The Sims 4: De vaardigheid ondeugd

Sims 4

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ondeugd is een vaardigheid in The Sims 4. In het Engels wordt deze skill “Mischief” genoemd. Je kunt andere sims misleiden in gesprekken en kattenkwaad uithalen met behulp van een voodoopop. Deze pop krijg je bij het bereiken van het derde level van de vaardigheid. Om te trainen kun je bijvoorbeeld een andere sim vragen of ze zwanger is (terwijl ze dit overduidelijk niet is), beledigende berichten plaatsen op internet en mensen om de tuin leiden over de telefoon. Bij een carrière als crimineel en als dubbelagent komt de vaardigheid ondeugd goed van pas.

Ondeugd

Iedere sim krijgt bij het starten van het spel een aantal interacties waarmee hij of zij technieken binnen de vaardigheid ondeugd kan uitvoeren en mensen mee kan misleiden. Zo kun je andere sims uitdagen om alle kleren uit te trekken en over straat te gaan rennen. Hiervoor moet je echter wel een 50% vriendschap met het slachtoffer hebben. Als je een grap uit wilt halen bij een andere sim zal dit niet altijd slagen. Wanneer de andere sim een hoog level ondeugd of logica heeft is de kans aanzienlijk kleiner. De kans bestaat dan ook dat deze sim erg boos op je gaat worden.

Mensen misleiden

Een sim hoeft niet altijd een voorbeeldburger te zijn in The Sims 4 en kan ook de slechte kant op qua karakter. Een tiener, jongvolwassene, volwassene of ouder met level 1 mischief krijgt de volgende standaard interacties in het spel:

 • Geef (nep) slecht nieuws aan een andere sim
 • Nodig iemand uit voor een nepfeest
 • Lieg over je carrière
 • Begin een gerucht over iemand
 • Maak een andere sim bang.

Hoe krijg ik een voodoopop?

Een voodoopop is essentieel bij het trainen van de skill ondeugd(mischief). De pop kun je binden aan een andere sim om er daarna diverse handelingen mee uit te voeren. Je kunt op verschillende manieren deze pop in handen krijgen.

Vissen

Met een hengel, aas en minimaal level 4 in de vaardigheid vissen kan je sim een voodoopop vinden in rivieren en water. Dit kan alleen in de twee verborgen kavels in de werelden Willow Creek en Oasis Springs. Deze kavels kun je met de juiste sim makkelijk vinden. In het water van de Forgotten Grotto (de Vergeten grot) en de Sylvan Glades (de Sylvanheuvel) kan er gevist worden naar een voodoopop.

Kopen

De makkelijkste manier om een pop in handen te krijgen is om deze te kopen in het koopscherm. Je sim moet hiervoor wel minimaal level 3 mischief hebben. De voodoopop kan gekocht worden voor 950 simoleons. Om je sim snel naar level 3 te krijgen kun je op level 1 beginnen met mensen te misleiden en vanaf level 2 herhaaldelijk nare berichten op fora te plaatsen via de computer. Als je sim de karaktereigenschap evil (slecht) heeft kan de sim vanaf level 1 al op internet “trollen”.

Wat kun je allemaal uitvoeren met een Voodoo Doll

Als je eindelijk een pop in handen hebt kun je deze koppelen aan een andere sim. Om dit te doen moet je minimaal een level hebben getraind in de vaardigheid ondeugd. Een actie met de voodoopop slaag niet altijd. Soms zal de actie zelfs bij jouw worden uitgevoerd in plaats van bij de andere sim. Ook bestaat de kans dat de sim erg boos wordt. Als je de pop hebt gebonden aan een geselecteerde sim kun je de volgende interacties uitvoeren:

 • Summon: De geselecteerde sim komt naar jouw kavel toe
 • Poke (level 1): De geselecteerde sim voelt pijn en wordt boos
 • Frolic (level 2): De geselecteerde sim zal vrolijk en speels worden
 • Tickle (level 3): De geselecteerde sim zal met je willen flirten
 • Soak (level 5): De geselecteerde sim zal zich versuft voelen
 • Cuddle(level 2 charisma): De geselecteerde sim zal met je willen flirten

Beloningen bij de vaardigheid ondeugd

Bij het vrijspelen van ieder level krijg je nieuwe interacties en beloningen.

LevelVrijspelen (Engels)Vrijspelen (Nederlands)
1Perform Trick with Handbuzzer and several other mischievous social interactions.Voer een truc met de hand buzzer uit, krijg meer sociale interacties
2Troll teh Forums on a Computer and Tablet.Op fora trollen op de computer of tablet
3Ask Due Date on Sims who aren’t pregnant, Dare Sims to Streak, Kick Over Trashcans, make Prank Phone Calls, Stomp in Puddles, Purchase Voodoo Dolls on the Computer, and Tickle the Voodoo Doll.Vraag een sim of ze zwanger is, daag een sim uit om de kleren uit te trekken en te streaken, trap prullenbakken omver, voer grappige telefoongesprekken, stamp in plassen, koop een voodoopop op de computer, kietel de voodoopop
4Share Conspiracy Theories with other Sims, use a Computer to Send Chain Letters, use an Observatory to Spy on Neighbors, and become Partners in Crime with other Sims.Deel complottheorieën met andere sims, gebruik een computer om kettingbrieven te sturen, gebruik de sterrenwacht om naar de buren te gluren, partner in de criminaliteit worden met andere sims
5Perform Noxious Cloud on other Sims and Clog Drain on sinks and tubs.Stinken in de omgeving van andere sims, afvoer verstoppen
6Use the Phone to Play Hooky.Gebruik de telefoon om te spijbelen
7Describe Apocalypse to other Sims.Beschrijf het einde van de wereld aan andere sims
8Use a Computer to Send Spam Money Request and Stuff Fruit in Exhaust Port of a Rocketship.Gebruik de computer om spam mailtjes te sturen waarin je om geld vraagt, stop fruit in de afzuigopeningen van een raketschip
9Perform Slap ‘Em Silly on other Sims.Speel het spel Slap ‘Em Silly met andere sims
10Perform Air Horn on other Sims.Doe Air Horn bij andere sims

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.