Je kunt gratis tekstberichten naar vrienden of bekenden sturen via een van de honderden beschikbare apps voor desktop, smartphone of tablet. Je hoeft hier vaak helemaal niets voor te betalen. Dit is bij de ‘oude’ manier van chatten, met een SMS, nog wel het geval. De dienst WhatsApp is de belangrijkste chatapplicatie met wereldwijd meer dan 600 miljoen actieve gebruikers. Naast deze populaire applicatie gebruiken mensen ook andere instant messaging (IM) apps zoals Kik, Viber, Line, QQ en Facebook Messenger. Welke tien apps hadden wereldwijd het meeste actieve gebruikers en wat kun je allemaal met deze apps doen?
Berichtenapps
Sinds 2012 gebruikt meer dan 61 procent van de mobiele internetgebruiker een instant messaging (berichtenapp) op een apparaat met mobiel internet. Samen met de enorme groei in de smartphone sector zijn de berichtenapplicaties een belangrijk onderdeel geworden van de mobiele applicatie sector. Er zijn anno 2015 honderden apps op de markt waarmee je gratis en snel berichten naar vrienden kunt sturen. Sommige apps combineren dit met ingebouwde social media en het gebruik van emoticons. Enkele diensten bestaan al erg lang (Skype), andere diensten zijn voortgekomen uit een sociaal netwerk (Facebook Messenger) en weer andere zijn alleen maar te downloaden voor op de smartphone en tablet (WhatsApp). Onderzoekers verwachten dat in het jaar 2017 er 28.2 triljoen (28.000.000.000.000.000.000) berichten via dit soort apps gaan worden gestuurd. Geen wonder dat de concurrentie voor populaire apps zoals WhatsApp, Kik Messenger en Line Messenger steeds groter wordt.
Waarom mensen overstappen naar andere diensten
Op 20 januari 2015 werd bekend dat Facebook (de eigenaar van WhatsApp) de mogelijkheden onderzoekt om geld te verdienen met de applicatie. De testen voor het nieuwe verdienmodel zullen eerst worden getest op de Facebook Messenger applicatie zelf. Daarna zou het kunnen dat succesvolle elementen overgenomen gaan worden in WhatsApp. In totaal zijn er, anno 2015, 9.4 miljoen Nederlandse actieve gebruikers van WhatsApp. Hiermee is de dienst veruit de populairste berichtenapplicatie in Nederland. Toch stappen er mensen over naar andere diensten. Redenen hiervoor zijn onder andere:
- De zorg om de privacy van de gebruiker nadat Facebook de dienst heeft overgenomen
- Storingen die met regelmaat voorkomen
- Zorgen om advertenties, het doorverkopen van gegevens en andere verdienmodellen die geïntroduceerd kunnen gaan worden in WhatsApp.
- Geen mogelijkheid om gratis te bellen
- Vrienden stappen over op andere applicaties
- Geen mogelijkheid om afbeelden zelf te tekenen en te versturen (sketches)
- Geen in-app browser of sociaal netwerk
- Na een jaar moet je betalen voor WhatsApp
Tien populairste messaging apps en negen alternatieven voor WhatsApp
De gebruikte statistieken zijn van december 2014 en gebaseerd op het gebruikers van een messaging app wereldwijd. Om in de top 10 te staan moet een app globaal gebruikt worden. Hierdoor valt bijvoorbeeld de applicatie Hike (60% van de gebruikers wonen in India) buiten deze lijst. Ook is er gekeken naar actieve gebruikers in per maand en niet naar het totaal aantal geregistreerde personen.
1. Whatsapp – 600 miljoen actieve gebruikers
WhatsApp is in Nederland met ruim 9.4 miljoen gebruikers en wereldwijd met 600 miljoen actieve gebruikers de grootste messaging applicatie. Deze app is ontwikkeld in de Verenigde Staten en heeft in rap tempo de wereld veroverd. In 2014 is de dienst overgenomen door social netwerk gigant Facebook van entrepreneur Mark Zuckerberg. De dienst is beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone, Blackberry en Symbian. In de applicatie kun je onder andere groepsgesprekken starten, foto’s en video’s versturen naar andere gebruikers en een chatgesprek starten met een vriend.
2. QQ-Mobile – 542 miljoen actieve gebruikers
Tencent QQ, ook wel QQ-mobile, is een Chinese dienst om berichten mee te sturen voor Windows OX X en iOS. In China is het in 2015 de meest gebruikte applicatie, maar ook in de rest van de wereld is het erg populair geworden. Naast chatten en instant messaging (IM) kun je in de applicatie ook browsen en weblogs maken (en bekijken). De ontwikkelaar van de dienst is Tencent Holdings Limited en het bedrijf Naspers, een multinationaal mediaconglomeraat uit Kaapstad, is voor een deel eigenaar van QQ.
3. Facebook messenger – 500 miljoen actieve gebruikers
Na het grote succes van het sociale netwerk en de ingebouwde chatdienst, heeft Facebook ook een applicatie ontwikkeld voor op telefoons en tablets. Met Facebook Messenger app kan je onder andere berichten naar vrienden sturen, groepsgesprekken starten, diverse media delen en bellen naar andere gebruikers. Ook is het mogelijk om emoticons en stickers naar vrienden te sturen via de chat. De applicatie is beschikbaar voor Android, iOS, Windows Phone, Microsoft Windows en BlackBerry OS.
