Total War Attila: Alles over deze game

Game PC kopen

In februari 2015 kwam het strategiespel Total War Attila (TWA) uit. Deze game, van de maker The Creative Assembly en Japanse uitgever Sega, speelt zich af in de Duistere Middeleeuwen (Dark Ages). Naast het titelkarakter Attila en de bevolking Hunnen, kan er met meer dan 10 facties een campagne worden gestart. Het spel kun je in Nederland en België kopen in twee edities: Total War Atilla en Total War Attila Special Edition. Welke games zijn er nog meer uitgekomen in deze reeks? Wat zijn de systeemeisen voor het spel? Zijn er aanbiedingen voor Total War Attila? Wat krijg je bij de speciale editie? Hoe kan je de uitbreiding Vikings Forefathers culture pack gratis krijgen als download?

Algemene gegevens van Total War: Attila

 • Naam:Total War Attila
 • Ontwikkelaar: The Creative Assembly
 • Uitgever: Sega
 • Serie: Total War
 • Platform: Microsoft Windows
 • Releasedatum NL en BE: 17 februari 2015
 • Genre: Turn-Based-Strategy (TBS), tactiek, strategie
 • Speelmodi: singleplayer en multiplayer
 • Kopen: DVD en als betaalde download

De maker van de game

Het spel Total War Attila wordt gemaakt door de ontwikkelaar The Creative Assembly. Dit Britse bedrijf is in 1987 opgericht door Tim Ansell. Het hoofdkantoor staat, anno 2015, in West Sussex, Horsham. The Creative Assembly heeft in het verleden met bedrijven als EA Sports en Sega samengewerkt. In samenwerking met Electronic Arts werd er een DOS versie van het voetbalspel FIFA gemaakt. In 1999 heeft het bedrijf in Engeland echter voldoende mankracht om een eigen game te ontwerpen en in het jaar 2000 uit te brengen: Shogun: Total War is geboren. In 2005 wordt CA overgenomen door de Japanse gamegigant Sega. Zij brengen in het vervolg ook de Total War serie wereldwijd uit.

De serie Total war games

Een game waar spelers om de beurt een zet (of meerdere) mogen doen. Turn-Based-Strategy kennen we van bordspellen zoals Risk, Monopoly en Stratego, en van computerspellen zoals Worms, Civilization en Master of Magic. Bij de Total-War reeks spellen staat oorlogsvoering op grootschalige basis centraal. Spelers gaan soms wel met tienduizenden mankrachten het veld op om tegen elkaar te strijden. Total War betekent letterlijk Totale Oorlog. Alles is in deze games namelijk toegestaan om te winnen. In 1999 besluit de ontwikkelaar The Creative Assembly om een eigen game te ontwerpen en uit te brengen. Grootschalige oorlogsvoering moest hierbij centraal staan. Zo ontstond de serie Total War. In 2000 komt Shogun: Total war uit, de eerste game uit deze reeks. De serie bestaat, anno 2015 uit de volgende games:

 • In 2000 en 2001: Shogun Total War met de uitbreiding Mongol Invasion. De game speelt zich af in Japan met als doel Japan te veroveren. De uitbreiding was gericht op de invasie van de Mongolen in Japan.
 • In 2002 en 2003: Medieval Total War met de uitbreiding Viking Invasion. Het eerste spel ging als zoete broodjes over de toonbank. De opvolger Medieval Total War speelt zich af in de Middeleeuwen. De uitbreiding speelt zich 200 jaar voor het basisspel af.
 • In 2004, 2005, 2006 en 2010: Rome Total War met de uitbreidingen Barbarian Invasion en Alexander. Bijzonder is dat de game ook voor het besturingssysteem Mac is uitgekomen. De game speelt zich af in tijd in de geschiedenis die werd gedomineerd door de Romeinen (270 v Chr. Tot 14 n. Chr.) Dit werd de meest succesvolle Total War game tot nu toe en kreeg in de loop van de jaren twee uitbreidingen.
 • In 2006 en 2007: Medieval II Total War met de uitbreiding Kingdoms. Dit spel speelt zich, net als de eerste Medival game, af in de Middeleeuwen. Het spel is een verbetering van de eerdere versie.
 • In 2009: Empire Total War met de solo-play uitbreidingThe Warpath Campaign en de online uitbreiding Elite Units of the East. Een game waarbij je met meer dan 10 facties kunt spelen. Empire speelt zich af eind 18e en begin 19e eeuw. Bij de uitbreiding was het ook mogelijk om met meerdere indianenstammen te spelen.
 • In 2010: Napoleon Total War met de uitbreidingen The Pensinsular Campaign en Imperial Guard Pack. In februari werd de zesde game uitgebracht in deze serie. In de campagne speel je het verhaal dat te maken heeft met Napoleon Bonaparte. Zelfs de Slag bij Waterloo is speelbaar. In 2013 werd het spel pas uitgegeven, in een Gold Edition (gouden versie) voor Mac operating systems.
 • In 2011: Total War Shogun 2 met in totaal 5 uitbreidingen. Een verbeterde versie van de allereerste game. Het is hier mogelijk om zowel op land als op zee te vechten tegen meerdere soorten vijanden.
 • In 2013: Total War Rome II met in totaal 6 uitbreidingen. Dit strategiespel volgt de groei van het Romeinse rijk en later ook de val daarvan.
 • In 2015: Total War Attila met de uitbreiding Viking Forefathers culture pack

