Straatfotografie: Een bijzondere tak van fotografie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Straatfotografie richt zich op spontane fotografie. De foto’s binnen dit genre zijn zelden erg geposeerd. Het is een hele bijzondere en aparte vorm van fotografie. Deze vorm richt zich op het fotograferen van mensen op publieke plekken. Een straatfotograaf probeert het dagelijks leven zo goed mogelijk om de foto te zetten. In sommige landen mag je echter niet zomaar zonder toestemming iemand fotograferen. In Nederland mag je in principe mensen in de publieke ruimte fotograferen, maar er zijn ook uitzonderingen. In dit artikel bekijken we deze uitzonderingen, lees je wat straatfotografie is en geven we een aantal leuke en bijzondere voorbeelden.

Wat is straatfotografie?

In het kort: Straatfotografie is het vastleggen van het leven in de openbare ruimte. Dit kan in een winkelstraat zijn, op de markt of in het uitgaansleven buiten, maar ook een foto van een glazenwasser die aan het werk is bij een hoog gebouw. Er zit een flinke overlap met o.a. reportagefotografie en straatportretten. Als straatfotograaf probeer je het leven op straat vast te leggen. De foto moet bij voorkeur zo spontaan mogelijk ontstaan. Veel straatfotografen maken daarom eerst een foto voordat ze om toestemming vragen. Dit is echter niet in alle landen toegestaan. In Nederland is het wel toegestaan, maar je krijgt wel te maken met ethische vraagstukken en in sommige gevallen met portretrecht.

Een aantal voorbeelden van straatfotografie

Hieronder bekijk je een aantal voorbeelden van straatfotografie met daarbij een korte uitleg.

Voel je nog niet de behoefte om van dichtbij spontane foto’s te maken van vreemde mensen? Dan kun je ook prachtige foto’s maken van iets verder weg.
Sommige mensen gaan maar al te graag op de foto en worden blij als ze jou zien met een camera. Dit geeft echter vaak een te geposeerd eindresultaat, zoals je hierboven goed ziet.
Voel je je nog niet prettig bij het fotograferen van mensen? Honden op straat vormen ook een prachtig onderwerp voor straatfotografie.
Straatfotografie en zwart-wit nabewerking gaan hand-in-hand.
Een prachtig en spontaan portret op straat

Tip: Krijg je de vraag of je een foto wilt verwijderen, doe dit dan ook. Ook al staat de wet meestal aan jouw kant, is het toch netjes om aan dit verzoek te voldoen.

Mag je in Nederland zomaar een foto van iemand maken?

In de openbare ruimte mag je een foto maken waarop ook mensen staan afgebeeld. Ga je de foto op een eigen blog of instagram plaatsen? Dan is dit juridisch gezien meestal geen enkel probleem. Als je de foto – met daarop een persoon afgebeeld – verkopen aan een reclamebureau? Dan krijg je te maken met portretrecht van de afgebeelde persoon. Zoals je al leest is straatfotografie soms ook een juridisch grijs gebied. Lees je goed in en wees op de hoogte van de regels die op dat moment gelden. Bij twijfel vraag je altijd toestemming aan de geportretteerde.

Toch zullen niet alle mensen het prettig vinden als je zomaar een foto maakt. Vraagt iemand je om de foto te verwijderen? Doe dit dan ook. Soms helpt het al als je een portfolio meeneemt en uitlegt wat je aan het doen bent. Vraag bij het fotograferen van kinderen altijd toestemming aan de ouders. Ouders zijn – volkomen terecht overigens – beschermend over hun kinderen. Krijg je geen toestemming? Zoek dan je volgende onderwerp. Het leven op straat is zo enorm divers dat je binnen een paar tellen weer een nieuw fantastisch onderwerp hebt gevonden!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.