Tips & tricks bij het kiezen van het juiste dekbed

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wist je dat het dekbed wel degelijk een belangrijke rol speelt inzake een goede nachtrust? Heb je dus zopas je hoofdkussen vernieuwd en de matras aangepast dan lijkt het niet onbelangrijk om ook het dekbed aan een grondige analyse te onderwerpen. Echter, gebiedt de ruime keuze je om gestructureerd en niet onbezonnen te werk te gaan. Zo zijn er heel wat factoren die kunnen bepalen of een dekbed al dan niet de moeite waard is.

Op naar een goede nachtrust!

Dat een goede nachtrust wel degelijk belangrijk is om ‘s morgens fruitig en fris aan de dag te beginnen, hoeft alvast niet langer gezegd noch bewezen te worden. Mensen die weinig en/ of niet goed slapen zullen op termijn ook tijdens de dag hun figuurlijke “klop” wel krijgen; een moment waarop de moeite de bovenhand neemt en je vurig wenste dat het al avond was. Uiteraard zal de ene persoon moeilijker in slaap raken dan de andere en/ of een beter nachtritme creëren dan de andere. Toch, lijkt een goede nachtrust niet alleen afhankelijk van je persoonlijke kenmerken maar eveneens van diverse externe factoren.

Zo is het belangrijk om vlak voor het slapengaan de schermtijd aanzienlijk te beperken, zoniet helemaal achterwege te laten zodanig dat je brein de nodige rust krijgt. Daarnaast is een donkere ruimte ook altijd beter dan een fel verlichte kamer en komt het erop neer om zoveel mogelijk regelmaat te creëren. Door elke avond op een ander tijdstip te gaan slapen, raakt je lichaam in de war wat resulteert in een moeilijke en vaak onrustige nacht.

En indien je rekening hebt gehouden met al het voorgaande en nog steeds slecht slaapt, dan wordt het tijd om je hoofdkussen; matras en dekbed even aan een grondige analyse te onderwerpen.

Het juiste hoofdkussen en de beste matras

Wanneer je steevast rond hetzelfde tijdstip gaat slapen, je schermtijd tot een minimum wordt beperkt en de kamer verduisterd tot veruit donker is en je nog steeds behoorlijk slecht slaapt, kan het aangewezen zijn om je hoofdkussen en matras aan een grondige inspectie te onderwerpen. Wist je trouwens dat heel wat experts aanraden om zowel de matras als het hoofdkussen om de zoveel jaren te vervangen? En neen, dat heeft niet alleen met het hygiënische aspect ervan te maken maar vooral met het medische.

Net zoals eender welk ander product en/ of voorwerp, blijken ook matrassen en hoofdkussens gevoelig aan de tand des tijds. Dat betekent dat ze na een bepaalde periode niet meer dezelfde ondersteuning zullen aanbieden als in het begin. Een slechte ondersteuning leidt jammer genoeg tot een verwrongen slaaphouding waarbij de nek- en ruggenwervels niet meer in een bepaalde lijn komen te liggen. Hierdoor kun je niet alleen stramme spieren maar zelfs nek- en/ of rugpijn bekomen die bijdragen aan een eerder vernoemde slechte nachtrust. Tijd dus om deze onderdelen even te bekijken en indien nodig te vervangen.

Ook het dekbed is belangrijk!

Echter blijft het niet alleen bij het vervangen van het matras en hoofdkussen maar blijkt het dekbed hier minstens even belangrijk. Ze bestaan momenteel in allerlei vormen, formaten en uitvoeringen gaande van het enkel dekbed tot het zomerdekbed en zelfs het vierseizoenendekbed dat het hele jaar door te gebruiken is. Eenmaal je het type bepaald hebt, dien je eveneens te bekijken welke vulling je verkiest.

Zo heb je de keuze uit een vulling van dons, katoen, wol of zijde; elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo biedt een katoenen dekbed een uitstekende ademende structuur die vooral heel handig kan zijn voor personen die nogal snel transpireren en/ of te kampen hebben met bepaalde allergieën. Een donzen dekbed is dan weer een goed idee indien je het vaak te koud hebt. Kortom, voor elk wat wils!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.