kleur van de ruimte waarin het kind in verblijft. Ook wordt gelet op welk speelgoed er gekocht wordt en de hoeveelheid hiervan.

Wat is spelen eigenlijk?

Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, maar wat is spelen eigenlijk? Volgens het woordenboek is spelen: het bewegen en een bezigheid ter ontspanning. Spelen moet volgens wetenschappers iets spontaans en vrijwilligs zijn en kinderen moeten er plezier in hebben. Er zijn duizenden soorten spelletjes, speelgoed en manieren van spelen. Ieder kind zal een ander favoriet speelgoed hebben. Ouders kunnen een kind helpen door speelgoed te kopen dat het kind dingen leert en leert ontwikkelen.

Belang van spelen voor kinderen

Als een kind leert spelen zal het zich ontwikkelen op meerdere vlakken. Op emotioneel vlak leert het kind verschillende soorten ervaringen opdoen die het moet verwerken. Deze emoties kunnen zowel positief als negatief van aard zijn. Daarnaast leren kinderen het eigen lichaam beter kennen als ze spelen. Een baby kruipt over de grond op zoek naar zijn of haar favoriete speelgoed en een ouder kind klimt op een klimrek in een speeltuin. De reflexen en algehele motoriek wordt ontwikkelt. Ook leren kinderen beter nadenken als ze met het juiste speelgoed gaan spelen en zal het geheugen getraind worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen voldoende ontspanning en afleiding hebben.

Spelmateriaal

Bij spelmateriaal wat goed is voor de tastzin kunt u denken aan bijvoorbeeld: hout, wol linnen, katoen, zijde en fluweel. In de zomer kunt u uw kinderen met zand, schelpen en water laten spelen. In de herfst met dennenappels, kastanjes en in de winter is het natuurlijk erg leuk voor een kind om in en met de sneeuw te spelen.

  • Muziekmobiel: De figuurtjes draaien langzaam rond. Versterkt het gehoor van de baby en zijn visuele waarneming.
  • Rammelaar: Een rammelaar stimuleert de grijpreflex. De baby kijkt naar de kleuren en kan er op sabbelen. Als de baby er mee schud komt er een geluid uit.
  • Speelmat: Door de kleuren, verschillende materialen en activiteiten worden de zintuigen van de baby gestimuleerd.
  • Knisperboekje: Een stoffen boekje met felle kleuren dat kraakt wanneer je het vasthoud.
  • Piepbeest: Een vrolijk gekleurd piepbeestje waar je op kan sabbelen maar wanneer je erin knijpt geluid uit komt.
  • Doekjes met gekleurde ringetjes: Een stoffen doekje met gekleurde ringetjes daaraan bevestigd. De ringetjes hebben allen een verschillend reliëf.
  • Blokkendoos: Een blokkendoos met felle kleuren. Het kind kan de blokken stapelen maar leert ook de blokken in en uit de doos te doen.
  • Vormen kubus: Kinderen kijken niet alleen naar de vormen maar voelen ook waar de vormen in moeten.
  • Kralenboog. De gekleurde kralen kunnen naar boven of naar onderen geduwd worden. Door de kronkels in de boog wordt het spelen wat moeilijker gemaakt.
  • Houten kinderpiano: Uw kind kan muziek maken en luisteren naar de verschillende klanken die het zelf maakt.
  • Xylofoon: Een kind kan horen dat elke kleur een andere toon heeft.
  • Bad beestjes: De meeste kinderen vinden het heerlijk in bad te spelen. Met het water maar ook met bad speelgoed.

Zand, water en klei

Peuters en kleuters vinden het heerlijk om met zand, water en klei te spelen. Het is ideaal materiaal om uw peuter te laten ontdekken hoe de verschillende materialen aanvoelen. Kleuters ontdekken hoe het is wanneer je iets opbouwt en daarna weer kapot maakt. Vingerverf en het spelen met deeg of klei vinden peuters en kleuters vaak fijn om te doen.

  • Zand: Over het algemeen spelen kinderen graag met zand. Het voelen van het zand wordt als prettig ervaren. Door het zand te kneden en met hun handen over het zand te strijken worden kinderen vaak rustiger.
  • Water: Versterkt de gevoeligheid van de handen. Ze leren de betekenis van drijven en zinken door verschillende materialen te gebruiken. Bijvoorbeeld door een plastic speeltje en een steen te gebruiken
  • Klei: Jonge kinderen vinden het proces van het vormen van de klei, het weer veranderen en het plat slaan van de klei het leukst. Door het spelen met klei kunnen kinderen belangrijke gebeurtenissen in hun leven uitdrukken.

Tips

Speelgoed waarbij de zintuigen gestimuleerd worden hoeven niet altijd duur te zijn:

  1. Maak in het deksel van een schoenendoos een gat te grote van een kinderhand. Vul de schoenendoos met natuurlijke materialen zoals een kastanje, dennenappel, een takje en een steen. Laat het kind een voorwerp met zijn ogen dicht uit de doos pakken. Laat het raden wat het voorwerp is. Hier kunt natuurlijk ook andere materialen voor gebruiken.
  2. Spoel een lege plastic fles ( bijvoorbeeld een azijnfles) met een dop goed om en laat deze drogen. Doe daar droge erwten of bonen in. Zorg dat de dop goed strak dicht zit. Op deze manier maakt u een goedkope rammelaar. U kunt ook meerdere flessen vullen met andere materialen zoals rijst en macaroni. Op deze manier hoort het kind het verschil in klanken.
  3. Met een lege pan en een houten lepel kan een kind zich prima vermaken. Dit is een goed alternatief voor een trommel.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.