Stef Stuntpiloot, van kinderspeelgoed tot drankspel

Stef Stuntpiloot

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het spel Stef Stuntpiloot werd in 1992 voor het eerst uitgegeven door de maker Hasbro. Het gezelschapsspel was direct erg populair bij kleine kinderen en hun ouders. In 2006 werd het spel zelfs genomineerd tot spel van het jaar. Het bleef echter bij een nominatie, in dit jaar werd het Wildlife DVD Bordspel van Identity games, bekend van het The Voice of Holland spel, uitgeroepen als grote winnaar. Rond 2008 werd Stef Stuntpiloot een hype onder studenten en jongeren als drankspel. Stef Stuntpiloot werd in studentenhuizen, op verjaardagen, tijdens het ‘voordrinken en bij de afterparty’s gebruik. Om deze reden werd het spel in 2009 uit de verkoop gehaald. Waar een exemplaar normaal gesproken rond de 25 euro kostte, werd deze op Marktplaats aangeboden voor meer dan 75 euro. Tegenwoordig is het spel gewoon weer te koop bij aanbieders zoals Bol.com, Bart Smit en Intertoys. Wat zijn de regels van het spel? Hoe werkt het drankspel precies?

Kenmerken van het spel

De algemene kenmerken volgens de maker van het spel en diverse aanbieders:

 • Naam Nederland: Stef Stuntpiloot
 • Naam Engelstalige landen:Looping Louie
 • Merk: MB Spellen (onderdeel van Hasbro)
 • Soort: Gezelschapsspel
 • Afmeting doos: 25x25x12 cm (lxbxh)
 • Gewicht: 704 gram
 • Werking: 2 batterijen
 • Aanbevolen leeftijd vanaf 4 jaar
 • Aantal spelers: Minimaal 2, maximaal 4

Voor kinderen? Studenten? Volwassenen?

De officiële doelgroep zoals MB spellen (onderdeel van het bedrijf Hasbro) heeft vastgesteld voor Stef Stuntpiloot is tussen de vier en acht jaar. Jonge kinderen vinden het spel leuk omdat er leuke karakters inzitten zoals de kippen, eieren en de piloot zelf. Ook de bewegende arm en het spelelement doen het goed bij kinderen. Ouders van kinderen spelen ook maar al te graag mee. Toch wordt het spel erg vaak gekocht door jongeren en studenten. Zij gebruiken het als drankspel.

De normale spelregels

Als je het spel met kinderen speelt of voor de lol zonder een ander doel te hebben, kun je de volgende spelregels gebruiken:

 • Minimaal 2, maximaal 4 spelers nemen een positie achter een pedaal
 • Iedere speler krijgt 3 munten met daarop een afbeelding van een kip
 • Stef stuntpiloot wordt aangezet en zal gaan vliegen
 • Door op het juiste moment op het pedaal te drukken voorkom je dat Stef jouw kippen omver gooit
 • De eerste persoon zonder munten heeft verloren
 • Het spel gaat door tot er één winnaar is

Drankspellen met Stef Stuntpiloot

‘Geniet, maar drink met mate’
Er zijn meerdere spelregels voor het drankspel. Bij de ene moet je heel veel drinken en zal iedereen erg snel aangeschoten of dronken worden. Bij de andere ligt het tempo van drinken weer wat lager. Ook kun je het spel in teams van twee spelen als er meer dan vier mensen interesse hebben om een potje Stef Stuntpiloot te spelen. Als het spel gespeelt wordt bij jouw vrienden of vereniging is het nooit een verplichting om zelf mee te doen. Kijken naar mensen die het spel spelen is ook erg vermakelijk. Hieronder staan de twee bekendste manieren van spelen:

Bij iedere munt een ‘adje’

Bij deze versie moet je bij het verliezen van een munt of kip iets drinken; je moet een adje doen. Een adje is jouw (shot)glas in één keer leegdrinken. Deze versie kan in teamverband en individueel worden uitgevoerd.

