Squashen: oefeningen voor beginners

Squash beginners

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De sport squashen beoefen je over het algemeen met twee personen op de squashbaan. Je kunt als beginner starten door in het wilde weg de bal te gaan slaan, maar verstandig is om het spel te verbeteren met hulp van enkele simpele oefeningen. Oefeningen voor beginners zijn geschikt om samen te doen, maar kunnen ook solo worden uitgevoerd. Wat voor oefeningen zijn geschikt voor beginners? Waarom is het verstandig om eerst een introducties squash te nemen? Welke oefeningen kun je alleen op de squashbaan doen en welke zijn geschikt voor meerdere personen?

Net beginnen met squashen

Squashen is een leuke, intensieve en zeer snelle sport, als je deze op de juiste manier uitvoert. Veel mensen die net beginnen met squashen, beginnen in de wilde weg de bal te slaan. Hoewel dit misschien erg leuk is, is het niet de juiste manier van spelen. Als je de tijd neemt om een aantal oefeningen door te nemen en uit te proberen op de squashbaan, zal je merken dat het spel een stuk leuker, inspannender en interessanter wordt. Aan te raden is om, voordat je de onderstaande oefeningen gaat proberen, samen (of alleen) een introducties te volgen. Hier leer je onder andere d hoe je een squashracket het beste vast kunt houden en de juiste slagtechniek. Als je deze twee zaken beheerst wordt het spel een stuk makkelijker. Voordat je aan de volgende oefeningen begint moet je er voor zorgen dat je de juiste kleding draagt, een goed racket hebt gekocht en met de juiste squashbal speelt.

Oefeningen die je alleen kunt doen als beginner

Als er niet altijd iemand is met wie je kunt spelen, kun je ook in je eentje een groot aantal oefeningen doen op de squashbaan. Ook als je met een vaste partner sport, is het verstandig om eens per week (al is het maar voor 15 minuten) in je eentje te trainen op de baan. Op deze manier neem je de tijd om aan de techniek te werken en fouten uit het spel te halen. De volgende oefeningen zijn geschikt voor beginners. De volgende oefeningen zijn geschikt voor beginners die alleen trainen:

Slagen en drive langs de muur oefenen

Ga op een willekeurige plek in het achterveld staan. Sla de bal rustig tegen de voormuur aan en probeer deze te retourneren. Probeer zo te slaan dat de bal bij jou in de buurt terugkomt, zodat je niet teveel hoeft te rennen. Let bij deze simpele oefening op de techniek, hoe het racket in de hand ligt (grip) en op de snelheid van de bal. Wissel fore- en backhand af. Als je de slagen onder de knie begint te krijgen, kun je gaan proberen om zoveel mogelijk lange ballen langs de muur te spelen. Deze techniek ga je in wedstrijden later veel gebruiken.

Volley oefenen

Als je nog niet bedreven bent met volleren, kun je het beste in het midden van de squashbaan gaan staan. Gooi de bal hoog op en sla vervolgens met het racket de bal met een volley tegen de muur. Zorg dat de bal op dezelfde plek terugkomt, zonder te stuiteren, als waar jij de bal hebt geslagen. Lukt deze oefening op het begin niet goed? Ga dan dichter bij de muur staan. Wissen de backhand en forehand af.

Drop shots

Een dropshot is een handige manier van spelen in wedstrijden. De tegenstander moet namelijk een flinke afstand afleggen richting de voormuur, voordat hij/zij de bal terug kan slaan. Een dropshot kun je prima alleen oefenen. Ga rond de voorste lijn op de squashbaan staan en speel de bal rustig tegen de muur zodat deze bij jou in de buurt land. Wissel af met een dropshot. Als de bal bij de voormuur is gekomen, ren je er naar toe en probeer je de bal weer rustig tegen de muur en naar jezelf toe te spelen, terwijl je zelf de positie rond de voorste lijn weer inneemt.

Oefeningen voor beginners, 2 personen

Veel mensen spelen het spel graag samen met iemand anders, dit is dan ook de meest gespeelde vorm. De volgende simpele oefeningen zijn geschikt om samen uit te voeren. Natuurlijk kun je nog honderden andere oefeningen bedenken. De onderstaande oefeningen zijn enkel om je op weg te helpen om een betere squasher te worden en ook alleen geschikt voor de echte beginner. De gevorderde squasher zal zich snel gaan vervelen en moet meer uitdaging in de training gaan zoeken.

De bal overspelen

Speler 1 staat aan de linkerkant van de baan, speler 2 aan de rechterkant. Speel de bal rustig naar elkaar, via de voormuur, over. De ene speler slaat alleen met de backhand, de andere raakt de bal alleen met de forehand. Wissel regelmatig van kant. Blijf bij deze oefening rustig spelen, er is geen winnaar of verliezer. Het is de bedoeling om de eigen techniek te verbeteren en om de snelheid van de bal in te schatten.

Service oefenen

Een service bij squash moet voldoen aan een aantal simpele regels. Neem deze regels voordat je samen deze oefening gaat doen even goed door. Ga beiden aan de linkerkant van de baan staan. Leg een kledingstuk in het servicevak aan de rechterkant neer, daar waar de bal het beste terecht kan komen. Serveer om de beurt de bal, via de voormuur, naar het andere serveer vak. Als je het kledingstuk raakt, krijg je een punt. De eerste die vijf punten heeft, heeft de oefening gewonnen. Wissel daarna van kant af. Dit is wellicht niet de meest spannende oefening, maar wel cruciaal in het spel.

Rally onderhouden langs de muur

Voor beginners een erg lastige oefening en pas geschikt als jullie beiden de techniek wat meer beheersen en eventueel een les van een trainer hebben gehad. Probeer een rally te onderhouden langs de zijmuur. Speel de bal op het begin niet te hard en geef de andere spelers de tijd om de bal te kunnen halen. Bij deze oefening leer je het spelen van lange ballen, de juiste positie kiezen op de baan en om elkaar niet in de weg te lopen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.