The Sims 4: Doodgaan en spoken

Sims 4

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De dood is voor iedere sim uiteindelijk onvermijdelijk. In het spel The Sims 4 kunnen de sims op verschillende manieren doodgaan. Het is in sommige gevallen een natuurlijk proces, maar in de meeste gevallen heeft de speler er veel over te zeggen. Zo kan een karakter in The Sims 4 bijvoorbeeld omkomen in een brand, geëlektrocuteerd worden en sterven aan honger. Een dode sim kan toegevoegd worden aan het huishouden als spook.

Manieren van doodgaan

Als je sim in het vierde deel van The Sims doodgaat wordt deze opgehaald door de “Grim Reaper” (De Dood). De manier waarop je sim is overleden doet er niet toe voor het niet-speelbare karakter De Dood. Hij komt de ziel ophalen van je sim. Wanneer de Grim Reaper klaar is laat hij een urn (voor binnen) of een grafsteen achter (voor buiten) achter als voorwerp. De Grim Reaper blijft vaak een tijd hangen in het huishouden. Je kunt met hem praten en zelfs vrienden worden met dit karakter (hiermee speel je prestaties vrij). Als hij weer weggaat dan wordt de vriendschap weer gereset. Ook kan een andere sim de Grim Reaper overhalen om de overleden sim weer tot leven te wekken. Op de volgende manieren kan je sim doodgaan in het basisspel:

Leeftijd

Je kunt in het spel meerdere levensfases spelen; baby, kind, tiener, jongvolwassene, volwassene en ouder. Als een sim de laatste fase heeft bereikt kan deze overlijden omdat ze te oud worden. In het hoofdmenu kan ouder worden eventueel worden uitgezet om dit te voorkomen. In het Simeology tabblad (rechts onderin je scherm) kun je zien hoe lang het nog duurt voordat een sim naar een volgende levensfase gaat. Deze natuurlijke dood is onvermijdelijk voor al je sims (tenzij je cheats gebruikt).

Uitputting

Een sim op leeftijd (in de levensfase oudere) kan overlijden door uitputting. Als je de sim veel laat werken of op fitnessapparaten laat trainen, dan kan dit na enkele uren dodelijk zijn. Als je de sim gevaarlijk moe is zal het spel je echter vaak tegenhouden en de sim zal de activiteit niet lang meer uitvoeren. Het is dus een moeilijke manier om de oudere sim te doden. Manieren om je sim ‘dodelijk moe’ te maken zijn.

 • Joggen
 • Gewichtheffen
 • WooHoo! Doen
 • Obsessief schoonmaken

Elektrocuteren

Gebroken objecten kunnen worden gemaakt door een handige sim. Als deze sim nog niet heel erg bedreven is in het maken van objecten (level 5 of minder) kan deze overlijden als ze televisies, koelkasten, ovens, stereo’s en andere elektrische apparaten proberen te maken. Ze krijgen dan de moodlet ‘Seriously Fried’ (serieus gebakken). Als ze tijdens deze moodlet nogmaals proberen een elektrisch apparaat te maken dan kunnen ze geëlektrocuteerd worden en overlijden.

Vuur

Sims houden totaal niet van vuur. Als er brand uitbreekt in je huis of op de weg voor je huis, kunnen je sims gek worden. Ze verkrijgen negatieve emoties en zullen in sommige gevallen wegrennen. Als ze niet weg kunnen komen (of je beveelt de sim om terug te gaan naar plek van de brand) kan je sim in brand vliegen. Als het vuur niet snel genoeg uit is zullen ze overlijden aan de brandwonden. Dit kan voorkomen worden door brandblussers en brandalarmen te kopen in het koopmenu. Een vuur kan op de volgende manieren worden gestart:

 • Als er een elektronisch apparaat kapot gaat en gemaakt wordt (kleine kans op vuur).
 • Als de oven kapot gaat kan er brand ontstaan
 • Je sim is nog geen bedreven kok, maar probeert het toch..
 • Als je een racket crasht kan er brand ontstaan. De kans dat de astronaut komt te overlijden is niet heel groot. Je kan er zeker van zijn dat je shuttle crasht door de kattenkwaad skill toe te passen (sabotage).

