Tether is de belangrijkste stablecoin op de markt. Dit maakt het meteen een van de meest controversiële stablecoins. Hoewel deze munt volledig anders werkt vergeleken met andere typische cryptovaluta, schrijven we er toch een review over. In deze review lees en leer je alles over Tether (USDT), stablecoins, het doel van dit soort munten en uitleg over dit project. Aan het einde geven we onze mening over Tether en lees je de antwoorden op veelgestelde vragen.
Wat is Tether?
Tether is een cryptocurrency die op blockchaintechnologie vertrouwd. Het wordt verhandeld onder de afkorting USDT. Deze crypto valt onder de categorie stablecoins en is qua marktkapitalisatie een top 5 crypto. De waarde van Tether (USDT) is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar en heeft een 1-op-1 verhouding met deze fiat valuta. Het hoofddoel van deze cryptocurrency is het stabiel houden van de cryptomarkt. In tegenstelling tot de grote schommelingen van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum, is Tether stabiel. Het kan zo makkelijker als ruilmiddel gebruikt worden. Grote investeerders parkeren hun geld graag in Tether, omdat ze dit snel kunnen doen. Op de blockchain van Tether hebben gebruikers toegang tot hun geld zonder tussenkomst van een bank.
Tether tokens vind je onder USDT
Tether tokens zijn een niet-gereguleerd cryptocurrency-token die zijn uitgegeven op de Bitcoin-blockchain via het Omni Layer-protocol. Hiermee kunnen gebruikers digitale tokens persoonlijk, wereldwijd, direct en veilig opslaan, verzenden en ontvangen voor een fractie van de kosten van andere alternatieven.
Wat zijn stablecoins?
Stablecoins zijn een nieuw soort cryptovaluta. Deze crypto’s proberen prijsstabiliteit te bieden en worden ondersteunt door een reserve. De waarde van stablecoins zijn gekoppeld aan fiat geld of grondstoffen, zoals goud of zilver. Enkele punten:
- Stablecoins zijn cryptocurrencies die proberen hun marktwaarde te koppelen aan een externe fiat valuta of grondstof.
- Dit soort crypto kunnen worden gekoppeld aan een valuta zoals de Amerikaanse dollar of aan de prijs van een grondstof, zoals goud.
- Stablecoins proberen deze kloof tussen fiat-valuta’s en cryptocurrencies te overbruggen
Er zijn drie soorten stablecoins:
- Gekoppeld aan fiat geld met een fiat valuta reserve (bijvoorbeeld Tether USDT)
- Crypto-Collateralized Stablecoins. De prijs van deze crypto is gekoppeld aan een andere crypto. Dit neemt wel de stabiliteit van de prijs weg.
- Niet-collateralized (algoritmische) Stablecoins. Deze werken meer zoals traditionele banken. Ze bevatten geen onderpand of reserve, maar gebruiken een mechanisme om de prijs te controleren.
Geschiedenis van Tether
De geschiedenis van Tether is uitgebreid, vandaar dat de tekst hierover in deze Tether review ook wat langer is. Wil je direct naar het volgende gedeelte van de review? Klik dan hier.
Mastercoin whitepaper als basis voor Tether
In 2012werd er een whitepaper door JR Willett gepubliceerd. In deze whitepaper beschreef hij het idee om nieuwe valuta’s te programmeren boven het Bitcoin protocol. Dit idee heeft Willett verder uitgewerkt tot Mastercoin. Dit was in feite het idee om een tweede laag te programmeren bovenop het Bitcoin protocol. Het Mastercoin- protocol zou uiteindelijk de technologische basis worden van de Tether-cryptocurrency. Eén van de oorspronkelijke leden van Mastercoin Foundation, Brock Pierce, zou uiteindelijk zelfs de medeoprichter van Tether worden. Willett heeft in 2013 voor Mastercoin de allereerste ICO gelanceerd waar hij ongeveer een half miljoen dollar aan BTC ophaalde.