Naar de wc gaan

Bij deze versie mag alleen de winnaar naar het toilet toe. De speler die als laatste overblijft met minimaal 1 muntje, mag naar het toilet toe als hij/zij dat wil. De andere spelers moeten blijven zitten totdat zij een spel hebben gewonnen. Dit is vooral aan het einde van een avond leuk. De spelers zullen zich extra gaan inzetten om te winnen

Geef iedere munt een andere betekenis

Je kan van tevoren stickers met kleuren of symbolen plakken op de muntjes/kippen. Ieder muntje kun je een aparte betekenis geven. Zo kun je benoemen dat bij het vallen van rood muntje de speler een opdracht uit moet voeren. Ook kun je bij iedere kleur of logo een ander drankje benemen. Bijvoorbeeld een rood muntje is bier, geel is wodka, oranje is rum, enzovoorts..

Nederlands Kampioenschap (NK) Stef Stuntpiloot

In 2008 werd een NK Stef Stuntpiloot gehouden in de studentenstad Groningen. De twee winnaars konden zich een jaar lang Nederlands Studentenkampioen Stef Stuntpiloot noemen. In 2009 werd het toernooi namelijk opnieuw georganiseerd. In 2009 vond het NK niet plaats in Groningen, maar was de stad Tilburg in Noord-Brabant aan de beurt. In 2010 was het NK in Eindhoven en in 2011 werd het laatste toernooi gehouden in Delft. Dit laatste toernooi werd georganiseerd door de Technische Universiteit van de studentenstad. Dit kampioenschap heeft er mede voor gezorgd dat het spel uit de schappen van de winkels is verdwenen. Het werd namelijk vooral ingezet als drankspel voor studenten die snel dronken wilden worden. Dit was niet de filosofie achter het kinderspel Stef Stuntpiloot.

Looping Louie

Ook in het buitenland is het spel erg populair bij jongeren. Zo zijn er in Duitsland sinds de heruitgave van 2006 meer dan 1.3 miljoen exemplaren van het gezelschapsspel verkocht. Op de Duitstalige website van de online winkel Amazon heeft Stef Stuntpiloot onder de buitenlandse naam Looping Louie, meer dan 7 jaar lang in de top 100 bestverkochte spellen gestaan.

Een verbeterde versie: Somersault Sammy

Studenten en fans van het spel hebben zelfs een verbeterde versie van Looping Louie gemaakt. Deze worden op diverse tweedehands websites verkocht. Zo is er een nieuwe motor in het apparaat gezet waardoor de arm tot tien keer zo snel gaat. Ook hebben ze nieuwe speelfiches gemaakt en is er plek voor shotglazen in het spel. Deze versie wordt onder andere verkocht onder de naam Somersault Sammy. Ook zijn er versies in omloop waarmee je niet met vier personen, maar met acht personen tegelijk kunt spelen.

Levensgrote Stef

In Duitsland, Nederland en Engeland hebben studenten het spel in het echt nagemaakt. Het levensgrote spel wordt vaak neergezet op festivals en grote feesten. De spelregels zijn nog steeds hetzelfde. Je bedient het spel alleen niet met je vinger, maar met je gehele lichaam. Een aantal voorbeelden van de levensgrote versies:

Abifestival 2014 in Duitsland

Sommerfest 2011 in Duitsland: 

XXL versie van Looping Louie

Spel kopen als cadeau

Stef Stuntpiloot wordt vaak als cadeau gegeven aan kinderen en aan studenten/jongeren die het spel gebruiken als drankspel. Het cadeau wordt op de verjaardag vaak direct uitgepakt en men begint met spelen. De adviesprijs in Nederland en België is anno 2015 €29,99, maar het spel is vaak in de aanbieding te vinden. Ook op tweedehands websites kun je het spel vaak voor een goede prijs vinden.

Inhoud van de doos

De doos met Stef Stuntpiloot bevat de volgende spullen:

 • Stef Stuntpiloot in z’n vliegtuig
 • Standaard met vier armen
 • 4 kippenhokken
 • 1 vliegarm
 • 12 speelfiches
 • 2 vellen met stickers
 • Nederlandstalige spelregels

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.