Attila Total War

Het spel wordt door fans regelmatig vergeleken met het bordspel (en sinds 2000 ook als videospel) Risk. Doel is vaak, naast de beschikbare opdrachten, om een stuk land te veroveren met jouw manschappen. Wat voor manschappen je krijgt hangt af van de soort factie waar je een game mee begint. Attila Total War speelt zich af in de “Dark Ages”, ook wel de duistere Middeleeuwen genoemd, en beslaat het tijdperk na 395 N. Chr. Het karakter Attila is aan het begin van de game al wel aanwezig, maar nog lang niet de bekende leider van de Hunnen. In de campagne (in het spel: Campaign) krijg je een kaart te zien die van het oude Persische rijk tot en met de Romeinse provincie Lusitania strekt in de breedte, en van Caledonia (tegenwoordig het noorden van Schotland) tot en met het rijk van de Nomaden (Garamantes) in het zuiden rond de Sahara. De map bestaat uit meerdere provincies, ieder met een eigen hoofdstad. In totaal zijn er 56 facties waar je tegen kunt strijden in het bassispel. Met de uitbreiding (download) zijn er meer facties speelbaar. Het is onder andere mogelijk om met de Romans, Visigoths, Vanals, Sassanids, Alans, Saxons, Ostrogoths, Franks, Danse, Geats en Jutes een campagne te starten. Iedere factie heeft zijn eigen wapens en kan een speciale technologische ontwikkeling doormaken. Deze ontwikkeling kan gevolgd worden met de ‘tech tree’.

Wanneer komt het spel uit?

Vanaf 17 februari 2015 is de game te koop in Nederland en België (en andere Europese landen) voor het platform Windows. Pre-order van beide versies zijn tot die tijd beschikbaar via Bol.com (NL) en Smartoys.be (BE).

Belangrijke kenmerken van Attila Total War

Wat is er beter dan de voorgaande games in deze serie? Wat zijn de mogelijkheden waar het bedrijf The Creative Assembly mee te koop loopt?

 • Sloop gebouwen en ga de strijd aan met tienduizenden mankrachten op één strijdveld
 • Start met het Romeinse Rijk en je begint al met veel regio’s onder jouw controle
 • De gameplay is verbeterd
 • De computertegenstander is slimmer geworden. Overleven is lastiger
 • Alle kleding, wapens, gebouwen, culturen en religies zijn tot in detail uitgewerkt. Ze passen feilloos in de periode waar Attila Total war zich afspeelt.
 • Grafisch sterk verbetert

Versies

Normale versie

Deze versie heeft tijdens de release in februari 2015 een adviesprijs in Nederland en België van €34,99. Je krijgt, bij de meeste aanbieders, als pre-order bonus de uitbreiding met Vikings, er gratis bij. Er zijn geen andere toevoegingen bij deze editie. Je krijgt er na de release ook geen extra’s bij.

Special Edition
De adviesprijs in Nederland en België in 2015 is €49,99, maar in de aanbieding is het mogelijk om het spel goedkoper te verkrijgen. De speciale editie van Total War Attila bevat een aantal leuke extra’s. Zo krijg je:

 1. Het basisspel
 2. De uitbreiding Viking Forefathers Culture pack
 3. Een biografie van Attila de hun, geïlustreerd met kaarten
 4. Een poster met daarop alle facties en mogelijkheden in het spel

Viking Forefathers Culture Pack als download (DLC)

Deze uitbreiding krijg je bij de speciale editie van het spel gratis. Als je beschikt over de basisversie van de game, moet je hier echter voor betalen. Je kunt deze kleine content uitbreiding dan, na betaling, downloaden. Je krijgt in deze pack drie speelbare facties die te maken hebben met de Noren erbij in Attila Total war. Ook deze facties zijn tot in de kleinste details uitgewerkt. Deze hebben allemaal eigen soort manschappen, wapens en vooruitgang.

Systeemeisen

De systeemeisen voor Total War: Attila zijn als volgt:

OnderdeelMinimale systeemeisenAanbevolen systeemeisen
CPUIntel Core 2 Duo 3 GHz2nd Generation Intel Core i5
RAM3 GB RAM4 GB RAM
VGA512 MB NVIDIA GeForce 8800 GT, AMD Radeon HD 2900 XT of Intel HD 40002 GB NVIDIA GeForce GTX 560 Ti of AMD Radeon HD 5870
DX1010
OSWindows VistaWindows 7
HDD35 GB vrije ruimte35 GB vrije ruimte
Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie