Vanaf 1 januari 2016 werd het de winkeliers en marktkooplui verboden om gratis plastic tasjes mee te geven aan hun klanten. Dit maakte de staatssecretaris Wilma Mansveld op 26 februari 2015 aan de Tweede Kamer bekend. De bedoeling is dat de hoeveelheid plastic dat in de natuur terecht komt gaat verminderen. Jaarlijks sterven er vele zee- en landdieren aan de gevolgen van verstikking door plastic. Ongeveer negentig procent van het afval in de oceanen bestaat uit plastic. Plastic dat overboord is gegooid van schepen, van dagjes mensen of in zee gewaaid vanaf het land. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was het heel gewoon u eigen boodschappen tas mee te nemen naar de winkels. In de jaren zeventig kregen klanten steeds meer plastic tasjes met opgedrukte reclame mee naar huis. U kunt helpen de “plasticsoep” in de oceanen en het weggegooid plastic op het land doen verminderen door een eigen tas mee te nemen wanneer u boodschappen gaat doen.
Verbod gratis plastic tasjes
Per 1 januari 2016 wordt het verboden om gratis plastic tasjes mee te geven aan klanten. Dit heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van infrastructuur en milieu laten weten aan de Tweede kamer. Volgens Wilma Mansveld komen er twee uitzonderingen op het verbod. De plastic tassen die bij de uitzonderingen behoren zijn: tassen die nodig zijn voor de functionaliteit en voedselveiligheid. Het Kamerlid Yasemin Cegerek (PVDA) is zeer blij met het besluit dat genomen is. Volgens haar komen er jaarlijks meer dan 8 miljard van de plastic tasjes in de natuur terecht. De grootste hoeveelheid daarvan zijn de zogenaamde wegwerptasjes (de gratis tasjes voor eenmalig gebruik). De PVDA pleitte al langer voor het afschaffen van de wegwerp tasjes. Dit soort tasjes wordt niet alleen in de winkels weggeven bij sommige marktkramen is het ook de gewoonte om gratis tasjes mee te geven aan de klanten.
Boodschappen tassen
In Nederland was het in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw heel gewoon om een eigen tas mee te nemen naar een winkel. Ook de boodschappentas op wieltjes werden vaak gebruikt om boodschappen in te vervoeren. Vanaf de jaren zeventig kregen de mensen plastic tassen mee naar huis. Deze tassen waren bedrukt met reclame van de desbetreffende winkel. Aan het eind van de jaren negentig bedacht men echter dat al dat plastic erg schadelijk was voor het milieu. In plaats van de tassen gratis weg te geven moesten de klanten gaan betalen voor een tas. Dit werd gedaan om de verspilling tegen te gaan van al dat plastic. Daardoor gingen mensen de tassen vaker hergebruiken.
Plastic afval in de oceanen
Ongeveer 90 procent van het afval in zee is het materiaal plastic. Elk stuk dat in de zee terecht komt is al een teveel omdat het plastic niet afbreekt. Het plastic dat in zee terechtkomt, valt na enige tijd uiteen in kleine stukjes. De deeltjes zijn zo klein dat ieder levend wezen dat in de oceanen leeft het binnen krijgt. De microscopische stukjes plastic vermengen zich met plankton en trekken giftige stoffen aan. Gezien plankton de basis is van de voedselketen krijgen de dieren die plankton eten gif binnen. Dit gif slaat zich op in de vetweefsels van de dieren. Op deze manier krijgen mensen die vis eten ook het gif binnen. De schatting is dat er ieder jaar zeker tienduizenden zeevogels verstrikt raken of stikken in stukken plastic. Veel andere zeedieren moeten het ook met de dood bekopen door het plastic afval dat in zee drijft.
Wat is de bedoeling?
Wanneer u gaat winkelen dan is het de bedoeling om zelf een (boodschappen) tas mee te nemen. Hiermee voorkomt u dat u een tas moet kopen of dat u een tas krijgt in de winkel. Mocht u zelf nog plastic tasjes hebben kunt u deze hergebruiken. Dit is goed voor het milieu maar ook voor de winkeliers die hoeven geen tasjes meer in te kopen.
Betaalde plastic tassen
De plastic tassen waarvoor u moet betalen in de winkels mogen na 1 januari 2015 gewoon verkocht worden. Proeven hebben uitgewezen dat wanneer er voor een tas betaald moet worden de mensen deze tas vaker recyclen.
Plastic zakjes groente en fruit
In veel supermarkten zijn nog steeds plastic zakjes om uw groente en fruit te verpakken. Sommige supermarkt ketens bieden ook papieren zakjes aan. Maar ook deze zakjes zijn niet duurzaam. Wanneer u het milieu wilt besparen zijn er tegenwoordig herbruikbare groente- en fruitzakjes te koop. Deze zakjes kunt u wanneer deze vies zijn in de wasmachine uitwassen. De herbruikbare groentezakjes kunt u bijvoorbeeld bij de online winkel van natuurmonumenten bestellen.
Moeten winkeliers overstappen op papieren tasjes?
Papieren tasjes zijn wat de inkoop betreft duurder dan de plastic tasjes. De productie kost zelfs meer energie dan de productie van plastic. Door het niet automatisch meegeven van een plastic tasje maakt u een goed begin. En vertel dat u over een bepaalde tijd stopt met het meegeven van plastic tasjes. Per 1 januari komt er zelfs een verbod op het leveren van gratis plastic tasjes. Op den duur zullen de meeste klanten uit zichzelf een tas van thuis meenemen.
Zijn biologisch afbreekbare tasjes goed voor het milieu?
Wanneer een product zoals een plastic tasje biologisch afbreekbaar gemaakt wordt is het probleem nog niet verholpen. Mensen kunnen zelfs eerder gaan denken dat het nu verantwoord is om hun tasje in de natuur of op straat achter te laten. Wat men namelijk vaak niet weet is dat zo een biologisch tasje ook nog jaren nodig heeft om af te breken. Een goed voorbeeld is dat bijvoorbeeld een bananenschil tussen de een en drie jaar nodig heeft voordat deze biologisch afgebroken is.
Nylon opvouwbaar tasje en betaalde plastic tassen
Een nylon tasje heeft een langere levensduur. Deze tasjes kunnen voordat zij versleten zijn ongeveer 1000 plastic tasjes vervangen. Wanneer deze tas stuk is kunt u overstappen op een ECO-tas
Statiegeldtas
In augustus 2014 introduceerde winkelketen Zeeman in de Nederlandse filialen de statiegeldtas. Deze tas is in de Zeemankleuren blauw en geel verkrijgbaar. De statiegeldtas is gemaakt van 100% gerecycled polyester. Aan de tas zit een opbergtasje vastgemaakt zodat u de tas kan opvouwen tot een klein pakketje. Klanten kunnen bij de kassa een statiegeldtas kopen voor een euro. Wanneer deze tas weer ingeleverd wordt krijgt de klant het geld terug. Ongeacht de staat van de tas u krijgt altijd geld terug. Op deze manier wil Zeeman het gebruik van de milieu onvriendelijke plastic tassen terug dringen.
ECO- tassen
De verkoop van ECO- tassen komt steeds meer in. Bij de Hema worden sinds oktober 2014 ECO-tassen verkocht voor twee euro per stuk. De tassen worden verkocht in de kleuren: fel roze, blauw en fel groen. Er zijn twee maten verkrijgbaar de maten waarin u de tas kunt kopen zijn de maten L en XL. Echter de XL tas met langere hengsels kost drie euro. De Hema ECO- tassen zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Op deze manier probeert de Hema het plastic afval op het land en in de zee te verminderen.