Realcoin werd geboren
In juli 2014 werd Realcoin geboren. Deze crypto werd opgericht door Brock Pierce, Reeve Collins en Craig Sellars als onderdeel van een nieuwe startup. De allereerste Realcoin tokens werden uitgegeven op de Bitcoin blockchain met behulp van het Omni layer protocol. In 2014 kondigde de CEO van Realcoin aan dat de naam gewijzigd zou worden naar Tether. Tegelijkertijd werden drie valuta’s aangekondigd: USTether, EuroTether en YenTether. Elke Tether werd toen voor 100% gedekt door de oorspronkelijke fiat valuta. De EuroTether werd dus 1 op 1 gedekt met euro.
Handel in Tether op Bitfinex: groei en controversie
Crypto-exchange Bitfinex maakte in 2015 bekend dat Tether toegevoegd wordt op hun platform. Vertegenwoordigers maakten ook bekend dat Bitfinex en Tether strikt van elkaar gescheiden zouden blijven. In 2017 bleek dit niet helemaal het geval. Toen de wereldberoemde Paradise Papers uitlekten, werd ook bekend dat Bitfinex-functionarissen Philip Potter en Giancarlo Devasini Tether Holdings Limited hadden opgezet. Bitfinex werd uiteindelijk beschuldigd dat zij een verlies van 850 miljoen dollar hebben gedekt met de reserves van Tether. Over deze vermeende prijsmanipulatie lees je hier meer.
Vier verschillende soorten Tether tokens
Momenteel zijn er in totaal vier verschillende Tether-tokens: Amerikaanse dollar-tether op de Omni-laag van Bitcoin, euro-tether op de Omni-laag van Bitcoin, Amerikaanse dollar-tether als een ERC-20-token en euro-tether als een ERC-20-token
Transparantie
Tether heeft een speciale pagina gemaakt waarin zij zo transparant mogelijk zijn over hun reserves. Er werd altijd beweerd dat 100% van de Tether in omloop 1-op-1 gedekt zijn door activa, zoals euro, yen en dollar. Op 30 april 2019 werd bekend dat dit slechts voor ongeveer 74% zo is. In de praktijk brengt het niet veel gevaar met zich mee, maar als er een bankrun komt waarbij iedereen zijn geld omzet in euro en Tether (USDT) weghaald, dan kan dit zeker problematisch zijn.
Wist je dat?
De naam Tether komt van het Engelse To Tether. Dit betekent vrij vertaald vastbinden. Een logische naamgeving, omdat deze crypto gekoppeld is aan de prijs van fiat geld (bijvoorbeeld dollar en euro).
Beschikbaarheid
Bij elke altcoin review bekijken we de beschikbaarheid van een bepaalde crypto. Tether is de grootste stablecoin van dit moment en staat steevast in de top 5 (vaak top 3) van grootste crypto op het gebied van marktkapitalisatie. Het is dan ook niet vreemd dat Tether enorm goed beschikbaar is. Er wordt dan ook veel in gehandeld. Op beschikbaarheid hebben we niets aan te merken. Ook zijn er voldoende wallets aanwezig waar je Tether in kan bewaren, zoals de Omni Wallet en wallets op exchanges voor USDT tokens.
USDT koers
In de loop der jaren zijn er echter een aantal controverses geweest over de geldigheid van Tether’s beweringen over hun USD-reserves, waardoor de prijs van USDT soms werd verstoord, die op een bepaald moment in zijn geschiedenis zo laag als $ 0,88 daalde. Buiten dat is de koers 1 op 1 met de Amerikaanse Dollar. Via Coinmarketcap (onderstaande widget) bekijk je een volledig overzicht van de koersgeschiedenis.
Tether kopen
De top beurzen voor de handel in Tether zijn Binance, Huobi Global, IDCM, HBTC en Binance.KR. Tether kopen is dan ook niet lastig. In Nederland raden wij aan om eerst via Bitvavo Bitcoin te kopen met iDEAL en dit te versturen naar een van de eerder genoemde exchanges. Dat kan in de onderstaande widget. Leuk detail: Als je via de blauwe knop een account aanmaakt, betaal je over de eerste 1000 euro géén handelskosten!