Honger

Je sims houden van eten en moeten dit ook doen om te overleven. Als je sim een lange tijd geen voedsel krijgt (ongeveer twee in-game dagen) zullen ze uitgehongerd raken en hebben ze gemiddeld een dag om iets te eten. Als ze binnen deze 24 uur geen voedsel binnenkrijgen zullen ze dood gaan. Normaal gesproken heeft een sim altijd wel iets te eten; de kans dat dit ‘natuurlijk’ gebeurt is klein. Je zult je sim in een ruimte moeten zetten zonder deuren en eten om er zeker van te zijn dat je sim sterft dankzij de honger.

Koeienplant

Als je sim een uitzonderlijk goede tuinier is of als je sim op reguliere basis naar de ruimte wordt gestuurd kun je de zaden van de koeienplant (cowplant) vinden. Deze planten zijn zeer gevaarlijk en moeten dagelijks gevoerd worden door je sim. Als je dit niet doet zal de koeienplant sims lokken om op te eten of om op te kauwen en weer uit te spugen. Als je niet wilt dat sims komen te overlijden moet je deze plant altijd (en op tijd) eten geven!

Schaamte

Als je sims een actie moet uitvoeren waar hij of zij zich voor kan schamen kunnen ze de moodlet ‘embarressed’ verkrijgen. Wanneer ze herhaaldelijk deze acties moeten uitvoeren kunnen ze zelfs overlijden door schaamte. Deze manier van overlijden werkt het beste als er andere sims (liefst vreemden) in de buurt zijn. Bij de volgende acties zal de sim zich (dodelijk) kunnen schamen:

 • Binnenlopen als iemand het toilet gebruikt
 • Binnenlopen bij iemand die onder de douche staat
 • Twee onbekende sims betrappen die in bed liggen en Wohoo! doen
 • Ongemakkelijke gesprekken voeren
 • Lage hygiëne hebben en met andere sims gaan praten
 • Publiekelijk in de broek plassen (kan soms alleen al voldoende zijn om dood te gaan)

Lachen

Over het algemeen is lachen voor je sim erg gezond, echter kan het ook lijden tot het overlijden van je sim. Als een karakter te speels wordt en uiteindelijk hysterisch kunnen er problemen ontstaan. Als ze uiteindelijk hysterisch worden moeten ze snel kalm worden en afkoelen anders kunnen ze dankzij lachen komen te overlijden. Voer de volgende acties veelvuldig uit met je sim en hij zal snel komen te overlijden

 • Gedraag je gek
 • Luister naar een komediant
 • Vertel moppen aan een andere sim
 • Lees grappige boeken
 • Kijk grappige video’s op de computer
 • Kijk naar het komediekanaal op de televisie

Boosheid

Als het leven niet loopt zoals je sim dat eigen wil, kan hij of zij boos worden. Als je sim eenmaal pissig is zal de sim alles sneller negatief bekijken. Als ze dan niet kalm worden kunnen ze overlijden, omdat hun hart alle boosheid niet aankan. Er zijn veel manieren om de sims boos te maken, waaronder:

 • Voer gemene gesprekken met andere sims
 • Ga verhitte discussies aan
 • Haal kattekwaad uit bij een andere sim
 • Kies voor de provocatieve gespreksopties
 • Vecht met andere sims
 • Betrap je vrouw op vreemdgaan

Spoken

In oktober 2014 is bekend geworden dat The Sims in de update wederom spoken gaat krijgen. Deze ghosts kunnen speelbare karakters worden. Als je sim komt de overlijden kunnen ze gaan spoken in het huis. Overdag zie je deze spoken nog niet, ze verschijnen pas als het licht uitgaat. Je kunt in de nacht een conversatie aangaan met het spook en ze toevoegen aan het huishouden. Spoken kunnen onder andere sims laten schrikken.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.