Tips bij het kopen van edelstenen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Bij het kopen van edelstenen als sieraad of in kleding moet u rekening houden met een aantal belangrijke zaken om niet misleid te worden of om er voor te zorgen dat u geen nepstenen koopt. De waarde van edelstenen wordt voornamelijk bepaald door de kleur, vorm, helderheid en het aantal karaat. Er zijn in Nederland en in het buitenland veel edelstenen in omloop die geen waarde hebben, maar toch als echt aan u verkocht worden. Voordat u een bepaalde steen of ketting koopt kunt u het beste goed inlezen in de soort steen en wat voor eigenschappen deze dient te bezitten.

Belangrijkste elementen

De waarde van een edelsteen wordt voornamelijk bepaald aan de hand van de volgende elementen:

Kleur

Tussen 50% en 70% van de waarde van de edelsteen wordt bepaald door de kleur. Edelstenen worden gevonden in alle kleuren van de regenboog. Over het algemeen zijn heldere stenen het meest in trek. Stenen die te donker of te licht zijn dienen vermeden te worden.

Helderheid

Na de kleur is de helderheid van de steen het belangrijkste om de waarde te bepalen. Een goede en dure edelsteen is helder en heeft geen zichtbare scheuren of oneffenheden in de steen zitten. Dit kan met behulp van een loep bekeken worden. Sommige stenen als smaragd en rode toermalijn worden zelden zonder oneffenheden gevonden. Als ze zonder scheuren en oneffenheden zijn dan zullen ze in prijs hard omhoog gaan.

Karaat

Edelstenen worden verkocht aan de hand van het gewicht en niet door de grootte. De prijs wordt berekend per karaat. Stenen kunnen qua dichtheid variëren van elkaar. Zo kan het dus voorkomen dat stenen van dezelfde grootte sterk in prijs verschillen.

Verwerking

Niet de meest belangrijke factor voor de waarde van een steen, maar toch van belang. Een goed geslepen steen ziet er voor veel mensen mooier uit. Als een steen verwerkt is in een sieraad of ketting is de kunde van de slijper van groot belang. Er mogen geen barsten of scheuren in de edelsteen ontstaan zijn tijdens dit proces.

Tips bij de aanschaf van sieraden

  • De kleur zegt niet alles. Een smaragd is niet altijd groen en een diamant is niet altijd kleurloos. Laat u niet misleiden door kleur alleen en let ook op de andere elementen.
  • Blijf vragen stellen aan de juwelier. Een goede juwelier die kwaliteit verkoopt zal u begeleiden bij de aankoop van de siersteen of het sieraad. Hij zal u tevens alle elementen van de steen kunnen uitleggen en bij duurdere aankopen een certificaat van echtheid kunnen overhandigen.
  • Als u een gekleurde steen koopt mag de steen niet te donker of te licht zijn. Een goede gekleurde steen is helder van kleur en niet dof. U kunt de edelsteen het beste bij verschillende soorten licht bekijken en bij een witte achtergrond houden om de kleur te bepalen.
  • Koop edelstenen alleen bij bekende juweliers en vermijdt toeristenwinkels in het buitenland die beweren echte stenen te verkopen.
  • Neem de tijd om de juiste edelsteen te zoeken. Bedenk goed waar u de steen bij wilt dragen of welke geneeskrachtige gave de steen bezit. Lees u van te voren goed in als u een bepaalde soort steen op het oog heeft.
  • Vraag bij de juwelier of de steen omgeruild kan worden als deze niet bevalt. Goede juwelierszaken hebben over het algemeen goede voorwaarden voor het ruilen en terugbrengen van sieraden. Bij minder betrouwbare juweliers kunt u de edelstenen vaak niet ruilen.
  • Kijk goed naar de naam van edelsteen. Een groot aantal stenen worden in een laboratorium vervaardigd en verkocht onder namen als Japanse amethist, Australische Topaas, Koreaanse Jade e.d. Zoek de naam van de steen op het internet op en al snel komt u tegen dat deze soorten niet bestaan. Een ander bekend voorbeeld is het Amerikaans goud.

Misleiding door juweliers

Overal op de wereld kunt u edelstenen kopen. Bij de juweliers vindt u de mooiste exemplaren van sierstenen verwerkt in diverse soorten en maten. Ieder jaar kopen Nederlanders op vakantie imitatiestenen, synthetische stenen en andere troep dat als echt wordt aangeprezen. Een aantal trucs van juweliers op een rij.

Zoek maar uit

Er staat een grote bak met edelstenen met daarin verschillende soorten edelstenen voor dezelfde prijs. De stenen zijn vaak hetzelfde qua vorm en alleen de kleur wijkt af. Deze stenen hebben vaak geen waarde en zijn van glas of ander materiaal. Goede edelstenen zullen apart van elkaar worden gepresenteerd.

Echt en nep door elkaar

U heeft interesse in een opaal met verschillende kleuren als sieraad, omdat deze kan helpen om uw klachten bij astma te verlichten. De juwelier trekt een lade open met daarin verschillende soorten van opaal en laat u een voorbeeld zien en legt de elementen van de steen goed uit. U kunt uit de lade een andere steen uitkiezen. De zojuist gebruikte voorbeeldsteen wordt angstvallig achtergehouden door de juwelier. De kans is groot dat er echte opaalstenen en neppe stenen doorelkaar zitten. De kans is groot dat u met een neppe edelsteen mee naar huis gaat.

Afgezet door taxi of tuk-tuk

Een truc uit Thailand dat tegenwoordig over de hele wereld wordt ingezet. U heeft een goedkope taxirit of tuk-tuk gevonden. Omdat de rit nogal lang is of omdat de chauffeur nog even langs een vriend moet om iets af te geven betaald u minder voor de reis. U wordt echter afgezet bij een juwelier in of net buiten de stad. Hier krijgt u de mooiste stenen te zien die hoogstwaarschijnlijk zijn gestolen (dit laten de personen in de zaak ook vaak doorschemeren). Voor een hele mooie prijs kunt u diamanten en andere waardevolle edelstenen kopen. Omdat u vaak als enige in de zaak aanwezig bent voelt u de groepsdruk van de, soms agressieve verkopers, en koopt u de stenen om deze later door te verkopen. Helaas blijken ze nep te zijn. Laat u nooit overhalen om voor een goedkope rit van A naar B als tussenstop naar een juwelierszaak te brengen in het buitenland.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.