Tether review: onze mening
Tether is een controversieel project met veel voordelen, maar ook evenveel nadelen en vraagtekens. Het is goed om te bedenken dat als je één USDT bezit, dit niet inhoudt dat je één USD bezit. Het voordeel van Tether is dat investeerders snel hun geld kunnen verplaatsen en op de blockchain kunnen blijven. Ze kunnen in tijden van een volatiele markt snel en eenvoudig investeringen parkeren in USDT, om deze daarna weer te investeren in een andere valuta, zoals Ethereum. Tether heeft echter nooit bewezen dat elke Tether gedekt wordt door een fiat valuta (zoals euro of dollar). Daarnaast is er logischerwijs ook niet bekend hoeveel Tether er totaal in omloop zullen zijn. Wij zien Tether als een goede manier om snel geld te verplaatsen binnen de blockchains, maar plaatsen wel onze vraagtekens als het gaat om betrouwbaarheid voor lange termijn. De transparantiepagina van Tether neemt wel wat vraagtekens weg, maar helemaal zuiver is de geschiedenis van dit project niet. Behandel Tether met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Veelgestelde vragen over Tether (USDT)
Een aantal vragen en antwoorden op een rij:
Wat is het doel van Tether?
Het primaire doel van Tether is om liquiditeit te bieden en een afdekking van financieel risico tegen marktvolatiliteit. De tokens van Tether zijn gekoppeld aan een fiat valuta (echt geld, bijv. dollar), wat betekent dat er geen verlies van waarde mag zijn zoals bij andere tokens. Dit maakt de stablecoin ook minder risicovol dan typische cryptocurrencies, zoals Ethereum, Ripple en Litecoin.
Hoe blijft Tether op $1,00 staan?
Alle uitgegeven tethers zijn 1 op 1 gekoppeld aan een bijpassende fiat valuta. Zo is 1 USD, 1 USDT. Vroeger werd dit voor 100% gedekt door de reserves bij Tether, tegenwoordig is een minder groot deel gedekt. Tether is dus gekoppeld aan een fiat valuta, waardoor de koers op 1 kan blijven. In het verleden is de koers kort rond de 0.88 geweest wegens gebrek aan vertrouwen, zoals je in deze review kan lezen.
Is investeren in Tether veilig en een goed idee?
Of Tether een goede investering is, dat mag je zelf bepalen. Lees veel over dit project. Onze uitgebreide Tether review is een goede start. Lees je ook in over stablecoins in het algemeen. Investeren of geld (tijdelijk) overzetten naar Tether brengt altijd iets van risico met zich mee. De grootste zorg is dat de munt niet 100% is gedekt. Als ooit iedereen zijn geld uit Tether terugtrekt en er een bankrun komt, kan niet iedereen zijn geld terugkrijgen. Dit is wel een echt uitzonderlijk geval.
Waarom is Tether zo ongekend populair?
Ook al zitten er aan dit project veel risico’s, kiezen veel (grote) investeerders er toch voor om geld te parkeren op de Tether USDT blockchain in plaats van in normale dollar of euro. Waarom? Het is eenmaal veel sneller om geld te verplaatsen via de Tether blockchain. Ook is Tether een crypto, waardoor gebruikers zelf controle houden over hun geld. Dit is niet zo bij een bank.
Hoeveel Tether (USDT) zijn er in omloop?
Er is geen vastgelegde limiet voor het totale aanbod van USDT – gezien het feit dat het eigendom is van een particulier bedrijf, wordt de uitgifte ervan theoretisch alleen beperkt door het eigen beleid van Tether. Omdat Tether echter beweert dat elke afzonderlijke USDT zou moeten worden ondersteund door één Amerikaanse dollar, wordt het aantal tokens beperkt door de werkelijke kasreserves van het bedrijf.