4. WeChat – 468 miljoen actieve gebruikers
Op nummer vier in de lijst vinden we de tweede applicatie van de Chinese maker Tencent. De applicatie telde in de maand december van 2014 ruim 498 miljoen actieve gebruikers. Bijzonder is dat je met WeChat, naast chatten met vrienden samen of in groepsgesprekken, ook vrienden kunt zoeken die dichtbij zijn met de GPS-functie, bellen naar andere WeChat gebruikers en stickers kan sturen. WeChat kun je downloaden voor iOS, iPad, Windows Phone, Symbian, BlackBerry OS en OS X.
5. Skype – 300 miljoen actieve gebruikers
De eerste versie van Skype werd vrijgegeven in augustus 2003 en richtte zich voornamelijk op het bellen naar andere gebruikers. Inmiddels heeft het bedrijf achter Skype ook een instant messaging (IM) applicatie ontwikkeld voor Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia X, Fire OS, Xbox One en PlayStation Vita. Skype werd op 10 mei 2011 overgenomen door de softwaregigant Microsoft Corporation. Met de applicatie kan je een videochat starten, berichten sturen en bellen naar andere gebruikers op meerdere platformen.
6. Viber – 209 miljoen actieve gebruikers
Viber is ontwikkeld door het bedrijf Viber Media en kende in december 2014 ruim 209 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Met de app kun je media delen met andere gebruikers, spraakberichten sturen en chatten. De applicatie is beschikbaar als download voor: Mac OS, Android, BlackBerry OS, iOS, Series 40, Symbian, Bada, Windows Phone, en Microsoft Windows. Er is ook een Linux versie beschikbaar voor Ubuntu 64-bit. De applicatie is bedacht door de Israëliërs Talmon Marco, Igor Megzinik, sani Maroli en Ofer Smocha. De huidige directeur (CEO, 2015) van het bedrijf is Talmon.
7. Line – 170 miljoen actieve gebruikers
Met Line: Free Calls & Messages kan je gratis bellen op hoge kwaliteit. Het Japanse bedrijf LINE corporation heeft de app in maart 2011 voor het grote publiek vrijgegeven. Binnen 18 maanden waren er al meer dan 100 miljoen actieve gebruikers van Line, voornamelijk in Aziatische landen. In de app kun je gratis een eigen tijdlijn creëren zoals op Facebook en Google Plus. Daarnaast kan de app alles wat een berichtenapp moet kunnen. Privéberichten worden automatisch na een periode, die je zelf in kunt stellen, weer verwijderd. Je kunt Line downloaden voor: iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Microsoft Windows, Mac OS X, Nokia Asha series en Firefox OS. Het bedrijf heeft beloofd dat het bellen en chatten altijd gratis blijft en dat er geen abonnementsvormen komen. Wel verdient het bedrijf geld door het aanbieden van in-app aankomen in de beschikbare Line! games die je kunt spelen.
8. Kik Messenger 150 miljoen actieve gebruikers
Kik staat in Nederland in de top 3 van meest gebruikte berichtenapplicaties van 2014. Ook wereldwijd doet Kik Messenger het bijzonder goed. Om je aan te melden bij de applicatie hoef je geen telefoonnummer in te voeren of andere privacygevoelige gegevens. Je moet enkel een originele gebruikersnaam verzinnen. Uniek in de app is de mogelijkheid om op de telefoon of tablet schetsen te maken en deze door te sturen naar een vriend of naar meerdere mensen in een groepsgesprek. De applicatie is erg populair op de iPad, maar kan ook worden gedownload voor: andere toestellen met iOS, Android en de Windows Phone. Vergeleken met WhatsApp heeft Kik een ander verdienmodel. Zo verdient WhatsApp aan betaalde abonnementen. Kik verdient geld aan promoted chats en chatrobots die raadsels, grappen of reclame sturen naar jouw smartphone.
9. BlackBerry Messenger (BBM) – 91 miljoen actieve gebruikers
De verkopen van BlackBerry telefoons zijn in 2014 enorm gedaald vergeleken met de voorgaande jaren. Toch is de vooraf geïnstalleerde applicatie nog steeds mateloos populair. Voor 2013 was het alleen mogelijk om te communiceren met andere gebruikers die een BlackBerry toestel in bezit hadden. Sinds 2013 is het ook mogelijk om berichten te sturen, media te delen en te videbellen met gebruikers die een toestel met iOS, Android en Windows Phone hebben.
10. KakaoTalk – 48 miljoen actieve gebruikers
KakaoTalk: Free Calls & Text is een berichtenapplicatie van het Koreaanse bedrijf KAKAO inc. De app is op 18 maart 2010 voor het grote publiek beschikbaar gemaakt en kan je anno 2015 gebruiken op: iOS, Mac OS, Android, Bada, BlackBerry, Windows Phone, Windows, Nokia Asha. In totaal heeft de app in december 140 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er 48 miljoen in de bewuste maand van 2014 actief waren. Ruim 93% van de mensen met een smartphone in Zuid Korea hebben de app geïnstalleerd. Je kan berichten sturen en gratis bellen naar andere gebruikers van de app KakaoTalk.