Trailrunning: De avontuurlijke manier van hardlopen

trailrunning

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben jij een hardloopfanaat en wil je trainen in een afwisselende omgeving? Of start je juist met hardlopen en vind je het fijn om tijdens het hardlopen meer afleiding te hebben? Dan is Trailrunning echt wat voor jou! Hardlopen maar dan net even anders! Geen kilometers maken op de weg, maar lekker op onverharde paden in het bos. Geen versnellingen op het asfalt, maar sprintjes op het strand!

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een vrij nieuwe vorm van hardlopen. Het is eigenlijk het hardlopen op onverharde paden met hoogteverschillen op de route. Je kunt het vergelijken met Racefietsen en Mountainbiken. Trailrunning is eigenlijk het “mountainbiken” van het hardlopen. Trailrunning is nu erg populair, mensen zijn dichter bij de natuur en de focus ligt niet perse op de snelle tijden. Het genieten van én in de natuur is veel belangrijker. In Europa zijn er een hoop georganiseerde trails te vinden. Wil je liever zelf een route kiezen en niet vast zitten aan een bepaalde datum? In Nederland maar ook in andere landen kan je op kaart, GPS of uitgezette wandelroutes een Trail lopen. Er bestaan ook verschillende Ultratrails, Trails met een afstand van meer dan 42 km.

Georganiseerde Trails

In Europese landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn er veel georganiseerde Trails te vinden in de meer bergachtige streken. In Nederland komen er steeds meer georganiseerde Trails bij. Ben je benieuwd naar de georganiseerde Trails? Dan kan je kijken op de website van MudSweatTrails, dat is het platform voor Nederlandstalige trailrunners. Op de site vind je een kalender met Trailevents en een Trail kalender met Trails in Nederland, België en Luxemburg.

Trailrunning routes

Wil jij zelf een Trail lopen, maar niet afhankelijk zijn van bepaalde data en tijden? Dan kan je op MudSweatTrails verschillende routes downloaden op je GPS. Deze route kan je dan lopen met behulp van een routebeschrijving en/of een kaartje.
Op de site van Natuurmonumenten kan je ook verschillende routes vinden. Je kunt een speciale routeapp downloaden met wel 287 gratis wandel-, fiets- en vaarroutes. Ook zijn er veel verschillende routes te dowloaden voor op je GPS.

Wat draag ik tijdens het trailrunnen?

Tijdens het trailrunnen kan je veel “gewone” hardloopkleding dragen. Het verschil is vooral dat je loopt op onverharde wegen en dat je tijdens een Trail ook vaak meer kilometers maakt dan op de weg. Je hebt dus schoenen nodig met meer profiel tegen het uitglijden als er regen is gevallen en de grond gladder is. Ook is de demping van de schoen iets minder belangrijk, je loopt namelijk vaak op een meer verende (bos) grond. Tijdens een Trail is het ook belangrijk om water en voeding mee te dragen. Als je namelijk ergens midden in een bos verdwaalt, ben je niet zo thuis of bij een winkel om water te kunnen kopen. Denk voor het meedragen van voeding en drinken aan speciale rugzakken en heupriemen.

Een van onze favoriete winkels om kleding, schoenen en accessoires voor trailrunning te vinden is de Decathlon. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete producten. Bekijk het product in de webwinkel door op de afbeelding te klikken.

drinkzak trailrunning

Met deze rugzak die je kunt vullen met water zorg je ervoor dat je genoeg vocht binnen krijgt tijdens het hardlopen. Er zit een speciale drinkbuis aan zodat je de rugzak niet eerst van je rug hoeft te halen maar wel meteen kunt drinken. In de rugzak zit een apart vakje waar je eventueel een mobiel kwijt kan.

hardloopbroek voor trailrunning

Deze hardloopbroek van het merk Kalenji is zeer geschikt voor trailrunning als het wat kouder is. Er zitten vier verschillende vakjes in de broek waar je gels in kwijt kan en eventueel een smartphone. Door de lange rits onderaan de broek kan je hem makkelijk aan en uittrekken.

trailschoenen

Deze trailrunning schoenen hebben veel profiel en zorgen er dus voor dat je grip houdt tijdens het lopen op modderige paden. Dat is zeker in dit seizoen heel fijn! Het merk Salomon is één van de bekendste en meest gespecialiseerde merken voor trailrunning schoenen.